Ekonomi Bakanı ihracattaki düşüşü yorumladı

'Kasım ihracatının azalmasında AB ülkelerine ihracatta yaşanan daralma etkili oldu' diyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, yaşanan olumsuzluklara rağmen ihracatçıların başarılı performans gösterdiklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,  Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Sinop'ta açıkladığı ihracat kayıt rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  

İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre, 2014 yılı kasım ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 azalarak, 12 milyar 875 milyon dolar olduğunu bildiren Zeybekci, "10 aylık TÜİK rakamları ve kasım ayı ihracat kayıt rakamları birlikte değerlendirildiğinde, ocak-kasım dönemi ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4'lük bir artışla 144,3 milyar dolara ulaştı. Son 12 aylık ihracatımız toplamda 157,4 milyar dolar oldu" ifadelerini kullandı. 

AB ülkelerine yapılan ihracatta yaşanan daralma etkili oldu

Zeybekci, kasım ayında ihracatın azalmasında AB ülkelerine yapılan ihracatta yaşanan daralmanın etkili olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: 

"2014 yılı kasım ayında, başlıca ihraç pazarımız AB ülkelerine ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,2 azalarak 5 milyar 619 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Kasım ayında en büyük ihracat pazarımız Almanya'ya ihracatımız yüzde 7, ikinci büyük ihraç pazarımız Irak'a yüzde 23, İngiltere'ye ihracatımız yüzde 4 gerileyerek, ihracatımızdaki düşüşte belirleyici olmuştur. Kasım ayında yaşanan düşüşe rağmen 11 aylık ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 artmıştır.  

2014 yılı ocak-kasım döneminde ülke bazında ihracatımızda yaşanan düşüşler; Irak'ta 942 milyon dolar, Rusya'da 888 milyon dolar, Çin'de 652 milyon dolar, Libya'da 601 milyon dolar, İran'da 472 milyon dolar ve Ukrayna'da 399 milyon dolar olarak gerçekleşti. Özellikle Irak, Libya ve Ukrayna'da yaşanan karışıklıklar, Ukrayna krizi sonucu yaşanan fon çıkışları ve petrol fiyatındaki sert düşüşle değer kaybeden ruble ile Rusya ve Çin'in ithalatında yaşanan gerileme başlıkları altında toplayabileceğimiz etkenler, ocak-kasım döneminde ülkemiz ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre 3 milyar 955 milyon dolarlık azalmaya yol açmıştır." 

İhracatçıların performansına övgü

Zeybekci, yaşanan olumsuzluklara rağmen ocak-kasım döneminde AB ülkelerine ihracatın geçen yılının aynı dönemine göre yüzde 9,9 artarak 62 milyar 336 milyon dolar düzeyine yükselmesinin, sürdürülebilir ihracat artışı için önemli olduğuna dikkati çekti. İhracattaki artışın sürdürülebilirliğini sağlamak adına yakın coğrafya ile ikili temasların daha da yoğunlaştırıldığına değinen Zeybekci, bu çerçevede Başbakan Ahmet Davutoğlu ile gerçekleştirdikleri Bağdat ve Erbil ziyaretlerinin, ilişkilerin daha da gelişmesini sağlayacağını ve ihracatta yeniden ciddi artışlar yaşanmasında katalizör görevi üstleneceğini belirtti. 

Gümrük engelinin kalkması İran ihracatını patlatacak

İran'a ihracatta 11 ayda yüzde 53 artış yakalandığını kaydeden Zeybekci,  20 Eylül'de yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması ile 150 ihraç kaleminde gümrük engellerinin kalkıyor olmasının, ihracatta çok ciddi artışlar kaydedileceği anlamına geldiğini ifade etti. 

Zeybekci, 28 Kasımda Rusya'ya gerçekleştirilen ziyaret akabinde, bugün imzalanacak Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında ticari, ekonomik ve yatırım işbirliğinin geliştirilmesine dair ortak bildirinin Rusya'ya olan ihracata büyük ivme kazandıracağına işaret ederek, şöyle devam etti: 

"Türkiye'nin çevresinde yaşanan olumsuzluklara rağmen ihracatçılarımızın gösterdiği performans takdire şayandır. Yaşanan olumsuzluklara rağmen 11 aylık ihracatımızın 4,4 artması, AB ülkelerine 11 aylık ihracatımızın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9 yükselmesi ihracatımızın Orta Vadeli Program hedefimiz olan 160,5 milyar doları yakalayacağını göstermektedir."  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir