Ekonomik gelişmeler ve foreks yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İntegral Menkul Değerler 

ABD

ABD'de Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksi Mayıs ayında beklentileri karşılamayarak -0,17 düzeyinde açıklandı. Nisan ayı verisi daha yüksek bir daralmaya işaret etmekteydi. Aynı dönemde ABD'de mevcut konut satışları beklentilerin üzerinde 5 milyon 350 bin olarak gerçekleşti. 

Avrupa
Euro Bölgesine tüketici güveni Haziran ayında Mayıs ayına göre çok fazla değişmedi ve -5,6 olarak açıklandı. Beklentiler daha büyük bir kötümserlik yönündeydi. 

Avrupa liderleri, Yunanistan'a kreditörlerin tatmin edilmesi için gerekli son çabayı göstermesi ve 5 aylık anlaşmazlığı sonlandırması için 48 saat süre verdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinden Ewald Nowotny, Yunan Bankaları için acil likidite desteğinin bugün sonuna kadar uzatıldığını açıkladı ve yeni bir uzatmanın görüşme sonuçlarına göre gerçekleşebileceğinin altını çizdi. 

Dün Yunanistan borç sorununa yönelik gerçekleştirilen Eurogroup toplantısında Yunanistan ve kreditörler arasında anlaşma sağlanamadı. Eurogroup Başkanı Dijsselbloam, Yunanistan'ın sunduğu yeni reform taslağın umut verici olduğu ve bu hafta anlaşma sağlanabilmesi için temel oluşturabileceğini açıkladı. Aynı zamanda Yunanistan Başbakanı ve ECB Başkanı Draghi arasında yapılan görüşmede, Yunanistan'ın borç yükümü hafifletici bir anlaşma içeriği talep ettiği bildirildi.

Türkiye
Türkiye'de tüketici güven endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre %3,4 oranında arttı; Mayıs ayında 64,29 olan endeks Haziran ayında 66,45 oldu. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre %2 oranında artarken, Mayıs ayında 85,50 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi %4,7 oranında artarak, Haziran ayında 89,48 oldu. İşsiz sayısı beklentisi endeksi ise bir önceki aya göre %4,8 oranında artarak, Haziran ayında 68,86 değerine yükseldi. 

Asya
Çin HSBC imalat PMI endeksi Haziran ayında 49.2'den 49.6 seviyesine yükselerek imalat sektöründe daralmaya işaretlerinin azaldığı sinyalini verdi.

Japonya imalat PMI endeksi Haziran ayında 50.9 seviyesinden 49.9 seviyesine gerileyerek imalat sektörüne ilişkin daralma sinyalleri verdi.

Ons Altında zayıf talep dikkat çekiyor

Ons altın önceki gün yaşadığı sert satış sonrasında 1200 seviyesinin altına gerileyerek alt seviyeleri test etti. Ons altında bir süredir Yunanistan nedeniyle güvenli liman olma özelliği ön plana çıkıyordu. Her ne kadar bir anlaşma sağlanamasa da ve Perşembe gününe kadar son iki günlük süre kalsa da piyasalar anlaşmadan yana fiyatlamaya başladı. Geçtiğimiz Fed toplantısından bu yana Dolar karşısında para birimlerinin güç kazandığını ancak altının ise istenilen ivmeyle yükselemediğini izledik. Özellikle son dönemde daralan talep nedeniyle altında eskisi gibi fiyatlamalar göremiyoruz. Altın talebini incelediğimizde; Geçtiğimiz haftanın altın vadeli kontrat ve opsiyon işlemlerine baktığımızda fon yöneticilerinin hem alım hem de satım tarafında pozisyon açtığını ve belli bir yönde ortak karar kılınmadığı görülüyor. GOFO; altının dolar karşısındaki swapı pozitif ve talebi destekleyici yönde değil. Geçtiğimiz haftanın altın vadeli kontrat ve opsiyon işlemlerine baktığımızda fon yöneticilerinin hem alım hem de satım tarafında pozisyon açtığını ve belli bir yönde ortak karar kılınmadığı görülüyor. Yunanistan'ın borcunu ödemede kullanabileceği toplam 1.1 milyar euroluk altının satabileceği söylentileri ile altın tekrar yönünü aşağıya çevirdi. Talep tarafında yeni ve destekleyici bir gelişme olmazken teknik olarak incelediğimizde tarım dışı sonrası test ettiği 1162 seviyesinden itibaren var olan kısa vadeli yükseliş trendi devam ediyor. bu trend 1177,5 seviyesini aşılmasıyla kırılsa dahi 1142 seviyesinden başlayan ve 1169 seviyesinden geçen diğer bir yükselen trend mevcut. Fakat günlük periyotta mum analizi yaptığımızda altında sondan önceki 3 mum barının bir ayı formasyonu 'Evening Star' formasyonu yaptığını ve düşüş sinyali verdiğini görüyoruz. 

