Elektronik ihracatı temmuzda yüzde 21 yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Elektrik-elektronik ve bilişim sektörü, temmuz ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 21,3’lük artışla 1 milyar 180 milyon dolarlık ihracat yaptı.

İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, beyaz eşyadan televizyona, kablodan elektrikli alet ve makinelere kadar pek çok farklı ürün gruplarında ihracatçıları bünyesinde bulunduran ve Türkiye ihracatında 5’inci sırada yer alan sektörün ihracatı, Ocak - Temmuz döneminde ise 7 milyar 390 milyon dolara yükseldi.

Avrupa ülkeleri ile Türk cumhuriyetlerine olan ihracatta olumlu gelişmelerin yaşandığı yılın yedinci ayında en fazla ihracat yapılan ilk üç ülke İngiltere, Almanya ve Irak oldu. Fransa, Türkmenistan, Rusya, Azerbaycan-Nahcivan, İtalya, Suudi Arabistan ve İspanya en çok ihracat yapılan diğer ülkeler olarak sıralandı. Bu dönemde Macaristan’a yapılan ihracatın yüzde 344 arttığı, Brezilya’nın ise yüzde 312’lik artış oranına sahip olduğu dikkati çekti. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Temmuz ayı ile birlikte Avrupa ülkelerine olan ihracatta toparlanma sürecine girdiklerini ifade etti. Ebiçlioğlu, şunları kaydetti:

 “Avrupa’daki toparlanmanın sinyallerini alıyorduk. Bu gelişmelerin ihracatımıza olumlu katkısını görüyoruz. Geride bıraktığımız ay yüzde 21,3 oranında yükselişle yılın en iyi performansını elde ettik. Türkiye ihracatına en fazla katkı sağlayan beşinci sektörüz. İhracatımızı yeni pazarlarla çeşitlendirmek adına yoğun çaba harcamaya devam edeceğiz. Fas ve Cezayir, Vietnam-Tayland ve Avustralya ticaret heyeti faaliyet programımız önümüzdeki dönemde Şili-Peru ve Güney Afrika-Angola ile devam edecek. Sektörümüz açısından yılın ikinci yarısından umutluyuz. Yılsonunda ihracatımızı makine hariç 13 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.”