Ege’nin iki yıldızı Petkim ve Pergamon Status oldu

Ege Bölgesi’nin gerçekleştirdiği “İhracatın Yükselen Yıldızları”nda, Petkim, 438 milyon dolarla en fazla ihracat yapan firma olurken, Pergamon Status 436 milyon dolarla dış ticaret firmaları arasında ilk sırada yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

İZMİR - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2016’da üyeleri arasında sektörlerinde en fazla ihracat yapan ilk 3 firmayı ödüllendirdi. Ödül alan firmalar Ege’den yapılan 16.6 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık 5 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirdi. Petkim, 438 milyon dolarla en fazla ihracat yapan firma olurken, Pergamon Status 436 milyon dolarla dış ticaret firmaları arasında ilk sırada yer aldı. 2016 İhracatın Yükselen Yıldızları töreninde 18 sektörden ilk 3’e girenler ile birlikte toplam 56 ödül verildi.

İzmir Hilton Oteli’nde düzenlenen törende 2016’nın oldukça zor geçtiğini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Başımıza gelmeyen kalmadı. 15 Temmuz’dan tutun da Aylan bebeğe kadar her şeyin en’lerini yaşadık. Ekonomide de ilk kez dünya ticareti dünya büyümesinin altında kaldı. 2017’de de muhtemelen böyle olacak” dedi.

Gümrük Birliği güncellenmesi için çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Zeybekci, “GB güncellenmesi ile siyasi anlamda AB’ye tam üye olmadan ekonomik anlamda tam entegrasyona geçilmiş olacak. Bu elimizle uzanıp dokunacak kadar yakın bir mesafe. 2017- 2018’den bahsediyoruz. Teknik hazırlıklarımızı bitirdik. İki taraf da etki değerlendirme analiz çalışmalarını hazırladı. AB Bakanlar Kurulu oy birliği ile Avrupa Komisyonu’ndan yetki istedi. 1-2 ay içerisinde bitmesini bekliyoruz. Teknik sürecin ardından bitirmek gibi bir karşılıklı niyet açıklamalarımız var. Bunlar ihracatçılarımız için önemli gelişmeler” dedi.

Serbest Bölgeler Yasası yarın Meclis’te

Serbest Bölgeler Yasası’nın yarın ilk gündem maddesi olarak mecliste görüşülmeye başlanacağını belirten Zeybekci, “Umarım hafta sonuna kadar çıkar. Serbest bölgelerde eksikliklerimiz çoktu. Aliağa Serbest Bölgesi ile ilgili bazı sıkıntılar vardı. Çözüm aşamasına geldik. İki ay içinde açılmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararını Başbakanımıza arz edeceğiz. İzmir’deki serbest bölgeler çok başarılı. Demek ki İzmir buna çok yatkın” diye konuştu.

Zor yılda hedefi tutturduk

Ege Bölgesi’nin 2016’da 16 milyar 603 milyon dolarlık ihracatla Marmara’nın hemen ardından Türkiye ikincisi olduğunu kaydeden EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise, “Ege ve İzmir ülkemizin içerisinden geçtiği zor koşullara rağmen 2016 ihracat hedefini tutturmayı başardı. İzmir, Manisa ve Denizli, Türkiye genelinde en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasına girdi. 2016’da hedeflerimize ulaşmak için arı gibi çalıştık ve bu yıl ihracatımızı rekora taşımak için çalışmaya devam edeceğiz. Yeni küresel oyunda figüran değil, aktör olmak istiyorsak; daha çok çalışmalı üretmeli ancak bunun içinde devletimizin elini sürekli üzerimizde hissetmeliyiz “ dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ise Türkiye’nin son 49 ayın en yüksek ihracat artışına ulaşıldığını dile getirerek, “Rusya ile ihracatımızı da uçak krizinin ardından ilk kez yüzde 50 arttırdık. AB’den aldığımız payı da yüzde 1.28’e çıkardık. 2017 ihracat hedefimiz ise 150 milyar dolar. BU rakamı sizlerle yakalayacağımıza inanıyoruz. Biz nota değil ihracata; Fitch’e değil üretimimize bakalım” diye konuştu.

