Ege İhracatçı Birlikleri'nde ihracat % 27 arttı

İhracatta en büyük artışı yüzde 128 ile Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği gerçekleştirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Ege İhracatçı Birlikleri'nin ihracatı, Ağustos ayında 2007 yılının Ağustos ayına göre yüzde 27'lik artışla 693 milyon 744 bin 948 dolara çıkarken, artışın neredeyse tamamına yakını, ihracatını yüzde 128 artıran Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nden kaynaklandı. 

Ege İhracatçılar Birliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin Ağustos ayındaki ihracatları gerilerken, diğer sektörlerde değişen oranlarda artışlar meydana geldi. 

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, son bir yıllık dönemde Ege Bölgesi İhracatının 15 milyar 830 milyon 466 bin doların üzerine çıktığını, ancak Ege Bölgesi ihracatında önemli yer tutan tarım ürünleri, tekstil, konfeksiyon, deri ve maden ihracatçılarının, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. 

2008 yılının Ocak-Ağustos döneminde Ege İhracatçı Birlikleri'nin 5 milyar 341 milyon 737 bin dolarlık ihracat yaptığını kaydeden Türkmenoğlu, şu bilgileri verdi: 

''Bu ihracat rakamını geçen ayın aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda yüzde 26'lık bir artış olduğu göze çarpıyor. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin rakamını toplamdan çıkardığımızda Ege İhracatçı Birlikleri'nin ihracat artış oranı yüzde 10'a geriliyor. İhracatımızdaki yüzde 26'lık artışın 16 puanı bir sektörümüzün ihracatındaki başarıdan kaynaklanıyor. Bu artıştan mutlu olmakla birlikte, Ege İhracatçı Birlikleri'nin genel ihracat artış oranında ciddi yanılmalara neden olabileceğini kamuoyunun bilgisine sunmak zorunluluk arz ediyor.'' 

 

2 milyar dolar barajını geçen ilk birlik

 

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği, 2008 yılının Ağustos ayında gerçekleştirdiği 233 milyon 615 bin dolarlık ihracat ile Ege İhracatçı Birlikleri arasında birinci sıradaki yerini korurken, EİB'nin toplam ihracatında yüzde 34'lük paya ulaştı. Ege Bölgesinden yapılan demir-çelik ihracatı son bir yıllık dönemde 2 milyar 149 milyon 861 bin dolara ulaştı ve Ege İhracatçı Birlikleri arasında 2 milyar dolar barajını geçen ilk birlik oldu. 

Türkiye ve Ege Bölgesi ihracatında uzun yıllar lokomotif görevi üstlenen hazır giyim sektörü, Ağustos ayında 99 milyon 819 bin dolarlık ihracata imza attı. Doğal taş ihracatçılarının lokomotif görevini üstlendiği Ege Maden İhracatçıları Birliği, 2008 yılının Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8'lik artışla 72 milyon 622 bin dolarlık ihracat yapma başarısı gösterdi. 

Ege Bölgesi'nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısıyı dünyanın dört bir tarafına ihraç eden kuru meyve ihracatçıları, Ağustos ayında yüzde 4'lük artışla 69 milyon 258 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiler. 

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 2008 yılı Ağustos ayında yüzde 10'luk bir artışla 49 milyon 108 bin dolarlık ihracata imza atarken, son yıllarda ihracatında ciddi sıçrama yapan Ege Canlı Hayvan Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise yüzde 44'lük artış ile 33 milyon 339 bin dolarlık ihracat yaptı. 

Ege Tütün İhracatçıları Birliği yüzde 1'lik artışla 32 milyon 204 bin dolarlık ihracat yaparken, başarılı bir yıl geçiren Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yüzde 31'lik ihracat artışı ile 28 milyon 75 bin dolarlık ihracat geliri elde etti. Bu yıl ihracatı sürekli gerileyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Ağustos ayında da yüzde 22'lik bir düşüşle 9 milyon 120 bin dolarlık ihracat düzeyine ulaşabildi.