Ekonomi için 15 öneri
İzmir Ticaret Odası, ekonomi için çeşitli konularda 15 öneri getirdi.
Ahmet USMAN
İZMİR – Yurtiçinde ve yurtdışında işlerin iyi gitmediğini ve bu nedenle yeni hükümetten önemli beklentileri olduğunu belirten İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, bu kapsamda iç piyasanın canlandırılmasında bölgesel kalkınma ajanslarının statülerine kadar çeşitli konularda 15 öneri getirdi.
İZTO’nun Kasım ayı olağan meclis toplantısında ekonominin görünümüne dair rakamsal verileri paylaşan Demirtaş, “OECD, küresel ekonomik büyüme tahminlerini aşağı yönlü güncelledi. Bu yıl yüzde 2,9, gelecek yıl yüzde 3,3 küresel büyüme öngörülüyor. OECD 2015 yılı Türkiye büyüme tahminini yüzde 3,1’de tutarken, 2016 yılı tahminini yüzde 3,9’dan yüzde 3,4’e indirdi. İç piyasadaki sinyaller iyi değil. İşsizlik oranları uzun sürenin ardından çift hanelere ulaştı. Sanayi üretimi yerinde sayıyor. İhracatımız aylardır kan kaybediyor. Eylül ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 14,2 azalış sözkonusu. İthalat ise yüzde 25,2 düştü. Dış ticaretteki düşüş nedeniyle İzmir Körfezi’ne gelen gemilerin zehirli boyaları gözüküyor” dedi.
İhracat’ın ekonominin dinamosu olduğuna dikkat çeken Demirtaş, “Ülkemizin büyüme stratejisi ihracata dayalı. Bu yüzden ihracatın en kısa sürede tekrar yükselişe geçmesi gerekli. Ama ihracat artsın demekle, ihracat artmaz ve destek gerekir. Biz bir Oda olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bakanlık teşviklerini kullanıp, Ur-Ge çalışmaları, dış ticaret eğitimleri yapıyoruz. İthalatın ihracattan daha yüksek oranda düşmesi, cari açığın da azalması sonucunu doğurdu. Ama bu sevinilecek bir durum değil. Bu açık ve net olarak ekonominin küçülmesi demek. Şimdi turizmde de küçülme yaşanacak. Seçim öncesinde Dolar ve Euro rekor kırmıştı. Seçimin ardından az da olsa geriledi. Ülkemizdeki siyasi ve ekonomi gündemine göre TL’nin dayanıklılığı belli olacak. Şimdilik kurda yukarıya doğru bir eğilim söz konusu” diye konuştu.
İçeride ve dışarıdaki tüm veriler üst üste konunca ekonomideki kırılganlığın açıkça görüldüğünü vurgulayan Demirtaş, “FED’in faiz arttırma olasılığı, AB ekonomisinin hala cansız olması, Ortadoğu’da devam eden çatışma ortamı en önemli küresel riskler. Zor bir döneme giriyoruz. İç piyasada işler son derece durgun, ihracat artmıyor, stoklar büyüyor. Bu nedenle yeni hükümetten beklentilerimiz büyük. 15 maddede topladığımız bu önerileri bir rapor haline getirip bakanlıklara göndereceğiz. İzmir ziyaretinde Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu'na da ileteceğiz” dedi.
Asgari ücretle birlikte işsizlik de artabilir
Hükümetin seçim öncesi verdiği 1.300 TL’lik asgari ücret vaadi için düğmeye bastığını hatırlatan Demirtaş, şunları söyledi: “Asgari ücretin artırılmasını sosyal adalet için destekliyoruz. Bu artış, iç piyasayı canlandırır. Ancak bazı çekincelerimiz var. Bu artışın getirdiği yük, sadece bizim sırtımıza bırakılmamalı. Aksi halde işçi çıkarmak gündeme gelebilir. Zaten şu an işsizlik oranı yüzde 10,1 ile son 5 dönemin en yüksek seviyesinde. Bu, daha da artabilir.”
İZTO’nun ekonomi için önerileri
1- Enflasyon yükseltilmeden iç piyasa canlandırılmalı.
2- Enflasyon yükseltilmeden büyüme sağlanmalı.
3- Yerli ve yabancı yatırımcılara güven içinde yatırım yapabilecekleri mesajı verilmeli.
4- 2023 hedefleri vizyonu gözden geçirilmeli.
5- Seçimlerden önce yapılan Orta Vadeli Program'ın geçerliliği sorgulanmalı.
6- Haksızlıklarla dolu olan teşvik sistemi tekrar düzenlenmeli.
7- Teşvik edilecek sektörler belirlenirken ihracat potansiyelleri dikkate alınmalı.
8- Teşvik sistemi illerin değil, ilçelerin gelişmişlik seviyesine göre kurgulanmalı.
9- Ar-Ge ve inovasyonu benimseyen firmalara destek verilmeli.
10- Yeniden sanayileşme tartışılmalı.
11- İthalatı ikame edecek ve ihracatı arttıracak dev tesisler kurulmalı.
12- İhracatta teknolojik ürünlerin yoğunluğu arttırılmalı.
13- Kalkınma Planı’ndaki Öncelikli Dönüşüm Programları ve Eylem Planları hayata geçirilmeli.
14- Bölgesel kalkınma ajanslarında özel sektörün ağırlığı arttırılmalı, statüsü değişmeli.
15- Mesleki eğitime özel önem verilmeli, mesleki okullar teknoloji ve girişimcilik bazlı yeniden düzenlenmeli.