”Emekli aylıkları arasındaki farklılık kaldırılmalı”

TESK Başkanı Palandöken, Bağ-Kur'luların sosyal güvenlik standartları bakımından farklı hizmet aldıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Bağ-Kur'luların sosyal güvenlik standartları bakımından farklı hizmet aldıklarını belirterek, emeklilik ve sağlık hizmetleri standartlarında en kısa zamanda birliğin sağlanmasını istedi.

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığının hukuki yapılarının sona erdirilerek, Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanmalarının, halkın yararlandığı sosyal güvenlik standartlarının adil ve biribirleriyle uyumlu hale getirilebilmesi için son derece yararlı bir hizmet olduğunu bildirdi.

Palandöken, sosyal güvenlik hizmetlerinin tek çatı altında toplanmasından buyana 1 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hizmetlerde yeknesaklığın sağlanamadığını ifade etti.

Sosyal güvenlik kuruluşlarımızın iştirakçilerinin yararlandığı hizmet standartlarında büyük farklılıklar gözlendiğini ve yeni hukuki yapı ile de var olan şikayetlerin giderilmesi konusunda mesafe alınamadığını kaydeden Palandöken, emeklilik ve sağlık hizmet standartlarında en kısa zamanda birliğin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Palandöken, "Bugün, aynı hizmet yılı görev yaparak emekliye ayrılan Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı iştirakçileri arasında emeklilik aylıkları yönünden büyük farklar bulunmaktadır. Yararlanılan sağlık hizmetlerinin kapsamı  yönünden de aynı hizmeti alamamaktadır" dedi.

Bağ-Kur'dan aynı hizmet süresi ile aynı basamaktan emekli olanların' prim ödeme dönemi ve aylık bağlanması için talepte bulunulan dönemdeki mevzuattaki aylık bağlama oranlarındaki farklar nedeniyle maaşlarında önemli farklılıklar bulunduğunu  ifade eden Palandöken, bu durumun emeklilerin Kuruma karşı olan güvensizliğine ve huzursuzluğa yol açtığını, bu nedenle yapılacak yeni bir düzenleme ile aynı hizmet süresi ve aynı basamaktan emekli olan sigortalıların yaşlılık aylıklarının eşitlenmesi gerektiğini belirtti

SSK'dan emekli olan iştirakçilerin taban aylığının 600 lira, Emekli Sandığı iştirakçilerinin taban aylığı 780 lira iken Bağ-Kur'dan emekli olan bir iştirakçinin taban aylık ücreti 450 lira gibi düşük bir düzeyde olduğunu kaydeden Palandöken, şöyle dedi:

"Mukayeseli bir analiz yapmak gerekirse bir Bağ-Kur emeklisinin maaşı, işçi emeklisine göre yüzde 33, memur emeklisine göre ise yüzde 73 daha düşüktür. Konunun temelde bir sigorta ve aktüeryal hesabı sorunu olmasına karşın, prim/ücret/hizmet dengesinin sağlanamamasını bir türlü anlayamıyoruz. Sosyal güvenlikte standart birliğinin temini amacıyla kurulan sosyal güvenlik kurumuna bu alanda büyük görevler düşmektedir. Esnaf sanatkarlar kesimi olarak bu haksız ve adaletsiz durumun en kısa zaman içerisinde düzeltilmesini bekliyoruz."