‘Efsane Cuma’da yeni rekorlar kırıldı

Türkiye’de alışveriş şenliğine dönüşen ‘Efsane Cuma’da geçen yıla göre satışlarla katlandı. GittiGidiyor gibi e-ticaret siteleri ve Boyner, MediaMarkt gibi markalar bir günde yapılan en yüksek satış rekorlarını tazeledi. (Selenay Yağcı)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Kasım ayının dördüncü Cuma’sı dünyanın dört bir yanında her yıl merakla beklenen günlerden biri. alışveriş şenliğine dönüşen Black Friday yani Efsane Cuma’da markalar, bu yıl da yüzde 80’e varan büyük indirimlerin yaptı.

GittiGidiyor gibi e-ticaret siteleri ve Boyner gibi markalar Efsane Cuma’da bir günde yapılan en yüksek satış rekorlarını tazeledi. Türkiye’de markaların ve e-ticaret sitelerinin kendi kampanyalarıyla sahiplendiği Efsane Cuma’da ziyaretçi rekorları da kırıldı.

GittiGidiyor’un, kampanyası yoğun ilgi görenlerden biri oldu. Bazı fırsat ürünleri daha ilk yarım saatin içinde tükenirken, GittiGidiyor’da hem satış hacmi hem de ziyaret sayısında tüm zamanların rekoru kırıldı. 2001 yılında kurulan GittiGidiyor, Süper Cuma kampanyasıyla bugüne kadar 1 günde gerçekleştirdiği en yüksek satış rakamına ulaşırken, aynı zamanda bir gün içindeki en yüksek ziyaret rakamını da yakaladı. GittiGidiyor’da bu yılki Süper Cuma kampanyasında gerçekleşen toplam satış, geçen yılki kampanyanın 2 katına çıktı. Kasım ayının günlük ortalamasıyla kıyaslandığında ise kampanya dâhilinde gerçekleşen günlük satış hacmi tam 7 kat daha yüksek oldu. Günlük ziyaret sayısında 2 kat ve kişi başına ortalama harcama tutarında ise 2.5 kat artış gerçekleşti. Gitti- Gidiyor’un günlük ortalama mobil uygulama indirilme sayısı 3 kat artarken, alışverişlerin de yüzde 65’i mobilden yapıldı. Her gün saniyede ortalama 1 ürün satışı gerçekleşen GittiGidiyor’da, kampanya günü ise saniyede ortalama 2 ürün satıldı. En yüksek satış hacmine ise saat 14.00-15.00 arasında yani mesai ortasında ulaşıldı.

2 kattan daha fazla satış yaptık

Bu yıl da satışta en az geçen yılki kadar bir artış öngördüklerini ve beklentilerinin üzerinde bir sonuç elde ettiklerini vurgulayan GittiGidiyor Ticari Direktörü Bülent Elçin, Türkiye’de Black Friday bilinirliğinin yaygınlaşması ve her yıl daha çok firmanın kampanya yapmasıyla önümüzdeki yıllarda bu ilginin katlanarak artmasını beklediklerini belirtti. Tüketiciler, alışverişin yoğunlaştığı eylül-ekim dönemindeki fiyat artışları nedeniyle satın alma noktasında bir miktar frene bastıklarını hatırlatan Elçin, “Kampanyamıza özel sunduğumuz cazip fırsatlar, tüketicilerin ihtiyacı olan ürünleri uygun fiyata satın alabilmesini sağladık. Gerçek fiyatlar üzerinden yaptığımız yüzde 80’e varan indirimlerle, avantajlı alışveriş yapmak isteyen nihai tüketicinin bütçesine katkıda bulunduk” dedi.

‘Şahane Cuma’ kampanyasıyla gerçekleştirdiği indirimlerle MediaMarkt, hem mağazalarında hem de internet sitesinde kampanya tarihinde elde ettiği en büyük ciroya ulaştı. Perşembe gecesi 19:00 itibariyle mediamarkt.com.tr ve aynı akşam gece etkinliğiyle Levent mağazasında başlattığı kampanyayla ile geçen yılın aynı dönemine göre 2 kattan daha fazla satış gerçekleştirdi. MediaMarkt İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, tüketicilerin ihtiyaç ve istekleri gözetilerek düzenlenen kampanya fiyatlarının beklenenin de üzerinde ilgi gördüğünü ifade etti. Her yıl cumadan başlayarak 3 gün kampanya yaptıklarını söyleyen Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, "Bu yıl geçen yıla göre 25 satışlarımızı artırdık. Bekleninde üstünde satışlar oldu. Çok iyi geçti."

1 günde 50 bine yakın ürün satıldı

Şahane Cuma kampanyası kapsamında yüzde 70’e varan indirimler yapan Boyner’in internet mağazası boyner.com.tr, tüm zamanların bir günde gerçekleşen en yüksek ziyaret, satış ve ciro rekoruna imza attı. Boyner mağazalarıyla birlikte internet mağazası boyner.com.tr, müşterilerden çok yoğun bir ilgi gördü. Site, 1 milyon kez ziyaret alırken, sadece 1 günde 50 bine yakın ürün satıldı. Alışverişin en çok yoğunlaştığı 15:00-17:00 saatleri arasında 100 binin üzerinde kullanıcı siteyi ziyaret etti. boyner.com.tr internet mağazasının işlem hacmi geçen yılın aynı döneme göre yüzde 400, normal bir güne göre 15 kat artış gösterdi. En çok alışveriş yapan şehirler sırasıyla; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa oldu.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, perakende mağazalarında satışların yüzde 40 ila 80 arasında arttığını belirterek, "Yüzde 100 artıran markalarımız da var. Mağazaların ziyaretçi sayısı ikiye katlandı, e-ticaret sitelerimizde de satışlar ikiye hatta bazı ürün gruplarında üçe katlandı" dedi.

En çok cep telefonu satıldı

Media Markt’da en çok tercih edilen ürünler akıllı telefonlar ve oyun konsolları oldu. GittiGidiyor’da da tüketicilerin en çok satın aldığı ilk 10 ürün arasında zirveye cep telefonu yerleşti. Onu sırasıyla bilgisayar, televizyon, kombi, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge, bulaşık makinesi deterjanı, bebek bezi, oto lastiği ve kedi/köpek maması takip etti. Üç büyük il özelinde incelendiğinde, İstanbul ve İzmir’de cep telefonunu takiben en çok kedi maması, Ankara’da ise en çok oto lastiği alışverişi yapıldı. Boyner’de ise en çok satılan ürünlere bakıldığında tüketicilerin kış sezonundaki ihtiyaçlarını Efsane Cuma fırsatlarıyla karşıladığı görüldü. En çok bot, çizme, mont satılırken bu ürünleri spor ayakkabılar takip etti.