”Emekçilerle oynayanın iktidarıyla oynarız”

Evren, aralık ayında siyasal iktidarların bugüne kadar görmedikleri direnişi göstereceklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - KESK Genel Başkanı Sami Evren, toplu görüşmeler öncesi toplu sözleşme çağrılarını yineleyerek, aralık ayında siyasal iktidarların bugüne kadar görmedikleri direnişi bir günden fazla göstereceklerini bildirdi. Evren, "Emekçilerle oynayanın iktidarıyla oynarız" dedi.

KESK'e bağlı Yapı-Yol Sen üyeleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı önünde toplanarak, Bakanlık yetkililerini, toplu sözleşme için görüşmeye çağırdılar. KESK Genel Başkanı Evren, toplu görüşmelerin hiçbir karşılığı olmadığını savunarak, bu süreçte emekçileri "kandırmaya, umutlarıyla oynamaya" kimsenin hakkı olmadığını söyledi. Toplu sözleşme sürecinde tarafların eşit şartlarda masaya oturduklarını ve anlaşmazlık durumunda çalışanların yaptırım olarak grev hakkı bulunduğunu anlatan Evren, kamu çalışanları lehine sonuç üretmek konusunda toplu sözleşme sürecinin çeşitli imkanlar sağladığını belirtti. Kamu çalışanlarının uluslararası sözleşmelerden doğan toplu sözleşme hakkı bulunduğunu savunan Evren, bu nedenle ilgili bakanlıkların sendikalarla toplu sözleşme görüşmesi yapması gerektiğini dile getirdi. Kamu çalışanlarının toplu sözleşme hakkını kullanmalarının önündeki sıkıntının AKP'nin demokrasi anlayışından kaynaklandığını iddia eden Evren, hükümetin kendini ilgilendiren konularda Anayasa'nın 90. maddesini dikkate aldığını, diğer konularda ise dikkate almadığını ileri sürdü.

"KESK masadan kaçıyor" eleştirisinin yanlış ve anlamsız olduğunu belirten Evren, "Biz masadan kaçmıyoruz. Biz masada kamu çalışanlarının sorunlarını çözmeye varız. Masadan kaçan hükümettir. Biz toplu sözleşme yapmak için binlerce kamu emekçisiyle yarın Başbakanlığa yürüyeceğiz. Hükümetten masadan kaçmamasını isteyeceğiz" diye konuştu.

Evren, toplu görüşmelere katılacak diğer konfederasyonlara da çağrıda bulunarak, "Bu suça ortak olmayın. Birlikte hükümeti toplu sözleşmeye davet edelim. Bu ekmek, demokrasi mücadelesidir. Dayanışma içinde olursak haklarımızı alacağımıza inanıyorum" dedi.

Kamu çalışanları açısından "bıçağın kemiğe dayandığını" dile getiren Evren, 2009 bütçesine karşı kasım ayında tüm kesimleri birleştirerek bir gövde gösterisi yapacaklarını bildirdi. Evren, "Orada ilan edeceğiz, Aralık ayında siyasal iktidarların bugüne kadar görmedikleri direnişi bir günden fazla göstereceğiz. Emekçilerle oynayanın iktidarıyla oynarız" dedi.

Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Haydar Arslan da toplu görüşmeler sonunda hükümetlerin kendi dediklerini uygulayarak kamu çalışanlarını "sefalete mahkum ettiklerini" öne sürdü.

Toplu görüşmelerin 6 yıldır kamu çalışanlarına bir şey kazandırmayıp, zaman kaybettirdiğini öne süren Arslan, kamu çalışanlarının taleplerinin karşılanması için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nı toplu sözleşme yapmaya çağırdı. Sendika üyeleri, Bakanlık önünde taleplerine yönelik çeşitli sloganlar atıp, bir süre oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldılar.