e- ticarette yüzde 30 büyüme beklentisi

ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Ekmekçi, "Bu yılın sonunda e-ticarette yüzde 30-35 bandında bir büyüme bekliyoruz. Gelişmiş ülkelerde e-ticaret, perakendenin yüzde 9-10'u seviyesindeyken Türkiye'de bu oran yüzde 3,5'lerde" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, e-ticaretin Türkiye'de çok hızlı büyüdüğünü ve birçok sektörün e-ticarete girdiğini söyledi.

Ülkedeki genç nüfusun farklı bir tüketim kültürüyle yetiştiğine işaret eden Ekmekçi trendin değiştiğini ifade ederek, "Tüketicilerimiz artık çok bilinçli ve organize." dedi.

Türkiye'de e-ticaretin elektronik ürünlerin satışıyla başladığını anlatan Ekmekçi, ev kadınlarının ve KOBİ'lerin işin içine girmesiyle internet üzerinden her şeyin alınabildiğini söyledi.

"Gidilecek çok yolumuz var"

TÜBİSAD ve ETİD'in ortaklaşa hazırladığı rapora göre, Türkiye'deki e-ticaretin büyüklüğü, turizm ve yasal bahis sitelerini de eklediğiniz zaman 30 milyar lira civarında olduğunu anımsatan Ekmekçi, "İnternetten alışveriş ise 17 milyar lira civarında gözüküyor. Bu çok düşük bir rakam. Geleneksel perakendenin 600-700 milyar lira olduğu düşünüldüğünde daha gidilecek çok yolumuz var" şeklinde bilgilendirme yaptı.

"e-ticareti Türkiye ekonomisinin lokomotif gücü olarak görüyoruz"

Türkiye e-ticaret pazarının Türkiye ekonomisinin üzerinde büyüdüğünü dile getiren Ekmekçi, "e-ticareti Türkiye ekonomisinin lokomotif gücü olarak görüyoruz. Yıllık yüzde 5 civarında büyüme sağlayan güçlü ekonomimizin yanında e-ticaret pazarı senelerden beri yüzde 30 büyümelerle gidiyor. Bu yılın sonunda da e-ticarette yüzde 30-35 bandında bir büyüme bekliyoruz" diye konuştu.

Ekmekçi, bu yüksek büyümenin itici güç sağladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'deki e-ticaretin büyüklüğü yani geleneksel perakendeye göre oranı, gelişmiş ülkelere göre baktığımızda hala çok geride. Gelişmiş ülkelerde e-ticaret perakendenin yüzde 9-10'u seviyesindeyken Türkiye'de bu oran yüzde 3,5'lerde. Bu şu demek oluyor; gideceğimiz daha çok yol var. Geleneksel perakendeciler ve markalar, artık e-ticareti kendilerine bir tehlike olarak değil, fırsat olarak görmeye başlarsa çok daha ileri gidebiliriz.