Ekonomide Şeref Kürsüsü

DÜNYA Gazetesi Büyük Jürisi, 2008'İN YILDIZLARI'nı belirledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

İSTANBUL - Türkiye'nin dört bir köşesine yayılmış büroları, yazar ve yöneticileri, iş dünyasının önde gelen temsilcileri ve okurlarının oluşturduğu DÜNYA Gazetesi Büyük Jürisi, 2008 yılının en başarılı kişi ve kuruluşlarını belirleyerek Şeref Kürsüsü'ne çıkardı.

İşte 2008 yılında başarılı çalışmalara imza atan Ekonominin Şeref Kürsüsü:

YILIN İŞ İNSANLARI

Ali Ağaoğlu/Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı

İnşaat sektöründeki projeleriyle vizyoner bir işadamı olan Ali Ağaoğlu, tüm dünyada ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde yatırımlarına ara vermedi. Yeni yatırımlar için satın almalara devam etti. Bu yıl Avrupa'nın en yüksek binasının temelini atmaya hazırlanan Ağaoğlu, aynı zamanda Bodrum-Milas Gayrimenkul Projesi ile Türkiye'nin en büyük yabancıya satış projesini gerçekleştiriyor. Kamuoyunda yatırımlarıyla olduğu kadar hayırseverliğiyle de tanınan Ağaoğlu, 3 çocuk babası.

Sadri Şener/Trabzonspor Futbol AŞ Başkanı

Trabzonspor'un dört yıl önce halka açılmasının ardından, bir grup Trabzonsporlu'nun kurduğu Bordo-Mavi Enerji Elektrik Üretim şirketini bünyesine katarak, önemli enerji ihalelerini aldı. Kulübe yıllık 12 milyon dolar getiri sağlayacak Uzungöl Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali'nin ihalesinin alınmasının ardından, ikinci enerji projesi Ballıca Regülatörü için de kolları sıvayan Şener liderliğindeki, Trabzonspor Futbol AŞ, bu projeden de yıllık 5 milyon dolarlık kazanç sağlamayı hedefliyor.

YILIN PROFESYONELLERİ

Paul Doany/Türk Telekom Genel Müdürü

Türk Telekom’u sadece ev ve iş telefonu hizmeti veren sabit hat operatörü olmaktan çıkartıp grup şirketleriyle birlikte yakınsama teknolojileri ve entegre telekom hizmetleri sunan, uluslararası büyüme hedefleri olan bir bölge şirketi olarak konumladı. Hem internet hem mobil iletişim hem de grubundaki teknoloji şirketleri ile Türk Telekom Grubu’nu iletişim ve teknoloji grubu haline getirdi. Avea’daki hisse oranını yüzde 81’e çıkarttı. Türk Telekom’u teknoloji geliştiren ve ihraç eden bir şirket yaptı ve bu doğrultuda genç işgücüne yatırımı artırdı.

Mehmet Ali Berkman/Akkök Grubu CEO'su

Berkman, grup şirketlerinin küresel kriz ortamında başarılı bir performans çizmesinde etkili bir isim olarak öne çıkıyor. Kimya, tekstil, enerji ve gayrimenkul alanlarında faaliyet gösteren Akkök Grubu, lokomotif şirketi Aksa'da 2009 yılında yüzde 70 civarı üretim kapasitesiyle çalışacak şekilde tedbirler alırken, 2009 yılında enerji alanında büyümeyi hedefliyor. Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ'yi AkCez bünyesine katan Grup, 2009 yılı içerisinde enerjiye 1 milyar dolar ek yatırım planlıyor.

YILIN BÜROKRATLARI

Murad Bayar/Savunma Sanayii Müsteşarı

Savunma sanayii ihtiyaçlarının yerli imkanlarla karşılanma oranının artırılması yönünde, stratejik bir karar alınmasında rol oynadı. Sektörün, sadece kamu değil, özel sektör şirketlerince de büyütülmesi için ana yüklenici-alt yüklenici zincirinin kurulmasını zorunlu kılarak, KOBİ'lerin sektöre katılımını sağladı. Türk Savunma Sanayii'nde 2003'te yüzde 25 olan yerli katkı oranı, 2007 sonu itibariyle yüzde 42'ye yükseldi ve değerlendirme çalışmaları devam eden 2008 sonu tahmini yüzde 48 dolayına ulaştı.

İbrahim Halil Çanakcı/Hazine Müsteşarı

Hazine Müsteşarlığı görevini üstlendiği 2003 yılından bu yana, Türkiye finansal yapısının yeniden yapılandırılması uygulamasında başarılı bir performans gösterdi. Türkiye'nin borç dinamiklerinin iyileştirilmesini de içeren ekonomik programın uygulamasında Hazine Müsteşarlığı önemli bir rol üstlendi. Krizin etkilerinin en aza indirilmesi için başta Hazine Müsteşarlığı olmak üzere, Merkez Bankası ve BDDK'nın finansal piyasalar üzerindeki baskının azaltılmasında başarılı bir performans ortaya koydu.

