Enerji Güvenliği Kongresi başladı

Mersin'de başlayan Doğu Akdeniz'de Enerji Güvenliği Kongre’ye 8 ülkeden 130 akademisyen katılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - "Uluslararası Doğu Akdeniz'de Enerji Güvenliği Kongresi", 8 ülkeden 130 akademisyenin katılımıyla Mersin'de başladı.

Akkuyu NGS A.Ş'nin önderliğinde Hacettepe ve Toros Üniversiteleri işbirliğiyle hazırlanan ancak nükleer karşıtlarının tepkisi üzerine Toros Üniversitesi'nin çekildiği kongre Radison Blue Otel'de başladı. Rusya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İtalya, Makedonya, ABD, Yunanistan ve Türkiye'den 130 akademisyenin katıldığı kongre 3 gün sürecek. 

Hacettepe Üniversitesi Enerji Piyasaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EPUAM) Müdürü Prof. Dr. Necmettin Bağdadioğlu, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Doğu Akdeniz'de enerji güvenliği meselesinin Türkiye'nin de içerisinde olduğu önemli bir konu olduğunu söyledi.

Enerjinin hem arz edenler hem de talep edenler açısından büyük önem taşıdığını belirten Bağdadioğlu, şunları söyledi:

"Enerjiye sahip olabilirsiniz ama enerjiyi kullandıracak kimseyi bulamazsanız elinizde kalır. Kendi ihtiyacınızı karşılarsınız, ondan öte ne yapacağınızı bilemezsiniz. Dolayısıyla talep edenlerin de alım gücünü düşünerek bir fiyatlandırma stratejisini izlemeniz beklenir. Son zamanlarda enerji meseleleri üzerinde en fazla durulan husus enerji güvenliği. Gaz açısından düşündüğümüzde boru hatları ortaya çıkıyor. Tarihe bakarsanız birbirleriyle ticaret yapan ülkelerin daha az birbirleriyle savaştığını, mücadele ettiğini görürsünüz. Doğu Akdeniz şuanda barışa en çok ihtiyaç duyulan yerlerden birisi. Bu kongre umarım barışa katkı sağlar."

Rusya Federasyonu devlet nükleer şirketi Rosatom’un yurt dışı yatırımlarından sorumlu şirketi JSC Rusatom Overseas'in Başkan Yardımcısı Yury Sokolov ise enerjinin insan gelişimi için vazgeçilemez bir unsur olduğunu ifade etti.

Küresel anlamda bakınca 1,3 milyar kişinin elektriğe erişimi olmadan yaşadığını öne süren Sokolov, "2.6 milyar kişi de biyokütle enerjisiyle yaşamını sürdürüyor. 2013'te enerji kuruluşları tarafından yapılan çalışmalarda küresel anlamda 2035'e kadar büyük enerji açığının ortaya çıkacağı öngörülmektedir" dedi.

Enerji açığının ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların yapıldığını anlatan Sokolov, "Nükleer enerji küresel enerjinin güvenliğine tek başına yardımcı olamaz ama uzun vadeli sorunlara yanıt vermeye katkıda bulunacak ve insanlığa yarar sağlayacaktır" diye konuştu.

NKP üyelerinden kongreye tepki

Öte yandan, kongreye tepki gösteren Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyeleri ağızlarını siyah bantla kapayarak eylem yaptı.

"Nükleer santral istemiyoruz" yazılı pankartlar açan grup üyeleri, Toros Üniversitesi gibi Hacettepe Üniversitesi'nin de kongreden çekilmesini istedi. Kongre bitene kadar otelin önünden ayrılmayacaklarını belirten protestocular, kongreye katılım ücretinin 150 avro olmasına da tepki gösterdi.

Mersin NKP Yürütme Kurulu Üyesi Semra Kabasakal, grup adına yaptığı basın açıklamasında, Mersin'de halkın nükleer santral istemediğini savundu.

Enerji güvenliğiyle ilgili yapılan bu kongrenin sponsorluğunu Akkuyu NGS ve Rosatom firmalarının yapacağını ifade eden Kabasakal, şunları kaydetti:

"Halkın yoğun tepkisi üzerine Toros Üniversitesi bu zirveden çekildi. Eğer böyle bir zirveye sponsor olarak Akkuyu NGS'yi seçiyorsa ve organizasyonunu da Hacettepe Üniversitesi alıyorsa bu bizi rahatsız etmektedir. Çünkü eğer bir enerji zirvesi konuşulacaksa bunun Mersin halkının sponsorluğunda olmasını istiyoruz. Akkuyu NGS artık bir sponsor şirket olma yolundadır. Gülnar'daki spor faaliyetlerinde, her tür enerji zirvesine sponsor. Çünkü Mersin halkının gerçekten istemediğini bilmektedir. Sponsorluk yaparak kendini iyi bir duruma sokmak istemektedir. Biz de bunu kabul etmiyoruz. Bu sebeple bu zirveden Hacettepe Üniversitesi'nin aynen Toros Üniversitesi gibi çekilmesini istiyoruz."