Edebiyat öğretmenliğinden dünya çelik devine yükseliş
Edebiyat öğretmenliğini bırakıp özel sektöre geçtikten sonra Çepaş’ı kuran Fazlı Erdoğan, demir çelik sektöründe 68 ülkeye ihracat yaparken, İspanyol Gonvari firmasıyla ortaklık kurarak dünya devleri arasına girmeye hazırlanıyor
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA - Edebiyat öğretmenliğini bırakarak özel sektörde ücretli olarak çalışmaya başlayan, bir süre sonra ise Erdoğan Metal ve İttifak Metal adlı iki şirket kuran Fazlı Erdoğan, bu iki şirketin desteğiyle kurduğu Çepaş’a aldığı İspanyol ortak ile dünya demir-çelik devleri arasına girmeye hazırlanıyor.
Kurulduğu 2003 yılından bu yana hızlı bir büyüme performansı sağlayan Çepaş, 68 ülkeye ihracat yapan konuma geldiği bir dönemde, İspanyol Gonvari firması ile ortaklık anlaşması imzaladı.
İşbirliğinin hikayesini anlatan Fazlı Erdoğan, 10 yıllık dönemde Türkiye’nin en önemli demir çelik firmalarından birisi haline geldiklerini, ortaklığa ilişkin görüşmelerin 1.5 yıl önce başladığını söyledi. Dünya markası olarak bilinen Gonvari ile 4 ay sadece birbirlerini tanıma üzerine karşılıklı ziyaretler yaptıklarını dile getiren Erdoğan, İspanyol ortaklarının kurallar ve kaidelere titizlikle riayet ettiklerini, son derece kurumsal bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.
Ortaklık konusunda Türkiye’deki diğer firmalara örnek olacak güzel bir anayasa yaptıklarını ifade eden Erdoğan, “Bu anayasanın Türkiye’deki diğer firmalara da taşınmasını arzu ediyoruz. Karşı taraf Avrupa sanayi kültürüyle donatılmış. Her şeyden önce kuralı ve kaideyi metne dayandırıyorlar. Bu nedenle iki kişi arasında konuşulan şeyler, kurumsal olarak anayasaya dönüşüyor. Bizde bu yoktu. Varsa bile söze dayalıydı. Anadolu kültüründe söz her şeyin üstündendir” şeklinde konuştu.
ÇEPAŞ’ın ağırlıklı olarak sıcak daldırma galvanize bağlı olduğunu dile getiren Fazlı Erdoğan, karayollarındaki oto korkuluk bariyer üretimi, enerji nakil hatları, kafes direkleri, aydınlatma direkleri, çelik konstrüksiyondan geçit, yaya köprüleri gibi işleri yaptıklarını bildirdi. Yeni dönemde dünya pazarından daha fazla pay alacakları güneş enerjisi panellerinin altında taşıyıcı omurga görevini yapan çelik konstrüksiyondan işler olacağını söyleyen Erdoğan, bu ürünün üretim merkezinin Türkiye’ye taşınacağını bildirdi. Çepaş’ın aylık galvaniz üretiminin 5 bin tondan 10 bin tona çıkacağını belirten Erdoğan, ek yatırımlarla istihdamın da 280’den 500’e çıkacağını söyledi.
Fazlı Erdoğan, “Yeni ortaklığımızla dünya sahnesinde olan, birinci ligde oynayan bir şirketin parçası haline geldik. Bize değer katan bu ortaklık ile pazardan pay alacağız, ülkemiz ekonomisine katkıda bulunacağız. Bir gölden geldik buraya, denizdeydik, şimdi ise okyanuslara açılıyoruz” diye konuştu.