Dirençler: 1190/ 1198/ 1204
Destekler: 1177,5/ 1172,5/ 1168

Ham petrolde sıkışma aralığı devam ediyor

Haftaya kayıpla başlayan ham petrolde, OPEC'in gerekli görmesi durumunda üretimini artıracağı açıklaması ve ABD üretiminin artışını sürdüreceğine yönelik spekülatif hareketler ham petrolde geri çekilmenin ana etkeni olarak görülmekte. Fakat ham petrolde teknik olarak fiyat aralığının daralması sebebiyle sıkışma devam ediyor. ABD'de stoklarda son 7 haftadır azalma devam ederken, üretimin rekor düzey olan 9,6 milyon varile yakın seyri arz endişesini bir miktar hafifletiyor. Bu durum stoklardaki düşüşün petrol fiyatlarında yukarı yönlü baskı oluşturmasını engelliyor. Bu hafta ABD'de ilk çeyreğe ilişkin büyüme verisi açıklanacak. Ülkelerin petrol talebi ekonomilerinin büyüme performansı ile pozitif ilişkilidir. Bu bağlamda ABD ekonomisindeki büyüme hem Dolar endeksi kanalıyla hem de talep cephesinde WTI'da belirleyici olacak. Geri çekilmede yükselen destek çizgisi olan 59,30-40 bölgesi test edilirken, kırılmanın aşağı yönlü gerçekleşmesi durumunda 59,05 / 57,90 ve 56,70 destekleri takip edilebilir. Yükselişte ise 60,60-85 bandı önemli bir direnç olarak görülmekte. 

Dirençler: 60,85 / 61,80 / 62,55
Destekler: 59,05 / 57,90 / 56,70

EUR/USD paritesinde Yunanistan endişeleri fiyatlanıyor

Dün Yunanistan borç sorununa yönelik gerçekleştirilen Eurogroup toplantısında Yunanistan ve kreditörler arasında anlaşma sağlanamadı. Eurogroup Başkanı Dijsselbloam, Yunanistan'ın sunduğu yeni reform taslağın umut verici olduğunu ve bu hafta anlaşma sağlanabilmesi için temel oluşturabileceğini açıkladı. Aynı zamanda Yunanistan Başbakanı ve ECB Başkanı Draghi arasında yapılan görüşmede, Yunanistan'ın borç yükümü hafifletici bir anlaşma içeriği talep ettiği bildirildi. Mevcut gelişmeler sonrasında euroda değer kayıpları gözlenirken EURUSD paritesi 1.1350-1.1360 bölgesinden geri çekilerek sabah saatlerinde 1.1275 bölgesinde seyrini sürdürüyor. Piyasalarda Yunanistan'a yönelik negatif beklentiler fiyatlanmaya başlandı denilebilir. 25-26 Temmuz tarihlerindeki AB liderler zirvesi bu konuda önemli olacak. Bu zirveden de anlaşma sağlanamaması durumunda paritedeki geri çekilme hızlanabilir. Geri çekilmelerde gün içinde 1.1260 ve ardından 1.1230 destekleri izlenecek. Daha aşağıda 1.1190 ve 1.1120 seviyeleri izlenebilir. Paritede ana destek olarak izlediğimiz seviye 1.1050 noktası. Tepkinin gelmesi durumunda ise 1.1290 direnci izlenecek. 1.1290 seviyesi üzerinde tutunması durumunda ve olumlu haber akışları durumunda 1.1378 seviyesine doğru tepkiler görebiliriz. Bugünkü Euro bölgesi PMI verileri olumlu gelmesi durumunda yukarı tepkiler gelebilir ancak Yunanistan nedeni ile tepkiler sınırlı kalabilir. 

Destekler: 1.1260-1.1230-1.1190
Dirençler: 1.1290-1.1378-1.1436

Sterlin/Dolar paritesi yükseliş trendini kırdı

GBP/USD paritesi, bugün sabah saatlerinde 1.5805 desteğinin altına geçti ve 1.5250 seviyesinden başlayan yükseliş trendini kırdı. Ekonomik takvimin sakin olduğu haftanın ilk işlem gününde veri akışına bağlı fiyat dalgalanmalarının zayıf kaldığı görüldü. Gün içinde ABD'de açıklanan Chicago Fed ulusal aktivite endeksi -0.17 olarak açıklandı. Açıklama sonrasından Dolar'da kısmi bir değer kaybı yaşanmış durumda. Haftanın devamında ise oldukça önemli veriler bulunuyor. Özellikle Çarşamba günü ABD'de açıklanacak olan 1. Çeyrek büyüme oranı Sterlin/Dolar paritesinde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Bugün ise ABD'de açıklanacak olan dayanıklı tüketim malları siparişleri verisi takip edilecek. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.5260 seviyesinden başlayan yükseliş trendini kıran Sterlin / Dolar paritesinde satışların bir alt destek olan 15755 yakınına kadar devam ettiği görülmekte. Gün içinde kırılan trende geri dönüş hareketinin tamamlanması durumunda 1.5835 seviyesi direnç olarak çalışabilir ve bu bölgeden yeni bir satış baskısı başlayabilir. İlerleyen saatlerde 1.5805 desteğinin altında kalınması durumunda, 1.5690 seviyesinden bulunan ilk ana destek bölgesine doğru gerileme yaşanabilir. Yukarı alanda ise ilk önemli direnç seviyesi 1.5930'da bulunuyor. Teknik göstergelerden MACD'nin trend bölgesi içinde ilk kez negatif bölgede hesaplanmaya başladığı görülüyor. Bollinger bandının da alt bölgesini zorlamaya başlayan GBP/USD parite fiyatında yaşanabilecek düzetme hareketine karşı dikkatli olunması yarar var.

Destekler: 1.5805 / 1.5755 / 1.5690
Dirençler: 1.5870 / 1.5930 / 1.6020

USDTRY, günlerden MB Başkanı Erdem Başçı

USDTRY paritesi, 2.8090'dan başlayan alçalan kanalın içerisinde fiyatlamalara devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününü 2.66'larda kapatan parite şu sıralarda 2.67 seviyelerinde seyrediyor. Bilindiği gibi seçimlerin ardından siyasi açıklamalar fiyatlamalarda etkili olmuştu ve geçtiğimiz hafta koalisyon hükümeti kurulacağına yönelik ılımlı açıklamalar Türk Lirasını biraz rahatlattı. Bu nedenle paritede aşağı yönlü hareketlerin başladığını gördük ve bu durum bu haftaya da taşınmış durumda. Ancak bugün piyasalar 14:00'da TCMB PPK toplantısının sonucunu bekliyor. Beklenti bu toplantıda da faiz oranlarında değişikliğe gidilmemesi yönünde ancak Merkez Bankası toplantı sonrası açıklamalarında daha şahince bir tutum sergilemesi durumunda USDTRY paritesinde bir miktar tepki oluşabilir. Diğer senaryo ise söylemlerinde değişikliğe gitmemesi durumunda ise Türk Lirasında tepkinin gelmesine ve bir miktar değer kaybına yol açabilir. Ayrıca bugün 15:00'da TBMM'nin açılması ve yemin törenini başlaması bekleniyor. ABD tarafında ise 15:30'da dayanıklı tüketim malları siparişleri ve 16:45'te İmalat PMI verileri açıklanacak. USDTRY paritesi, 2.67 seviyelerinde ısrarlı duruşuna devam etmekte, bugün MB toplantısı sonrası çıkacak haber akışına göre aşağı yada yukarı yönlü hareketlenmelere neden olabilir. Paritede geri çekilmeler görülmesi durumunda 2.6560 ara desteğini hedefleyebiliriz. TL'de değer kaybı oluşur ve bu durum pariteyi yukarı taşırsa o zaman 2.6840 ve 2.7050 dirençlerini takip ediyor olacağız. 

