Endeks ekside kapandı

Dar bantta sıkışık görünüm sergileyen borsa kapanışını 105 puan düşüşle 47.804 puandan yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yoğun gündemin hakim olduğu yeni günde yatay görünüm sergileyen endeks günü satıcılı kapattı. Dar bantta sıkışık görünüm sergileyen borsa kapanışını 105 puan düşüşle 47.804 puandan yaparken hisse senetleri yüzde 0.22 değer kaybetti.

Bugün yeni 'Dünya Ekonomik Görünümü Raporu'nu açıklayan IMF, Türkiye ekonomisinin 2009 yılında yüzde 6 daralacağı, 2010 yılında ise yüzde 3.7 oranında büyüme göstereceği öngörüsünde bulundu. Dünya ekonomisinin, teşvik programlarıyla daha hızlı resesyondan çıktığını açıklayan IMF, global bağlamda büyüme tahminini ise yüzde 3.1'e çıkardı.

Bu arada IMF Başkanı Strauss-Kahn, Türkiye ile IMF arasında bir gerilimin söz konusu olmadığını ve müzakerelere devam edileceğini açıkladı.

Ayrıca, TİM eylül ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30,53 oranında gerileyerek 8 milyar 388 milyon dolar olduğunu açıkladı. 9 aylık dış satım ise 68 milyar 397 milyon dolar oldu.

ABD futureları ve Avrupa endekslerinde de dar bantta sıkışık görünüm hakim olurken Euro Bölgesi ağustos ayı işsizlik oranı yüzde 9.6 olarak açıklandı. Böylece Euro Bölgesinde işsizlik oranı son 10.5 yılın en yüksek seviyesini görmüş oldu.

Ayrıca ABD ağustos ayı kişisel gelirler yüzde 0.2 artarken kişisel tüketim yüzde 1.3 yükseldi. ADB'de haftalık işsizlik başvuruları beklentilerin üzerinde 551 bin olarak açıklandı. Ayrıca eylül ayı ISM imalat sanayi endeksi 52.6 olarak açıklanırken ağustos ayı inşaat harcamaları ise yüzde 0.8 arttı. Bekleyen ev satışları yüzde 6.4 olarak açıklandı.

Açıklanan verileler, yurtdışından gelen datalar ve dış piyasalarda yaşanan olumsuz havanın etkisiyle hareketleri sınırlanan endekste yatay görünüm etkili olurken seans sonunda gerçekleşen işlem hacmi 1.85 milyar TL oldu. 

Güne kar satışlarıyla başlanan tahvil-bono cephesinde daha sonra alım tarafı ağır bastı. Günü yüzde 8.70 bileşik seviyesinden kapatan 11 Mayıs 2011 vadeli gösterge kıymetin bileşik faizi yarına valörlü işlemlerde yüzde 8.62 seviyesine indi.

Kapalıçarşıda günün ilk saatlerinde 1.4850 seviyesinde seyreden dolar gün sonuna doğru 1.4950 seviyesine geldi. İnterbankta en iyi alış/satış 1.4955/1.4980 TL düzeyinde yer aldı. Uluslararası piyasada ise Euro/Dolar paritesi 1.4555, Dolar/Yen 89.55 seviyesinde işlem gördü. Serbest piyasada Euro ise 2.1750 liradan alıcı buldu.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.