En çok kazandıran şirketlerden olacak
Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, "Teknosa'nın, İMKB'nin en değerli ve en çok kazandıran şirketler arasına girerek, yeni ortaklarımıza ve yatırımcılarına kazandırmasını hedefliyoruz" dedi.
İSTANBUL - Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı Haluk Dinçer, "Teknosa'nın, İMKB'nin en değerli ve en çok kazandıran şirketler arasına girerek, yeni ortaklarımıza ve yatırımcılarına kazandırmayı hedefliyoruz" dedi.
Dinçer, teknoloji perakende şirketi Teknosa'nın halka arzıyla ilgili gerçekleştirilen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Teknosa'nın halka arzıyla çalışanlarına ve geleceğine inananlara yatırım fırsatı oluşturduklarını belirterek, Teknosa'nın, İMKB'nin en değerli ve en çok kazandıran şirketler arasına girerek, yeni ortaklarımıza ve yatırımcılarına kazandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Dinçer, ekonomik kriz döneminde Türkiye'nin 2010 yılında 9,2 2011 yılında yüzde 8,5'lik büyüme ile tüm dünyada gıpta ile bakılan bir ülke haline geldiğini ifade ederek, "Hükümetimiz tarafından yapılan açıklamalara göre, yılın ilk yarısı daha düşük ikinci yarısı daha hızlanacak şekilde Türkiye, 2012'de yüzde 3-4 seviyelerinde büyümesini sürdürecektir" diye konuştu.
Türkiye'nin yükselen çıtasının yeni yatırımlara ilham verdiğini anlatan Dinçer, şunları kaydetti:
"Biz de fırsatlarla dolu konjonktürde finansal göstergeleri ve marka algısıyla Teknosa'nın halka arzını gerçekleştiriyoruz. Teknosa, Sabancı Topluluğu'nun 13 yıl aradan sonra halka açtığı ilk şirket olacak. Teknosa, Sabancı Holding'in borsaya kote olan 11 şirketi ile beraber halka açık şirketler ligine girmiş bulunuyor. Dünya piyasaları açısından çalkantılı geçen son 2-3 yılın ardından Türkiye ekonomisinin büyüme performansı çerçevesinde piyasalarda iyimserlik ve rahatlama görülmeye başlandı ve Türkiye ekonomisi bu krizden karlı çıktı. Teknosa'nın yüksek bir performans yakalayacağına ve yatırımcının yüzünü güldüreceğine inanıyorum."
Teknosa'dan sonra Avivasa, Enerjisa ve Diasa'nın halka açılma planları
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Dinçer, bir gazetecinin, "Halka arzda yüzde 10 sınırlı bir miktar gibi görünüyor. Bu oranı neye göre belirlediniz? sorusuna, "Bizim mevcut durumda Teknosa şirketinin hisselerinin yüzde 70'i Sabancı Holding'e, yüzde 30'u da yaklaşık olarak bu rakamlar aileye ait.
Teknosa'nın daha gidecek çok yolu olduğuna inanıyoruz. Çok daha yüksek değer yaratma potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Bunun için de bu aşamada yüzde 10'luk bir halka açılma yapıyoruz. Bu arada diğer hissedarlar, Sabancı Holding dışındaki hissedarlardan da 6 aylık bir satmama taahhüdü almış durumdayız" dedi.
Sabancı Holding'in elindeki yüzde 70 hissenin içinden yüzde 10'luk bölümü halka arz ettiğini belirten Dinçer, "Bu ek satışla yüzde 11,5'e da çıkabilir" diye konuştu.
Dinçer, halka arz gelirinin nasıl değerlendirileceği yönündeki bir soruya da şöyle yanıt verdi:
"Halka açılma sermaye artışı şeklinde değil, mevcut hisselerin yüzde 10'unun satışı şeklinde olacak. Bu yüzde 10 veya yüzde 11,5'e kadar gidebilir. O şekilde gerçekleşecek ve buradan elde edilen gelirlerde tabi Sabancı Holding'in tasarrufunda, kendi kararına uygun bir şekilde değerlendirilecek. Buradan Teknosa'ya herhangi bir nakit girişi olmayacak."
Dinçer'e, 2015'e kadar halka açılacak şirketlerin sorulması üzerine, "Bizim yönetim kurulu başkanımızın ve holding CEO'sunun daha önce açıkladıklarını söyleyeceğim. Farklı birşey söylemeyeceğim. Teknosa'dan sonra Avivasa, Enerjisa ve Diasa'nın halka açılma planlarından söz edilmişti" yanıtını verdi.
"Teknosa'nın düğünü"
Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane de, Teknosa'nın halka arzını, "Teknosa'nın düğünü" olarak nitelendirerek, "Bugün, 12 yıldır büyüttüğümüz, beslediğimiz şirketimiz, artık halka açılacak olgunluğa erişmiş ve holdingimiz bunu takdir etmiştir" dedi.
