Elma fiyatı yarı yarıya düştü

Geçen yıl kilosunu 25 kuruştan elma alan fabrikalar bu yıl kilosunu 8-9 kuruştan alıyorlar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 2008 yılında elma fiyatının yüzde 47 oranında gerilediğini açıkladı.

TZOB tarafından yapılan açıklamada, elma üretiminde görülen olumlu gelişmelere rağmen üreticinin emeğinin karşılığını alamadığı savunuldu.

Açıklamada, elma üreticilerinin en büyük sorununun başta pazarlama ile birlikte depolama imkanlarının yetersizliği, paketleme, ambalajlama ve sınıflandırma işlemlerinin eksikliği olduğu ifade edilerek, elma üreticisinin pazarlama sorununu aşabilmek için çaba gösterdiği, ancak, halen maliyetin altında ürün sattığını ve alıcı bulmakta zorlandığı ifade edildi.

Tüketici talebine yönelik üretim gerçekleştirmek amacıyla bahçelerin yenilendiği, pazar sorununu çözmek amacıyla üretici birliklerinin kurulduğu kaydedilen açıklamada, ancak, kurulan birliklerin resmiyette var olmasına rağmen henüz uygulamada aktif hale gelemediği kaydedildi. Açıklamada, özellikle üretici birliklerinin ticari faaliyet yapamamasının, birliklerin aktif olmasındaki en büyük engellerin başında yer aldığı belirtildi. Açıklamada, geçen yıl kilosu 65-90 kuruş olan elma fiyatları bu yıl kilosu 47 kuruşa kadar gerilediği ve meyve suyu fabrikaları ise stoklarının yeterli olduğunu belirterek alım yapmak istemedikleri bildirildi. Geçen yıl kilosu 25 kuruştan elma alan fabrikaların bu yıl kilosu 8-9 kuruştan adıkları belirtildi.

Açıklamada, Türkiye'nin dünya elma üretiminde üçüncü sırada iken elma üreticisinin yeterli geliri elde edememesi ve üretim aşmasında yaşanan sorunlar karşısında altıncı sıraya gerilediği kaydedildi.