”Ekonomi 2010'a kadar normal rayına girmez”

PwC Türkiye Yönetici Ortağı Nas, 2009'da ciddi durgunlukla karşılaşabileceğine işaret ederek 'mali disiplin'e dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL –Türkiye'de krizin etkisinin mali kurumlardan çok reel sektörde hissedildiğini belirten PricewaterhouseCoopers Türkiye Yönetici Ortağı Adnan Nas, ekonominin 2010 yılına kadar normal rayına giremeyeceği öngörüsünde bulundu.

PwC Türkiye Yönetici Ortağı Adnan Nas, küresel kriz ortamında denetim şirketlerinin rolünü, ve krizin genel ekonomiye yönelik muhtemel etkilerini ANKA'ya değerlendirdi.

Nas, küresel krizin bağımsız denetim şirketlerini de etkilediğini belirterek, "Bize faydalar da zararlar da gecikmeli ulaşır. Önce müşterilerimize ulaşır, sonra da müşteriler dolayısıyla bize. Endüstri kadar olmasa da maliyetler ve gelirler yönünden üzerimizde büyük bir baskının oluşacağı kesin. Bizim de dikkatli olmamız gereken döneme girdiğimiz doğru. Hem maliyetlerimiz üzerinde hem de müşterilerimize mümkün olduğu kadar uygun fiyat sunabilmek için kendi üzerimizde de baskı uygulayacağız” diye konuştu.

"Türkiye'nin halen şansı var"

Zenginleşme hayalinin sürekli yüksek olduğu toplumlarda iktidardaki politikacıların da halka umut vermesinin doğal olduğunu söyleyen Nas, bu konudaki yaklaşımını şu sözlerle özetledi:

"Biz de zenginleşmek istiyoruz. Bizim halkımız içinde en garibana bile sorsanız mutlaka zenginleşmek istiyor ve 10 sene sonra ben de zengin bir adam olmak istiyorum diyor. Bu insanlara umut vermenin yolu da büyümektir. Ben hiçbir politikacıyı ekonomide büyümeyi feda edemem dediği için suçlayamam. Bizim Başbakanımız da IMF konusunda halk diliyle ümüğünü sıkma meselesine getiriyor, ama özünde doğru düşünüyor. Memleketin büyümesi lazım, çünkü benim halkım büyümek istiyor. Ben onlara refah getirmek zorundayım. Ama büyümek için de dış kaynağa ihtiyacınız var. İşte burada bir çelişki başlıyor. Madem dış kaynağa ihtiyacın var o zaman dünyaya meydan okumak çıkar yol değil. Dünyaya ayak uydurmak, buraya gelmelerini sağlamak, Türkiye'yi cazip kılmak gerekiyor. Bu açılardan da Türkiye şanssız değil. Halen şansı var."

"IMF'yle anlaşma sağlanmalı"

IMF ile anlaşma konusuna değinen Nas, bir anlaşmadan yana olduğunu belirterek şu görüşleri açıkladı:

"IMF ile bir şekilde bir yeşil ışık anlamında bir noktaya gidebilmek lazım. Çünkü bütün dünya bizim kadar Türkiye'yi tanımıyor. Dünya Türkiye'yi bu tip kurumların ışıklarından tanıyor. IMF ile hayır anlaşmıyorum dediğin zaman, acaba kötü bir şey mi var, neden anlaşmıyorlar, IMF'den neden korkuyorlar diye bir anlam çıkabilir. Belki kriz olmasaydı hükümet haklı olabilirdi, ama bu kriz ortamında artık gelişmiş ülkeler bile IMF ile çalışmayı düşünmeye başladı. Bu sebeple bu konunun aşılması lazım."