TESK Başkanı Palandöken: Ekonomide çarkların dönmesi için sicil affı getirilmeli

TESK Genel Başkanı Palandöken, esnafların kredi borçuluğuna dikkat çekerek, ekonomide canlılığın sağlanması için etkin uygulanan bir sicil affı getirilmesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bankaların faizlerini düşürmeye başladığını ancak esnafın kredi kullanamadığını belirterek, ekonominin çarklarının dönmesi için mutlaka etkin uygulanan bir sicil affının getirilmesini istedi.

Palandöken, yaptığı açıklamada, 2003 ve 2009 yıllarında Sicil Affı Kanunu çıkarılmasına rağmen özel bankaların bu kanunu uygulamadığını bildirerek, uzun yıllardır esnaflık yapanların, kendilerinden kaynaklanmayan nedenlerle çeklerini, kredilerini ödeyemez noktaya gelebildiklerini ve bu durumun sicillerine işlendiğini anımsattı.

Bankaların esnafa, sicillerine göre kredi verdiğini ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Unutulmamalı ki ekonomide çarklar durursa bundan en çok etkilenen yine bankalar olacak. Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulan sicilde olağanüstü durumların bilgisine de yer verilmeli. 40 yıllık bir esnaf, ilk defa bir çekini veya kredi taksitini ödeyememişse bunun nedeni sorularak, sicil kayıtlarına işlenmeli. Aynı yerde 40 yıldır faaliyette bulunduğu halde sokağa çıkma yasağı ilan edildiği için borcunu ödeyemeyenlerin sicili bozuk olarak kabul edilmemeli. Ekonominin çarklarının dönmesi için mutlaka etkin uygulanan bir sicil affı getirilmeli."