Elektronik paraya yeni düzen geliyor

Elektronik paraya yeni düzenleme getiren kanun tasarısı Genel Kurul'da bu hafta görüşülecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta elektronik paraya yeni düzenleme getiren kanun tasarısı görüşülecek. Tasarı, ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemlerine, ödeme hizmetlerine, ödeme kuruluşlarına ve elektronik para kuruluşlarına ilişkin usul ve esasları düzenliyor. 
Meclis Genel Kurulu'nda, Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısı görüşülecek. Tasarı, ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemlerine, ödeme hizmetlerine, ödeme kuruluşlarına ve elektronik para kuruluşlarına ilişkin usul ve esasları düzenliyor. 
Sistemin işleyişine ve sisteme katılıma ilişkin kural ve sözleşmeler Merkez Bankasınca çıkarılan yönetmeliğe uygun olarak sistem işleticisi tarafından belirlenecek. Merkez Bankası sistemlerin sorunsuz ve kesintisiz işlemesini sağlamak üzere gerekli düzenlemeleri yapmaya yetkili olacak. 

Tüketici yasa tasarısı alt komisyonda
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Çarşamba günü alt komisyonda ele alınacak. Sanayi, Ticaret,Enerji,Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda alt komisyonda ele alınacak tasarının Meclis tatile girmeden Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor. 

İnsan Hakları Komisyonu Belçika ve Hollanda'ya gidiyor
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu; Başkan Ayhan Sefer Üstün başkanlığında, İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Ankara Milletvekili Mustafa Erdem'den oluşan heyet ile birlikte incelemelerde bulunmak üzere 16 – 18 Haziran 2013 tarihinde Belçika' da, 19-22 Haziran 2013 tarihlerinde ise Hollanda' da bulunacak. 
Ziyaretin temel amacının ağırlıklı olarak Türk vatandaşlarının kaldığı cezaevlerini ziyaret ederek burada yatan Türk kökenli mahkûmlar ile görüşmek ve incelemelerde bulunarak, ailelerden alınan çocukların durumunu gözlemlemek ve İslamifobia ile yabancı düşmanlığı konularında görüşmeler yapmak olduğu belirtildi. 

Komisyonlar
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda 20 Haziran Perşembe günü Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Türk Medeni Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ele alınacak. 
Dışişleri Komisyonu 20 Haziran günü yapacağı toplantıda şu tasarıları görüşecek: 
"Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Savunma Sanayisi İş Birliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Dair Kanun Tasarısı, 
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Surinam Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Dair Kanun Tasarısı, 
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji ve Madencilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, 
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik Misyon ve Konsolosluk Mensuplarının Aile Bireylerinin Kazanç Getirici Bir İşte Çalışmalarına Olanak Sağlayan Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı,
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Yemen Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık Alanında İşbirliğine Dair Ek Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğu Dair Kanun Tasarısı." 
KİT Komisyonu çalışmalarına devam edecek. 
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan Yazım Komisyonu da çalışmalarını sürdürecek. 

Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesine son
Meclis Adalet Komisyonu'nda 18 Haziran Salı günü Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Türk Medeni Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı görüşülecek. Tasarı ile tarım arazilerinin miras yolu ile bölünmesinin önüne geçilmesi öngörülüyor. 
Tasarı ile asgari tarımsal arazi büyüklüğü, bölge ve yörelerin toplumsal, ekonomik, ekolojik ve teknik özellikleri gözetilerek Bakanlık tarafından belirlenecek. Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olacak. 
Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirlenemeyecek. Bakanlık asgari tarımsal arazi büyüklüklerini günün koşullarına göre arttırabilecek. Tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemeyecek, bölünemeyecek, Hazine taşınmazlarının satış işlemleri hariç olmak üzere pay ve paydaş adedi arttırılamayacak. 
Tarımsal işletmeler, bölge farklılıkları göz önünde bulundurularak Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenen asgari tarımsal işletme büyüklüklerin altında ifraz edilemeyecek, bölünemeyecek. . 
Mirasa konu tarımsal arazi ve işletmelerde mülkiyetin devri esas olacak. 
Mirasçılar arasında anlaşma sağlanması halinde, mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir yıl içerisinde tamamlanacak. 
Mirasçılar arasında anlaşma sağlanamadığı takdirde, mirasçılardan her biri yetkili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açabilecek. Bu durumda sulh hukuk hakimi tarımsal arazi veya işletmenin mülkiyetinin; kişisel yetenek ve durumları gözönünde tutulmak suretiyle tespit edilen ehil mirasçıya tarımsal gelir değeri üzerinden devrine, birden çok ehil mirasçının bulunması halinde, öncelikle asgari geçimini bu işletmeden sağlayan mirasçıya, bunun bulunmaması halinde bu mirasçılar arasından en yüksek bedeli teklif eden mirasçıya devrine, ehil mirasçı olmaması halinde, mirasçılar arasından en yüksek bedeli teklif eden mirasçıya devrine karar verecek. 

CHP Grup Disiplin Kurulu toplanacak
CHP Grup Disiplin Kurulu, 20 Haziran Perşembe günü toplanacak. Toplantıda Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz için karar verilmesi bekleniyor. 
CHP Grup Yönetim Kurulu, kapalı grup toplantısında Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'na "CIA ajanı" dediği gerekçesiyle Yılmaz'ı Grup Disiplin Kuruluna sevk etmişti. 

Meclis'te "Başkanlık" yarışı
Bu arada Meclis Başkanlığı yarışı için geri sayım başladı. Meclis Başkanlığı için adaylar 24 Haziran ve 29 Haziran arasında başvuruda bulunacak. Seçim ise 30 Haziran ve 3 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçilmiş olacak. Başkan seçimi aday gösterme süresinin bitiminden itibaren beş gün içinde tamamlanacak. 

CHP'de seçim heyecanı

CHP'de milletvekilleri 26 Haziran Çarşamba günü sandık başına gidecek. Milletvekilleri grup organları ile TBMM Başkanlık Divanı üyeleri seçimi için oy kullanacak.