EBRD Türk bankalarına finansman sağlayacak

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yenilebilir enerji sektörünü desteklemeleri için Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankasına 180 milyon dolarlık finansman sağladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankasına yenilenebilir enerji projelerini desteklemeleri için 180 milyon dolarlık finansman sağladı. 

Bankadan yapılan açıklamaya göre, fonlar, özel sektör firmaları tarafından uygulanan ve 10 milyon ila 40 milyon euro arasındaki orta ölçekli yenilenebilir enerji projelerinin finansmanı için kullanılacak. Özel sektör şirketleri güneş, hidroelektrik, rüzgar, jeotermal, atıktan enerji üretimi ve enerji verimliliği alanlarında uygulayacakları projeler için finansman desteği alabilecek. 

Banka'nın fonları, Avrupa Yatırımın Bankası'nın Türkiye'deki sürdürülebilir enerji finansını desteklediği 1 milyar euroluk bir program olan "Türkiye Orta Ölçekli Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı" (MidSEFF) aracılığıyla sağlanacak. EBRD Türkiye'de MidSEFF programı ile yedi Türk bankası aracılığıyla 42 proje finanse etti ve 700MW'den fazla ek yenilenebilir kapasite yarattı.

Verimli işbirliği üzerine inşa ediliyor

Açıklamada ifadelerine yer verilen EBRD Güney ve Doğu Akdeniz ve Türkiye Finansal Kurumlar Direktörü Sylvia Gansser-Potts, “Bu yeni finansman EBRD'nin son yıllarda Garanti ve Yapı Kredi ile kurmuş olduğu verimli işbirliği üzerine inşa ediliyor. Her iki bankanın da orta ölçekli yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapan özel şirketlere finansman sağlamada güçlü bir geçmişi var. Türkiye'deki yenilenebilir enerji finansman talebi halen yüksek ve her iki bankanın da sektörde başarılı yatırımlar için sağlam bir hazırlığı mevcut" diye konuştu. 

EBRD, Türkiye'de faaliyetlerine başladığı 2009 yılından beri 5,5 milyar euronun üzerinde yatırım gerçekleştirdi. Banka'nın sağladığı finansmanın 2,2 milyar avroluk kısmı ise sadece enerji sektörüne aktarıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir