Endüstriyel odun üretimi 2 kat arttı

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Bakanlığımız, orman ürünleri satışından 2012 yılında yaklaşık 2 milyar lira gelir sağladı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan politikalar sayesinde endüstriyel odun üretiminin 2 kat arttığı, Türkiye'nin mobilya sektörünün hammaddesi olan lif levha üretiminde Avrupa'da ikinciliğe, yonga levha üretiminde ise dördüncülüğe yükseldiği bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, orman varlığını artıran nadir ülkelerden olan ve günümüz itibariyle 21,7 milyon hektar orman alanına sahip Türkiye'nin 1,5 milyar metreküp odun serveti bulunuyor. Sahip olduğu orman varlığını koruyan ve verimliliğini artıran Orman ve Su İşleri Bakanlığı son 10 yılda 7 milyon metreküp olan endüstriyel odun miktarını 2 kat artırarak 14 milyon metreküpün üzerine çıkardı.

Yaklaşık yüzde 85'i mobilya sektöründe kullanılan 'lif' ve 'yonga' diye tabir edilen, sunta ve mdf gibi ürünlerin üretiminde son yıllarda yükselişe geçen Türkiye, lif levha üretiminde Almanya’nın ardından Avrupa ikinciliğine, yonga levha üretiminde ise Almanya, Polonya ve Fransa’nın ardından Avrupa dördüncülüğüne yükseldi. Türkiye'de üretilen lif ve yonga levhaların yüzde 85'inin mobilya sektöründe kullanılması sektörün dışa bağımlılığını da azalttı.

Türkiye, 2011 yılı itibarıyla lif levhada 3,58 milyon metreküp, yonga levhada ise 3,62 milyon metreküp üretim gerçekleştirdi. Toplam 7,2 milyon metreküp üretim gerçekleştiren Türkiye'nin 2012 yılında yapılan yeni yatırım ve kurulan fabrikalarla bu üretimi yüzde 15-20 civarında arttırdığı hesaplandı.

Lif ve yonga levha üretiminde 2011 yılı itibarıyla toplam 7,2 milyon metreküp üretim gerçekleştiren Türkiye bu sektördeki üretim kapasitesini ise son 10 yılda göstermiş olduğu gelişmelere paralel olarak 10,7 milyon metreküpe çıkardı.

Lif ve yonga levha sanayisinin hammaddesi olan odun üretiminde de büyük bir gelişme gösteren Türkiye, 2002 yılında 1,8 milyon metreküp olan bu üretimini günümüzde yaklaşık 5,5 milyon metreküpe yükseltti. Levha sanayisinin kullandığı hammaddenin yüzde 68'i devlet ormanlarından karşılanırken, yüzde 24'ü odun ve yonga halinde yapılan ithalatla, geriye kalan kısmı ise özel ormanlardan karşılanıyor.

Yıllık 2 milyar lira gelir

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, lif ve yonga levha yapmak için gereken odunların daha ziyade genç ormanlardan karşılandığını ifade etti.

Bakan Eroğlu, şunları belirtti:

"Bu bakımdan rehabilitasyon ve genç meşçere bakımlarının levha üretimi bakımından önemi açık olarak görülüyor. Bu önemin farkında olarak, mobilya sektörünün hammadde ihtiyacının karşılanması, dışa bağımlılığının azaltılması ve özel sektörün fahiş fiyat uygulamasının önüne geçilmesi açısından bu çalışmaları titizlikle yürütüyoruz. Yürütülen faaliyetlerle hem ormanların kaliteli olmasını sağlayan hem de ekonomik kazanç elde eden Bakanlığımız, orman ürünleri satışından 2012 yılında yaklaşık 2 milyar lira gelir sağladı."

Elde edilen bu gelirlerin yine orman alanlarını artırmak için kullanıldığını ifade eden Eroğlu, bu gelirlerin bakım ve rehabilitasyon çalışmalarında kullanıldığını ve ormandan alınanın ormana kazandırıldığını vurguladı.

Ülkemizdeki mobilya sektörünün hammadde ihtiyacının önemli bir bölümünün Orman Genel Müdürlüğü tarafından karşılanması ile ithalatın önüne geçildiğinin altını çizen Eroğlu, "Diğer yandan ihraç edilen odun ürünleri ile milli ekonomiye de katkı sağlıyoruz. Yapmış olduğumuz hammadde üretimi ile mobilyaların daha düşük fiyatlara imal edilmesini ve vatandaşların da ürünleri daha düşük fiyatlara almasını da sağlıyoruz" ifadesini kullandı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir