Elazığ iş dünyasından eski teşvike ‘3 yıl uzatma’ talebi
Elazığ iş dünyası 31 aralıkta sona erecek 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın yürürlük süresinin en az 3 yıl daha uzatılmasını yada mevcut işletmelerin de bu yıl yayınlanan teşvik yasası kapsamına alınmasını istiyor.
Mahir SOLMAZ
ELAZIĞ - Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şekerdağ, 31 aralıkta yürürlük süresi dolacak olan 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın en az 3 yıl süre ile uzatılmasının mevcut işletmeler açısından büyük önem taşıdığını belirterek, “İş dünyası açısından sigorta prim işveren desteği noktasında önemli bir destek içeren yasanın yürürlük süresi uzatılmazsa çok sayıda işletme eleman azaltmaya gidecek ve işsizlik çok ciddi manada yükselecektir”dedi.
Elazığ’ın 5084 Sayılı Teşvik Yasası’na 2 yıl gecikmeli olarak 13 kentle birlikte dahil olduğunu hatırlatan Şekerdağ, “2012 yılında yayınlanan yeni teşvik yasası sürecinde oda olarak ısrarla teşviklerin eski yatırımları da kapsamasını ve haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını talep ettik. Ancak talebimiz yasada yer almadı. 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nının yürürlükten kaldırılması ile birlikte halen 10 ve üzeri işçi çalıştıran işletmeler artan maliyetleri aşağı çekmek için ilk önce personel sayısını azaltacak. Yasanın en az 3 yıl daha uzatılması yada mevcut işletmelerin de 2012 yılında yayınlanan teşvik yasası kapsamına dahil edilmesi, bölgeler arası kalkınmışlık farklılıkları, işsizlik, göç ve diğer sosyal sorunlar açısından önem taşıyor” açıklamasını yaptı.
Elazığ Sanayici ve İş Adamları Derneği (ELSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökçe, yeni teşvik yasasının varolan yatırımları desteklemediğine dikkat çekerek, “Sigorta primi işveren desteği bakımından önem taşıyan 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın yıl sonunda süresinin dolması ile birlikte mevcut işletmelerin elinde kalan tek destek de ortadan kalkacak. Yasanın bitmesi ile birlikte, 2013 yılında işsizliğin bölgemizde artmasından korkuyoruz. Yasanın belli bir süre daha uzatılması bölge illerimiz açısından çok daha büyük önem arz ediyor” dedi.
‘Bartınlı sanayici yatırımını teşvikli bölgeye taşıyabilir'
[PAGE]‘Bartınlı sanayici yatırımını teşvikli bölgeye taşıyabilir'
Sabiha TOPRAK
BARTIN - Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Toksöz, geçmişte Bartın OSB’de fabrika kuran bir çok firmanın 5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın sona ermesi durumunda, fabrikalarını küçültmek ya da teşvik olan bölgelere kaydırmak zorunda kalacağını ifade etti.
5084 Sayılı Teşvik Yasası sayesinde Bartın OSB’de 8 bin 500 kişiye istihdam sağlandığını belirten Toksöz, “Bu yasanın sürdürülmesi noktasında hükümetimizden gerekli çalışmaları yapmalarını talep
ediyoruz”dedi.
Bartın OSB’de faaliyet gösteren tekstil fabrikalarından Pinaldi Tekstil’in sahibi Ramazan Taş da, 5084 Sayılı Teşvik Yasası sayesinde işçi sayılarını bin 200’e çıkardıklarını ifade ederek, yasa biterse yaküçülmeye gideceklerini ya da başka bir çare bulacaklarını söyledi.
Mescier Demir Çelik fabrikası sahibi Sabri Mescier ise, 2007’de 5084 çıkınca Bartın’da yatırıma başladıklarını aktararak, “İlk başladığımızda 60 dönüm olan faaliyet alanımız şu an 200 dönüm. Kendi branşımızda 2010 yılında ihracat birincisi ve ikincisi olduk. Bu 5084 sayesinde oldu. Bu yasanın devam etmesini istiyoruz”açıklamasını yaptı. Bartın’da plastik boru üreten Yelkenciler Yepsa plastik fabrikası sahibi Muzaffer Yelkenci ise yasanın uzatılmaması yönünde Ekonomi Bakanlığı bir karar almazsa en yoğun işçi çalıştıran konfeksiyon sektöründeki fabrikaların Bartın’ı birer birer terk edeceğini dile getirdi.
Elazığ'da 'işsizlik ve kayıtdışı' artar
Kutlu Optik sahibi Mehmet Kutlu: Bu yasanın süresinin sonra ermesi ile birlikte işsizlik ve kayıtdışı tekrar artacak. 2004 yılında itibaren işletmelerin krize rağmen ayakta durmaları bu yasa ile mümkün olmuştu. Elazığ iş dünyası olarak bir bütün halinde bir çalışma yapıp ilgili bakanlara sunmaya hazırlanıyoruz.
Solmaz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Solmaz: 5084 rekabet şansımızın yok olmasını da imkan tanımıyordu. Kalkarsa eski yatırımcılar çok güç durumda kalacak. En önemlisi rekabet gücümüz korumak için yeni çözüm arayışları içine girmemiz bölge istihdam rakamlarını negatif etkileyecek.
Alacakaya Mermer Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuzhan Arslan: 5084’ün bizlere sağladığı tüm avantajlar ortadan kalkınca yeni teşvikten yararlanan yatırımcılar ile nasıl rekabet edeceğim? Bu yasa elimizden giderse rekabet şansını koruyabilmek için küçülmeye gitmek zorunda kalacağız. Bunun ilk şartı da istihdamı azaltmak.
Erhan Plastik sahibi Mehmet Güleç: Bölgede yasadan faydalanan birçok firma sıkıntıya girecek. Eski yatırımcılar unutulduk ve yeni teşvik düzenlemesi kapsamına alınmadık. Gelinen noktada eğer eski işletmeler için bir formül geliştirilmez ise başta Elazığ olmak üzere bölge adına ciddi sorunlar ortaya çıkacak.
Arslanlı Alçı AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Asilhan Arslan: Bu yasa bizler için can suyu niteliğinde. Enerji ve sigorta destekleri firmalarımızın maliyetlerini çok ciddi anlamda aşağı çekmişti. Bu desteklerin devam etmesi şart. İlgili bakanlıklar desteğe devam yönünde pozisyon alacaktır ama sürecin uzaması bizleri güç durumda bırakabilir.