PETKİM: 60 ürünümüzü 6 binden fazla KOBİ kullanıyor

Ege’de ihracatın zirvesinde yer alan Petkim’in Genel Müdürü Anar Mammadov ödül töreni sonrası yaptığı açıklamada ürettikleri 60 farklı türde ürünün Türkiye’de 6 binden fazla KOBİ tarafından kullanıldığını belirterek, “İhracat kanalımızda ise 50’den fazla ülkeye ürünlerimizi ulaştırıyoruz. 2 bin 500 Petkimli olarak yaptığımız işin Türkiye için öneminin farkındayız ve bundan gurur duyuyoruz. Sadece ihracat değil, Türkiye iç pazarına katkı, Türkiye sanayisine katma değer ve hammadde üretmek bizi her gün motive ediyor” diye konuştu.

10 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalandı

Törende ayrıca Türk Eximbank, ihracatçı firmalara kolaylık sağlamak adına Aklease, Finansleasing, Garanti Leasing, İş Leasing ve Yapı Kredi Leasing olmak üzere 5 leasing şirketiyle toplam 100 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalandı. İhracatçılara verdikleri desteği sürekli çeşitlendirdiklerini ifade eden Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, “Bu anlaşma ile de iş ağımızı genişletmeye ve büyümeye devam ediyoruz. Leasing şirketlerimiz bu kaynağı, KOBİ’lerimize ve çalışan sayısı 1500’den az olan orta ölçekli ihracatçı firmalarımıza kullandıracaklar. Bu uygulama ülkemiz için bir ilk olacak. Bu kapsamda, her bir leasing şirketine 20 milyon ABD Doları tutarında kredi kullandıracağız, kullandırılan kredilerle ihracatçılarımızın yatırım amaçlı finansman ihtiyaçları karşılanacak” dedi.

'TARIM 4.0’ HAYATA GEÇİYOR'

"Türk Tarımının Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0” Projesi için İzmir Ticaret Borsası (İTB) ile Ege Üniversitesi arasında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla işbirliği protokolü imzalandı. Protokol ile tarmsal üretimde teknolojinin kullanılmasına yönelik çalışmalara başlanacak. İşbirliği protokolüne katılan Ekonomi Bakanı Nihatk Zeybekci, “Artık teknolojiyi, bilimi en üst seviyede kullanmak zorundayız. Ovanın hangi yamacında hangi ürünün kullanılacağına, hangi gübrenin kullanılacağını bilim, bilim insanları karar verecek. Sulamadan, işlemeye kadar havada uçan dronlar hizmet verecektir” dedi. Tarımda 4.0’a geçilmesinin kaçınılmaz olduğunu aktaran Zeybekci, “Artan nüfusumuz için tarımsal üretimler çok daha önemli hale geldi. Gıda, tüketim gibi konular bizim vazgeçemeyeceğimiz ürünler. Tarımda 4.0 olur mu diyorlar, evet olur. Biz bunları son 30-40 yılda gördük. Bu dönemde tarım dünyada da entegre hale gelmeye başladı. Yakında dronları havadan tarlaların analizini yaparken görürsek hiç şaşırmayız” dedi.

İTB Başkanı Işınsu Kestelli ise tarımın geleceğin en strateijk sektörlerinden biri olduğunu kaydetti. Kestelli, “Yaklaşık 3 bin civarında bitkiye ev sahibi yapan Türkiye’de tarımda doğru adımlar atılması halinde gelecekte en rekabetçi sektör tarım olacak. Teknolojilerin sanayiyi entegre edilmesine Sanayi 4.0 denilirken tarımda da 4.0 hızla gelişiyor. Bu sistem önümüzdeki günlerde akıllı ve hassas tarım gibi alanlarda kendini gösterecek. Daha rekabetçi olabilmemiz için bizim de bilişimdeki gelişmeleri takip etmemiz şart. Özetle Başbakanımız Binali Yıldırım’ın dediği gibi Akıllı Tarım’a geçmeliyiz” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir