Ekren sektörel tedbirler paketi hakkında bilgi verdi

Devlet Bakanı Ekren, paketin Türk sanayisinin yeknesak bir bütün olmadığı bilinci çerçevesi üzerine oturtmak istediklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, sektörel tedbirler paketini, Türk sanayisinin yeknesak bir bütün olmadığı, bölgesel ve sektörel bazda farklılıklarının da bulunduğunun bilinci çerçevesi üzerine oturtmak istediklerini söyledi.

Ekren, TÜİK'te gerçekleştirilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısında yaptığını konuşmada, bugün içinde bulunulan sürecin analizi ve etki sürecinin iyi ayarlanması gerektiğini söyledi.

Özel sektörün bir değişim ve dönüşüm içinde olmasının kaçınılmaz olduğunu, bunun farklılaşan iş yapma biçimlerinden kaynaklandığını ifade eden Ekren, küresel kriz ya da içinde bulunulan ulusal ekonomik konjonktürden dolayı yeniden şekillenmekte olan nispi dengelere uyumun özel bir önem taşıdığını kaydetti.

Ekren, tarım, sanayi ve ticaretin tümünü kapsayan bir strateji güncelleme süreciyle paralel giden bir teşvik sisteminin çok kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

Verilere bakıldığında, yorumlandığında farklı düşünülmesine neden olacak bir sonucun olmadığını belirten Ekren, "Göstergelerin neyi ima ettiği, önümüzdeki dönemde ne tür bir beklentinin olduğunu daha önce belirledik. Elbette sanayi üretim endeksi önemli, kapasite kullanım oranları önemli, ulusalararası gelişmeler de önemli" dedi.

Türkiye'nin büyüme dinamiklerine bakıldığında ön plana çıkan birkaç tane kritik alan olduğunu ifade eden Ekren, bunları "tüketim, yatırım ve net ihracat" olarak sıraladı. Ekren, "Net ihracat dış ticarete global bakıldığında büyümeye katkısı negatif ama sektörel bazda bakıldığında net ihracatın pozitif olduğu alanlarımız var. Böyle bir ayrımın sektörel değişim ve dönüşümde, sektörel tedbir paketleri kısmında önemli olduğunu kabul ediyoruz. Belki bunun üzerine de yoğunlaşacağız" diye konuştu.

Ekren, Türkiye'de temel politika dizayn etme ve üretmede karşılaşılan diğer bir sorunu da "İç dinamikler Türkiye koşullarında belirleniyor ama en azından bazı temel kritik girdiler, dış fonlar, temel emtia gibi unsurlar uluslararası koşullarda belirleniyor" şeklinde açıkladı.

Ekren, bu sürece de sektörlerle birlikte bakıp, atılması gereken adımları belirlemek istediklerini söyledi.

"KOBİ'ler ve büyük firmalara farklı bakmamız lazım"

Temel mallar ve ulusal kaynaklara dayalı sektör ayrımının da önemli olduğuna işaret eden Ekren, rekabet avantajına sahip olan sektörlere ayrı bakılması gerektiğini kaydetti. Ekren, şunları söyledi:

"Ölçeklere bakıldığında bu süreçte KOBİ'ler ve büyük firmalara farklı bakmamız lazım. Bir de geleneksel sektörler dediğimiz emek yoğun sektörleri de bu süreçte ihmal etmemek lazım.

Dolayısıyla sektörel tedbirler paketini, Türk sanayinin yeknesak bir bütün olmadığı, bölgesel ve sektörel bazda farklılıklarının da bulunduğunun bilinci çerçevesi üzerine oturtmak istiyoruz.

Bu süreçte diğer sektörlerle de yaptığımız toplantıların ardından yeni bir açılım olarak özellikle DPT, Hazine Müsteşarlığı ve Maliye Müsteşarlığından oluşacak çekirdek bir kadronun çalışma gruplarıyla ilişkisinin yoğunluğunu artırıp, bir tedbirler paketi oluşturmasının uygun olduğunu düşünüyoruz.

Bu tedbirler paketinin elbette içeriği doldurulabilir. Fakat genel başlıklar olarak bakıldığında 3 ya da 4 temel başlığının olması uygun gözüküyor. Bunlar, finansman ve kredi kullanım süreci, istihdam ve işsizlik süreci, vergilendirme süreci. Sonuncusu da bu tedbirlerin yanında yatay tedbirlerle birlikte sektördeki spesifik unsurları da bu tartışma ve değerlendirmede ele almak istiyoruz."