Ekonomik canlanma sanayi odaklı sürüyor

İSO'nun açıkladığı son Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), kapasite raporu ve istihdam verileri ekonomik canlanmanın sanayi odaklı sürdüğü gösteriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), kapasite raporu ve istihdam verilerini değerlendirdi. Bahçıvan, Mart 2017'de yeni üye kayıtları ve kapasite raporu başvurularındaki artışların üretimde çarkların daha hızlı dönmeye başladığını gösterdiğini kaydetti.

"Veriler umut verici"

İSO'nun açıkladığı son PMI, kapasite raporu ve istihdam verilerinin, kendilerine sanayinin durgunluk istasyonundan yavaş yavaş ayrıldığını gösterdiğini belirten Bahçıvan, "Özellikle sanayi sektöründeki mart verilerine bakarak ekonomik canlanmanın sanayi odaklı olarak sürmekte olduğunu söyleyebiliriz. Mart ayı öncü göstergelerimiz Türkiye büyümesi için umut verici" değerlendirmesinde bulundu.

En güçlü dinamo imalat sanayi

Bahçıvan, 2016 yılı büyüme rakamlarının da ekonominin en güçlü dinamosunun imalat sanayi olduğunu bir kez daha net bir şekilde gösterdiğini kaydederek, "2016 büyümesine yüzde 0,6 ile en yüksek katkıyı sunan imalat sanayimizin, bu yıl da ekonominin umudu ve ışığı olmayı sürdüreceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

İSO'ya yeni kayıt olan firma sayısı martta yüzde 80 arttı

Mart ayında İSO'ya yeni kayıt olan firma sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80 arttı. Kapasite raporu başvurusu yapan şirketlerin sayısı da bu dönemde 481'den 723'e yükseldi. Söz konusu rakamın yüzde 23'ünü ilk kez kapasite raporu başvurusunda bulunan 168 firma oluşturdu.

Veriler son 3 yılın en yükseğinde

İSO Türkiye İmalat Sanayi PMI anket verileri, mart ayında, son 3 yılın en yüksek seviyesi olan 52,3'e çıktı. PMI verisini oluşturan 5 alt endeks arasındaki üretim, istihdam ve yeni siparişlerde de eş zamanlı artışlar oldu. Sanayideki üretim çarklarının hızlanmasına paralel olarak istihdamda da artış kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir