Ekonomi Bakanından büyüme tahmini

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2016 büyüme rakamının yüzde 2,5 ila 3 arasında, 3’e yakın bir yerde geleceği öngörüsünü paylaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son çeyrek büyüme verilerinin yarın açıklanacağını hatırlatarak, "Büyüme büyük bir ihtimalle Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde gelecek. Yıl sonu itibarıyla Türkiye yüzde 2,5 ila 3 arasında bir büyüme tutturacak” dedi.

İzmir İş Dünyası Buluşması'nda yarın açıklanacak GSYH verilerine de değinen Nihat Zeybekci, Türkiye'nin tüm olumsuzluklara rağmen büyümeye devam ettiğini belirterek, “Yüzde 3’e yakın büyüme bir başarı mıdır? Hayır. Türkiye, ortalama yüzde 5,5 büyümek zorunda olan bir ülke. Biz her sene 1 milyon vatandaşımıza iş üretmezsek, geri sayıyoruz. Türkiye, büyümek zorunda bunu da reel sektör eliyle yapmak zorunda. İhracata dayalı bir büyüme ile gelişmek zorunda” diye konuştu.

Ekonomistlerin beklentisi yüzde 2.2

Öte yandan yılın üçüncü çeyreğinde daralma kaydeden gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) dördüncü çeyrekte iç talep ve kamu yatırımlarının etkisiyle yüzde 2.3 büyümesi beklenirken, 2016'da büyümenin yüzde 2.2 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.

Reuters'ın 21 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre, dördüncü çeyrek beklentileri yüzde 1.5-4.1; 2016 sonu için büyüme beklentileri ise yüzde 2-2.8 aralığında yer alıyor.

AA Finans Beklenti Anketine göre ise ekonomistler 2016 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 2,3 büyümesini bekliyor. Ekonomistlerin 2016 yılı 4. çeyrek büyüme beklentisi yüzde 2,4 düzeyinde.

Ekonomi üçüncü çeyrekte yüzde 1.8 daralmıştı

Türkiye ekonomisi 2016 yılında birinci çeyrekte yüzde 4,5 ve ikinci çeyrekte yüzde 4,5 büyürken, üçüncü çeyrekte yüzde 1,8 daralmıştı. Üçüncü çeyrekte 15 Temmuz darbe girişimi başta olmak üzere, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliğinden ayrılması (Brexit) kararı ve küresel piyasalardaki dalgalanmalar ekonominin daralmasında rol oynamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir