Enerji Bakanı Albayrak: YEKDEM 2020'de sona erecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması'nın ciddi katkı yaptığını ancak miadını doldurduğunu söyledi.
ANKARA(DÜNYA)
6.'sı gerçekleşen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresinde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, rüzgar enerjisinin özellikle dünyada yeniden yenilenebilir konseptiyle her geçen gün önemi artan bir endüstri olduğunu söyledi. 15 yıldır Türkiye'nin büyüme hikayesinde enerji sektörünün de aslında önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayan Albayrak, "Çünkü, ekonomik olarak büyümenizi desteklemeniz için enerji anlamında da yatırımlarınızı bu doğrultuda yapmalısınız. Türkiye'nin yenilenebilir kaynaklarıyla önemli strateji ortaya koyması gerek" dedi.
Bu yıl 'Daha çok yerli daha çok yenilenebilir' sloganıyla 1-2 Kasım tarihlerinde Ankara'da gerçekleşen 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi sektörün önemli isimlerini ağırladı. Kongrede konuşan Bakan Albayrak, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM)'in 2020'de sona ereceğini belirterek, "İlk ağızdan söylüyorum, 'hayır' devam etmeyeceğiz. O günün koşullarında ciddi katkı yaptı ancak miadını doldurdu. Tüm paydaşları tatmin eden bir model ortaya koymadığınız sürece bu model sürdürülebilir değildir. Yatırımcıyı, tüketiciyi, endüstriyi, kamuyu, hepsini eşit anlamda tatmin etmeli ki sürdürülebilir olsun. Yoksa bir süre sonra bir başkası gelir bu modeli durdurur" diye konuştu.
"Piyasaları şaşırtmaya devam edeceğiz"
YEKA modelinin uygulanmaya devam edeceğini kaydeden Bakan Albayrak, "2018'de sürpriz bazı adımlarla, rüzgarda özellikle, YEKA'lar devam edecek. Güneşte dünyanın en büyük ihalesini yaptık, hakikaten çok başarılıydı. Rüzgarda da güneşte de aynı şekilde seneye farklı sürpriz adımlarla devam edecek. Bundan hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Gelişme anlamında piyasaları şaşırtmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
"İç piyasada maksimum rekabeti sağlamak zorundayız"
Sektörün önünü hızla açarak 2018'de çok daha net bir şekilde ilerleneceğini vurgulayan Albayrak, "İç piyasada maksimum rekabeti sağlamak zorundayız. Bu şartlar ne kadar rekabetçi ve başarılı bir şekilde tesis edilirse o kadar büyük firmalar, dünyada rekabet eden köşe başı kurumlar ortaya çıkarırsınız. Türkiye bu alanda, rüzgar enerjisi noktasında çok ciddi bir başarı hikayesi, kapasitelerin devreye alınması anlamında özellikle önemli adımlar atmaya devam edecek. Daha şeffaf, daha rekabetçi daha liberal bir piyasa, kazan-kazan-kazan resminin ortaya çıktığı güzel bir resim ortaya koyacağız" diye konuştu.
"YEKA hazırlıklarını heyecanla bekliyoruz"
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Türkiye'de rüzgar enerjisinin özellikle son beş yılda çok hızlı bir gelişim gösterdiğini belirterek, bundan sonra da sektörün önünün açık olduğunu kaydetti. Sadece rüzgar yatırımları değil aynı zamanda rüzgar endüstrisinin de geliştiğine dikkat çeken Ataseven, sektörün beklediği geriye kalan ihalelerin yapılmasını ve ikinci YEKA hazırlıklarını heyecanla beklediklerini kaydetti.
"Rüzgar ekenin kazanç biçtiği bir ülke haline geldik"
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise konuşmasında, rüzgar ekenin kazanç biçtiği bir ülke haline geldiğimizi söyledi. YEKA yarışmalarıyla 18 proje sonuçlandırıldığını hatırlatan Yılmaz, "Hiç tereddüt etmeden söylemeliyim ki teşvikler amacına ulaşmıştır. Yarışmalar sonucunda eksi fiyat teklifleri de piyasaya güvenin göstergesi olarak okunmalıdır. Bugün rüzgar enerjisi kapasitemiz186 ayrı tesis ile 6300 mw düzeyine ulaşmış durumda" dedi.
"Basit izin ve ruhsat sisteminin olmalı"
Kongrede konuşan Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope CEO'su Giles Dickson ise, rüzgar ihalelerindeki negatif fiyat tekliflerinin bir yönüyle başarı olduğunu ancak rekabet ve tedarik zinciri gelişimi açısından dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca basit izin ve ruhsat sisteminin olmasının gerekliliğini dile getiren Dickson, proje geliştiriciler için tek elden bu işlerin yapılmasının çok önemli olduğunu ve yatırımcının önünü görebildiği ölçüde yatırım yapacağını belirtti.
"Öngörülebilirlik son derece önemli"
Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) Genel Sekreteri Steve Sawyer ise yaptığı konuşmada, enerji sektörü için artık çok hızlı ve düzeni bozucu büyük değişikliklerin yaşandığı bir dönemi yaşadığımızı belirterek, bu yeni dönemde rüzgar ve güneşin egemen olacağını gördüklerini söyledi. Sawyer, konuşmasında öngörülebilirliğin son derece önemli olduğunu vurguladı.
"Çevrenin de bir kaldırma kapasitesi var"
TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Cihan Pektaş konuşmasında çevreye dikkat çekerek, "Nasıl ki insanın bir kaldırma kapasitesi varsa çevrenin de bir kaldırma kapasitesi vardır. O nedenle çevreye çok önem vermemiz gerek. İklim değişikliği ile ilgili tüm protokollere imza atmış ve çevre konusunda çok önemli çalışmalar yapan bir ülkeyiz" dedi. 2023 hedefleri kapsamında atılan adımlar ile yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirmeye yönelik önemli adımlar atıldığını aktaran Pektaş, "Rüzgar enerjisi kapasitesi 6500 mw kapasiteye ulaşıldı. 800 MW da kurulum aşamasındadır. Avrupa'da dördüncü ülke konumuna geldi" ifadelerini kullandı.