Nane, 12 yıldır sektör lideri olarak devam ettiklerini ifade ederek, "İlk 5 yıl, modelimizi oturtmakla geçti. İyi bir alt yapı için çalıştık. İkinci 5 yılda da bunun meyvelerini toplamaya başladık" diye konuştu.
Teknosa'nın 12 yıllık başarı sürecini anlatan Nane, bilimsel merkezli perakendecilik yaklaşımı sergilediklerini, çalışanı, müşteriyi ve hissedarı memnun etmeyi göz önünde bulundurduklarını söyledi.
Nane, 2007 yılında Türkiye'de ilk defa gıda dışı perakendecinin 200. mağazasına ulaşıldığını dile getirerek, şu anda 74 şehirde 274 mağaza ile Türkiye'nin yüzde 95'ine hitap ettiklerini vurguladı.
Yılda 85 milyon müşterinin ziyaret ettiği, 14 milyon ürünün satıldığı bir şirket haline geldiklerini belirten Nane, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yatırımcının gönlünde tahta oturmak ve sektörel liderliğimizi devam ettirmek istiyoruz. Teknosa'nın dünya liderlerinin bulunduğu pazarda var olmasının sebebi tüketicidir. Artık sorumluğumuz çok fazla. Bu sene çift haneli olarak büyümek, satış alanımızı 30 bin metrekare arttırmak ve 5 yılda toplam satış alanımızı iki katına çıkartmayı hedefliyoruz. Bu yılda ortalama 20'nin üstünde mağaza açmaya denk geliyor. Sürdürülebilir bir karlılık ve büyümeyi yakalamak istiyoruz. Türkiye'de yıllık kişisel elektronik harcaması 120 avro civarında, Avrupa'da 360 avro civarında bulunuyor. Pazarı 3 kat daha büyütecek bir potansiyel var. Biz bu potansiyele adayız. Teknosa için talep toplaması, 9, 10 ve 11 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek. Hisse fiyat aralığı da 7 lira ile 8,25 lira olarak belirlendi."
Yurt dışı hedeflerine ilişkin bir soru üzerine Mehmet Nane şunları söyledi:
"Bizim birinci önceliğimiz pazarımızdaki liderlik konumumuzu güçlendirmek ve geçen yıl Best Buy'ın satın almasıyla başladığına inandığımız konsolidasyon sürecinde Teknosa olarak etkin bir şekilde rol almak ve bu rolümüzü tamamen layıkıyla yerine getirdikten sonra, tabii ki ana hedefimiz çevre ülkeler ve yurt dışı olacaktır. Ama bunun için belli bir süre olduğuna inanıyorum. Bugün itibariyle birinci önceliğimiz yurt içi pazardaki konumuzu güçlendirmek ve bu olası konsolidasyonda etkin bir şekilde yer almak. Yoksa önümüzde yurt dışı tabii ki var. Sürekli inceliyoruz ve sürekli bu ülkelerdeki fırsatları kovalıyoruz. Sermayemiz 110 milyon TL ve 2011 karımız da 50 milyon TL'dir."
Bir gazetecinin, "Bu şirket mağaza sayısında yüzde 43 pazar payı ile liderken, ciroda yüzde 8-9 payı var. Bunu neye bağlıyorsunuz?" sorusuna da Nane, "GFK'nın takip ettiği şirketler içinde Teknosa'nın yüzde 43 payı var. Ciroda baktığınızda teknoloji marketleri içinde açık ara lideriz" dedi.
"Son bir yılda halka arzların en büyüğü"
Ak Yatırım Genel Müdürü Atilla Penbeci, Teknosa'nın halka arzında yurt içi konsorsiyum lideri ve yurt dışı satış koordinatörü olarak görev almaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Teknosa'nın halka arzının tamamen ortak satış yöntemiyle Sabancı Holding'in yüzde 10 hissesini satmasıyla gerçekleşeceğini ve yüksek talep gelmesi durumunda hissenin yüzde 11,5'e yükseltilebileceğini kaydetti.
Penbeci, halka arz fiyat aralığının 7 lira ile 8,25 lira olarak belirlendiğini ifade ederek, bu fiyat aralığında şirketin değerinin 770 milyon lira ile 908 milyon liraya denk geldiğini söyledi.
Şirket değeri aralığıyla Teknosa'nın son bir yıl içerisinde yapılan halka arzların en büyüğü olacağını anlatan Penbeci, halka arzın yüzde 55'inin yurt içi bireysel yatırımcılara, yüzde 15'inin kurumsal yatırımcılara ve yüzde 30'unun yurt dışı kurumsal yatırımcılara ayrıldığını aktardı.
Penbeci, "Bu halka arzda yurt içi plasman için kurduğumuz konsorsiyum, konsorsiyum lideri Ak Yatırım dahil 28 kurumdan oluşmaktadır. Konsorsiyumumuz toplam yüzde 70 olan yurt içi tahsilatının tamamını yüklenerek şirkete ve halka arzın başarısına duydukları güveni göstermişlerdir. Yüzde 70 oranında yüklenim son dönemde yapılan halka arzlarda gördüğümüz en yüksek yüklenim orandır" diye konuştu.