Elektrik zammına itiraz var!

Elektriğe zam yapılması yönünde alınan karar, iş dünyası ve tüketici derneklerinin tepkisini çekti. İş dünyası enerji fiyatının düşmesi gerektiğine vurgu yaparken, tüketici dernekleri yargıya gitmeye hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TİSK: Yıllık artışta Türkiye ikinci sırada

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türk ekonomisinin rekabet gücünün korunması için enerji fiyatlarının frenlenmesi gerektiğini belirterek, “Elektrik satış fiyatlarına yapılacağı duyurulan yüzde 10 oranındaki zam, gerçekleşmemelidir” dedi. OECD ile Türkiye kıyaslaması yapan TİSK, elektriğin sanayiye satış fiyatına yapılan yıllık zamda Türkiye’nin Polonya’nın ardından yüzde 33 ile ikinci olduğunu belirtti.

TOBB: Rekabet gücünü yitireceğiz

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseker, “Düşen enflasyon ve faizler ekonomiyi canlandırmada sne kadar olumlu etki yaparsa, bir defada yıllık enflasyondan fazla yapılan elektrik zammı da o kadar olumsuz etki yapar” dedi. İç talebin çok zayıf olması nedeniyle maliyetlerin fiyatlara yansıtılamadığını ifade eden Parseker, “Zaten güç durumda olan sanayicimiz bu zamla dış piyasalarda rekabet gücünü daha da yitirecek” dedi.

Tüketiciler Birliği davaya hazırlanıyor

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, TEDAŞ’ın bu zammı 2009’u kârla kapatma arzusu nedeniyle yaptığını ileri sürdü. Zammın Türkiye ve dünya gerçekleriyle örtüşmediğini dile getiren Kaya, “Enflasyon yüzde 5 civarında, ancak elektrik zammı 2 katı. Elektrik, devletin vatandaşlara sunması gereken hizmettir. Ama şimdi elektrikten kâr elde edilir hale geldi. Ekimde elektrik pahalınırsa zammı yargıya taşıyacağız” dedi.

MB: Elektrik zammı enflasyonu etkiler

Merkez Bankası, elektrik tarifelerinde yapılması planlanan artışın ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağının not edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğiliminin düşük düzeylerde seyredeceği öngörülse de baz etkisi nedeniyle 2010 yılının ortalarına kadar yıllık enflasyonda sınırlı ölçüde dalgalanmalar gözlenebileceği tahmin edildi.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazatesi'nde