Dirençler: 2.6840/2.7050/2.7250
Destekler: 2.6700/2.6560/2.6460

USDJPY 122,45 desteğinden kuvvet almaya devam ediyor

USDJPY paritesi, 123.60 desteğinin üzerinde işlemlerine devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Fed toplantısı ardından paritede biraz geri çekilmeler görülmüştü ancak bu hafta toparlanma çabası içerisinde olduğu görülmekte. Dün yayınlanan Japonya'da BOJ'un yayınladığı aylık raporda ekonomideki toparlanmanın ılımlı sürdüğü görülüyor. Bu da Yen'de zayıflamaya neden olurken, paritedeki yukarı yönlü hareketleri destekliyor. Bu sabah saatlerinde Japonya'dan imalat PMI endeksi açıklandı. Haziran ayına ait açıklanan veri 50.9 seviyesinden 49.9 seviyesine gerileyerek imalat sektörüne ilişkin daralma sinyalleri verdi. Bugün ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri ve imalat PMI verilerini takip ediyor olacağız. Teknik olarak incelediğimizde, 122.45 desteğinden kuvvet almaya çalışarak yükseliş hareketleri içerisinde olduğunu gördüğümüz paritede 124.30 ilk direnç noktamız olarak karşımıza çıkmakta. Bu direncin aşılması durumunda 124.90 bölgesi hedeflenebilir. Paritede geri çekilmelerde ise 123.60/122.45 destek seviyelerimiz.   

Dirençler:123,80 / 124,30/124,90
Destekler: 123,60 / 122,45 / 121,45

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Sermaye Piyasası Kurulunun Seri:V, No:55 Yatırım Danışmanlığı Faaliyetine ve Bu Faaliyette Bulunacak Kurumlara İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ’i Uyarınca Yayımlanan Uyarı Notu

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Çekince: Bu bilgiler ve görüşler önceden haber vermeksizin değiştirilebilir. İntegral Menkul Değerler A.Ş. bilgilerin ve ifade edilen görüşlerin doğru, eksiksiz ve güncelleştirilmiş olduğuna dair (açıkça ifade edilmiş veya ima edilmiş) hiçbir beyan ve taahhütte bulunmaz. İçerik kesinlikle mali, hukuki, vergi veya diğer konularda bir tavsiye niteliği taşımadığı gibi, tamamen içeriğe dayalı olarak yatırım yapılmamalı veya karar alınmamalıdır. Herhangi bir yatırım konulu karar almadan önce bir uzmandan görüş alınmalıdır. Sorumluluğun Sınırlandırılması: İntegral Menkul Değerler A.Ş. herhangi bir sınırlandırma olmaksızın, dolaylı, direkt veya bir fiilin sonucu olarak ortaya çıkan zararlar da dâhil olmak üzere her türlü kayıp ve hasarla ilgili sorumluluk kabul etmez.
Bu rapor tarafımızca doğruluğu ve güvenilirliği kabul edilmiş kaynaklar kullanılarak hazırlanmış olup yatırımcılara kendi oluşturacakları yatırım kararlarında yardımcı olmayı hedeflemekte ve herhangi bir yatırım aracını alma veya satma yönünde yatırımcıların kararlarını etkilemeyi amaçlamamaktadır. Yatırımcıların verecekleri yatırım kararları ile bu raporda bulunan görüş, bilgi ve veriler arasında bir bağlantı kurulamayacağı gibi, söz konusu kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan kurum çalışanları ile Ulukartal Holding A.Ş. ve İntegral Menkul Değerler A.Ş.'nin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. 

Bu rapordaki her türlü iç ve dış piyasa tablo ve grafikler, bu konularda resmi hizmet veren yetkili üçüncü kişi kurumlardan elde edilmiş olup, İntegral Menkul Değerler A.Ş. tarafından herhangi bir maddi menfaat beklentisi olmaksızın genel anlamda bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu raporda bulunan bilgiler belli bir gelirin sağlanmasına yönelik olarak verilmemektedir.

Forex piyasası kaldıraçla çalışan bir pazardır, dolayısıyla yüksek seviyelerde risk içerir ve yatırdığınız parayı kaybetmenize sebep olabilir. Forex yatırımları her yatırımcı için uygun bir pazar olmayabilir. Piyasanın içerdiği riskleri tam olarak anladığınızdan emin olunuz ve eğer gerek duyarsanız bu tip işlemleri daha önce yapmış olan kişilerden tavsiye alınız.