Ege'de kuru incir ihracatı 3 Ekim'de başlayacak

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu "ilk gemi tarihi" belirledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Ege Bölgesi'nin geleneksel ihraç ürünlerinden kuru incirde, 2008-2009 sezonu ihracatı 3 Ekim 2008 tarihinde başlayacak.

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu "ilk gemi tarihi" olarak da bilinen ilk ihraç tarihini belirlemek için olağanüstü toplandı. Birlik yönetim kurulunun önerdiği 3 Ekim 2008 tarihiyle TARİŞ İncir Birliği'nin önerdiği 26 Eylül 2008 tarihi Genel Kurul üyeleri tarafından oylandı. 3 Ekim oy çokluğuyla kabul edildi.

Bu tarihin Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın onayından sonra kesinlik kazanacağı belirtildi. Geçen sezon ilk yükleme tarihi 5 Ekim 2007 olarak belirlenmişti.

İlk yükleme tarihi, aflotoksin sorununu önlemek için incirin tam kurumadan ihracatını engellemek amacıyla uygulanıyor.

Kuru incir fiyatı

Birlik Başkanı Menaşe Gabay, ihracatçılar olarak incir üreticisini mağdur etmemeyi hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi:

"İnciri en iyi noktaya getirebilmek için uğraşıyoruz. Bu sene ürünü geçtiğimiz yılın yüzde 20 üzerinde değerle ihraç etmeyi planlıyoruz. Yani geçen yıl ton başına 5 bin dolar olan ihraç fiyatını 6 bin dolara çıkarmayı hedefliyoruz."

Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya birincisi olduğu kuru incirde kuraklığın etkili olduğu geçen yıl 30 bin 57 ton ihracat karşılığı 149 milyon 172 bin dolar döviz girdisi elde edildi.