YILIN ŞİRKETLERİ

Turkcell

Faaliyetlerine 1993 yılında Mecidiyeköy'de bir ofiste 3 kişiyle başlayan Turkcell, 15 sene içinde 37 milyon aboneli bir dünya devi oldu. 2008'de 2.3 milyar TL konsolide net kar elde ederek büyük bir başarıya imza attı. Geçen yıl uygulamaya başladığı "EvTurkcell" ile abonelerine cep telefonlarını ev sistemine tanımlatıp sabit hatlarla Turkcell hatları üzerinden ucuza konuşma imkanı sundu. 11 bin personeli olan şirket, sosyal sorumluluk projeleriyle 2008'de 185 bin gencin hayatında fark yarattı.

Türk Hava Yolları

10 yıl önce zarar eden bir KİT konumundaki THY, Star Alliance üyesi olarak bir başarı hikayesi yazdı. Bu yıl 5 milyar dolar ciro hedefleyen THY, yurtiçinde de Anadolu Jet adı altında farklı bir konsept ile yeni bir marka yarattı. Yurtdışında 110 merkeze uçan THY, yabancı satın almalarla büyümek adına fırsatları gözlüyor. Dünya havacılığı 2008'de yüzde 10 daralırken THY yüzde 21 büyüdü. Geçen yıl Avrupa'nın 7'nci büyük havayolu şirketi olarak İtalyanlar'ı geçen THY'de hedef 5'ncilik.

ÇOK ORTAKLI  ŞİRKETLER

ASELSAN

Alanında, Türkiye'nin en fazla "askeri-sivil nihai ürününü" yerli imkanlarla gerçekleştiren şirketlerden biri olan ASELSAN, Ar-Ge'ye en fazla pay ayıran şirketlerin başında. Defense News'in dünyanın en büyük 100 savunma sanayii şirketi listesinde 86. sırada bulunan şirket, 33 ülkeye satış yapıyor. 2008'i, 585 milyon TL ciro ile kapatan ASELSAN, halen Kara, Deniz, Hava kuvvetlerinin müşterek olarak kullanabileceği projeleri yürütüyor. ASELSAN'da, 1700'ü mühendis 3 bin 580 personel çalışıyor.

Gübretaş

Birçok şirketin ayakta kalma çabası verdiği 2008’de yurtdışına açıldı. İran’ın en büyük gübre fabrikası Razi’yi, beraber hareket ettiği Ortak Girişim Grubu ile birlikte 462.6 milyon Euro’ya satın aldı. Gübretaş‘ın bu OGG’deki payı yüzde 50. Razi, üretimde kullanılan fosfat kayası hariç, tüm hammaddeleri (doğalgaz dahil) kendi tesislerinden elde ediyor. Tesisin kendi limanına sahip olması Gübretaş açısından da önemli bir avantaj sağlıyor. Dubai’de açacağı ofis ile pazarlamada da önemli bir yol katedecek.

YILIN SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ

Turmepa

DenizTemiz Derneği Turmepa'nın, Hopa'dan İskenderun'a (adalar dahil) kadar uzanan 8.333 km'lik kıyılar için, 80 bölge koordinatörü ile denizleri yaşatma çabası devam ediyor. Dernek, 2008 yılında Sınırsız Mavi, Denizde Uyanmak Bir Başkadır, GençTURMEPA Lise Eğitimleri, Fethiye Kıyı ve Deniz İnceleme Merkezi, Göcek Kıyı Yönetim Planı, Geleceğimiz Erimesin, Kargo Poşetleri Kutuya, Çocuklar Okula!, Yeşil Bilgi Platformu, Özel Sektör Gönülleri Eğitimleri gibi projelere imza attı.

Özel Özel Eğitim Kurumları

2003'te kurulan Özel Özel Eğitim Kurumları Derneği, 600 bin engelli çocuk için 2005'te çıkarılan yasal mevzuat çerçevesinde eğitim hizmeti veren kurumları bünyesinde barındırıyor. 200 bin engellinin eğitim gördüğü sektörde faaliyet gösteren bin 750 okulun yarısından fazlası dernek çatısı altında. Dernek üyelerinin amacı, para kazanmaktan çok, engelli çocukların topluma kazandırılması. Dernek çalışmaları ile birlikte sektörde eğitim gören engelli sayısı her yıl yüzde 100'e yakın artıyor.