Elitaş: Faizler 'minimum seviyede' olmalı

Merkez Bankası'nın faiz konusunda piyasadaki gelişmelere bakarak dünya şartlarının gereğini yapacağını belirten Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, faizlerin minimum seviyede olması gerektiğinin altını çizdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, faizlerin "minimum seviyede" olması gerektiğini söyledi.

Bir televizyon kanalında açıklamalarda bulunan Elitaş, Merkez Bankası'nın faiz konusunda piyasadaki gelişmelere baktığını, kendilerinin gönlünden geçene bakmayacağını, ekonominin ve dünya şartlarının gereğini yapacağını belirtti.

2015 yılı için büyüme tahminlerinin yüzde 3,6-3,7 seviyesinde olduğunu belirten Elitaş, bu yıl için büyümeyi yüzde 4 seviyesinde tutmayı planladıklarını ifade etti. Elitaş, bunun yeterli olmasa da global şartlara bakıldığında iyi bir oran olduğunu kaydetti.

Ekonomi Bakanı, asgari ücrete yapılan artışın bu yıl enflasyona yaklaşık yüzde 1 kadar bir etki yapacağını belirterek, oranı yüzde 8 seviyesinde tutmak için çalışacaklarını kaydetti. Elitaş, özellikle gıda fiyatlarının risk olduğuna dikkat çekerek, tarla fiyatları ile market fiyatları arasında farkın yüksek olduğunu ifade etti. 

Elitaş, bu yıl enflasyonda biraz daha olumlu gelişmeler görülebileceğini belirtti.

Rusya ile ticaret konusuna da değinen Elitaş, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını ihlal eden davranışlar olursa, bunun takip edileceğini kaydetti.