E-ticarete güven elektronik parayla geliyor

Türk Elektronik Para A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Özgür Eralp, elektronik ticarette işletici ile tüketicinin güvenlik endişesinin yeni mevzuat ile aşıldığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ödeme hizmetleri ve elektronik para kuruluşlarını düzenleyen, 2013 yılında yayınlanan ve yönetmeliği bu yıl Haziran ayında yürürlüğe giren 6493 sayılı Kanununun hedefi E-Ticaret firmalarının büyümesini ve tüketicilerin güvenliğini sağlamak. Bu konudaki son gelişmeler, geçen hafta İstanbul Dedeman Otel'de düzenlenen "E-Ticaret Zirvesinde" ele alındı. Etkinliğin İsim Sponsoru olan Turk Elektronik Para A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Özgür Eralp, elektronik ticarette işleticinin de, tüketicinin de güvenlik endişesinin yeni mevzuat ile aşıldığını söyledi.

Dünya elektronik ticaret pazarının 2017'de 2 trilyon dolarlık rekor bir düzeye çıkacağı öngörülüyor ama ülkemizde henüz 18,9 milyar TL'lik bir hacimden bahsediliyor. Bu rakamın arzu edilen hızla büyümemesinin arkasında ise, Türk tüketicisinin "güven" sorunu yatıyor. Ama artık bu sorunun aşılacağı ödeme ve tahsilat sistemleri var.

2013 yılında yayınlanan ve yönetmeliği bu yıl Haziran ayında yürürlüğe giren 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ve yan düzenlemeleri ile ilgili gelişmeler geçtiğimiz hafta İstanbul Dedeman Otel'de düzenlenen E-Ticaret Zirvesinde ele alındı. Etkinliğin İsim Sponsoru olanTurk Elektronik Para A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi hukukçu Avukat Özgür Eralp, Elektronik ticarette işleticinin de, tüketicinin de güvenlik endişesinin yeni mevzuat ile aşıldığını söyledi. Eralp E-Ticaret sitesi işleticilerinin bile sadece işletici olmadığına, aynı zamanda tüketici olduğuna işaret ederek, konunun hem tahsilat, hem de ödeme tarafına dair iki ürün olan TurkPos ile PARAM'ı ve bunların neden güvenli olduğunu anlattı.

"Sıkıntılar TurkPos ile aşıldı"

Tahsilatın e-ticaret'in en önemli bileşenlerinden olduğunu belirten Eralp, "İnternetten ayakkabı satacaksanız, peşin para ile satamazsınız, sanal pos kullanarak kredi kartı ile ödeme alabilmeniz lazım. Bunu yapmak için de her bankaya ayrı ayrı başvurup o bankaların sanal poslarına sahip olmanız gerekir. Bankaların da güvenlik kaygısı nedeniyle işletmecilerin internet sitelerinde uymasını istediği teknik kriterlere uyum sağlamak ve sistemlerine entegre etmek e-ticaret işletmecileri için zor olmaktaydı. Bu sıkıntıların TurkPos ile aşıldığını ve TurkPos'un kendi güvenli ve BDDK lisanslı sanal pos teknik altyapısını kullandırarak, e-ticaret firmalarının 6 saat gibi kısa bir süre içerisinde Türkiye'deki tüm bankaların kredi kartı markalarından taksitli alışveriş de dahil olmak üzere internet sitelerinde ödeme seçeneği olarak sunulabilir hale gelmiştir.  Tüketici tarafında ise, PARAM ile tüketicilerin güvenli bir ödeme olanağı bulduğundan bahseden Eralp, "Türkiye'de ödeme yöntemlerine karşı güven hala % 5-10'larda. e-ticaret hacmine baktığınızda, çok ciddi güven sıkıntılarının sonuçlarını, hala beklenen büyüklüklere ulaşılamama olarak göreceksiniz. PARAM da bu sorunun çözümüne odaklanıyor. Tüketici güvenli bir şekilde alışveriş yaparken, ne harcadığını internet ve mobil uygulamalar üzerinden görebiliyor ve hatta yönetebiliyor. Yapılan harcamalar tüketicilere sms ve e-posta yoluyla anında bildirilebiyor. Üstelik sistemin çeşitli indirim ve fırsat olanaklarına da sahip olabiliyor" dedi.

Turk Elektronik Para A.Ş.'nin BDDK'dan ilk lisans alan firmalardan olduğunu hatırlatan Özgür Eralp; "elektronik para konusunda dünyada belli yasal düzenlemeler var. Türkiye'de bugüne kadar bu yönde yasal bir düzenleme yoktu.Avrupa Birliği direktifleri çerçevesinde Türkiye'de artık yeni bir yasamız ve yönetmeliğimiz var.Bugüne kadar e-ticaret sitesi açarken de, tüketici olarak alışveriş yaparken de, arka planda sizi koruyan bir sistem yoktu. Ama artık var" dedi ve e-ticaret firmalarının BDDK'nın resmi internet sitesinde yayınladığı lisanslı ödeme ve elektronik para kuruluşları ile çalışmasının önemine dikkat çekti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir