Enerji maliyetleri düşüyor, su kıt olmaktan çıkacak

İş dünyası, 'sürdürülebilir geleceğe' pozitif bakıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yenilenebilir enerji üretmenin daha az maliyetli olduğunu belirten iş insanları, temiz suyun da kıt kaynak olmaktan çıkabileceğini ifade ediyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

İSTANBUL - Dünyada gelişen teknolojiler, başta iş yapış şekilleri olmak üzere hemen hemen her alanı değiştiriyor. Değişen dünyada ise en büyük soru sürdürülebilirlik... Öyle ki, 8 Ağustos 2016’da dünyada 1 yılda üretilen tüm ürünler tüketilmişken, 2050 yılı projeksiyonlarında aynı tüketim hızının devam etmesi halinde 2.5 dünyaya daha ihtiyaç duyulacak. Bu görüşlere karşı Türk iş dünyası temsilcileri karamsar tablodan uzak durmakta fayda olduğunu savunuyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yenilenebilir kaynaklardan enerji üretme maliyetinin 44 cente kadar düştüğünü ifade eden temsilciler, bunun, fosil yakıt tüketimini düşereceğini belirtiyorlar. Enerji maliyetlerinin düşmesi deniz suyundan içme suyu üretmeyi de mümkün kılıyor. Tuzsuzlaştırma için gereken yüksek enerji, maliyetlerin düşmesiyle birlikte sağlanabilir ve temiz su kıt kaynak olmaktan çıkabilir.

PwC Türkiye’nin bu yıl “Değişen Dünyada Neredesiniz?” temasıyla düzenlediği 15. Çözüm Ortaklığı Platformu toplantısında yapılan “Farklı Yönleriyle Değişim Neler Getiriyor?” panelinde iş fırsatları ele alındı. DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Eczacıbaşı Topluluğu İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ata Selçuk, ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, Hopi Genel Müdürü Onur Erbay ve Coca Cola İnsan Kaynakları Direktörü Rengin Onay konuşmacıydı.
Teknoloji her şeyi değiştiriyor

Panelde söz alan Eczacıbaşı Topluluğu İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ata Selçuk, dünyada her şeyin teknolojiyle birlikte değiştiğine işaret ederek, pozitif ve inovatif olunması halinde değişen dünyada sürdürülebilirliğin mümkün olabileceğini söyledi. Sürdürülebilirlik adına olumsuz görüşleri sıralayan Selçuk, buna karşın olumlu gelişmelerin de olduğunu ifade ederek, “Yenilenebilir enerji çoğaltılıp, akıllı evler ve şehirler yaygınlaşınca, sürdürülebilirlik adına daha pozitif konuşacağız. Teknoloji gelişince maliyetler de düşüyor. Solar enerjinin maliyeti 100 dolarlardan 44 cente düştü. Fosil yakıt kullanımı giderek azalıyor. Önümüzdeki dönemde su kıt kaynak olmaktan çıkacak. Tuzlu suyu tuzsuzlaştırmak için yoğun enerji gerekli. Maliyetler düşünce bu yoğun enerji kullanılabilecek” dedi.

Türklerin merakı yenilikçiliği tetikliyor

Türkiye’de yaratıcı bireylere ihtiyaç olduğunu belirten ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş, bu kişilerin yaratıcılıklarını ortaya koymak adına, gerekli ortamların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. İnovasyonun, buluşla ticarileşmenin birleşmesi olduğunu kaydeden Kızıltaş, “Bizim hedefimiz ticarileşen teknolojiler. Bunun için değer yaratan işbirlikleri gerekli. Gelecek 5 yılda ODTÜ Teknokent’ten en az 1 tane daha 1 milyar doların üstünde bir şirket çıkarmak” açıklamasında bulundu.

Hopi Genel Müdürü Onur Erbay, Türk toplumunun teknolojiye meraklı olduğunu ifade ederek, bu yönde yenilikçi iş fikirlerinin ön plana çıkmaya devam edeceğini söyledi. Mantıklı bir iş fikrine dayanan aplikasyonların hızlı gelişen alanlar olduğunu aktaran Erbay, atıl kaynaklarla ihtiyaçların regüle edildiği mobil uygulamaların dünyada ve Türkiye’de ilgi gördüğünü yineledi. Hopi uygulamasının 2015’te televizyon reklamıyla tanıtıldığını belirten Erbay, Hopi hakkındaki geri bildirimleri almak için çocuklara üye olan ailelerinin Hopi’yle ilgili değerlendirmelerini dahi sorduklarını kaydetti.

‘İnternete düşmek istemiyoruz’ diyen oldu

2011 yılında internetten mobilya satmak adına bir girişim yaptıklarını anlatan Erbay, şöyle devam etti: “Bu girişimi yaptığımızda ‘Bunun için mi okudun’ diyerek babam benimle konuşmadı. Gittiğimiz bir firmaya ‘Sizin ürünlerinizi internetten satmak istiyoruz’ dediğimizde, ‘Biz internete düşmek istemiyoruz’ tepkisiyle karşılaştık. Şimdi temel ihtiyaçlarımızı değişen arayüzlerden karşılayacak hale geliyoruz.”

Coca Cola İnsan Kaynakları Direktörü Rengin Onay ise dünyadaki yenilikçi iş modellerine ilişkin bilgiler verdi. Araç paylaşım uygulaması Uber’in İngiltere’de yemek siparişi taşıma hizmeti de vermeye başladığını aktaran Onay, Amazon’un Drone ile iş birliği yaparak teslimat süresini kısalttığını söyledi. Bitcoin sanal paranın ileride finans sektörüyle telekomünikasyonu bir araya getirebileceğini anlatan Onay, “Elimizden düşürmediğimiz cihazlardan pasaportları, kimlikleri buradan kontrol edeceğiz, minik çipler haline gelecekler. Dolayısıyla muazzam bir değişim var. Bizim gençlere çok inanmamız gerekiyor. Bizim onları çok iyi anlıyor olmamız lazım, yeni iş disiplinlerine açık olmamız lazım. Ben aslında bir insan kaynakları direktörüyüm ama aslında bir iş yöneticisi olmam gerekiyor. Özetle teknolojisiz hiçbir şey ileri gitmez. Yeteneğine yatırım yapmayan, tüm yaş gruplarıyla bir arada çalışmayanlar bir yere gidemez” diye konuştu.

PWC’de unvan değişti

Toplantının açılışını PwC Türkiye Başkanı Haluk Yalçın, toplantının ana teması da olan “Değişen dünyada nerdesiniz” başlıklı bir konuşmayla yaptı. Yalçın’ın ardından ise PwC Türkiye Başekonomisti Başar Yıldırım, toplantının temasına paralel olarak ‘ekonomideki değişimi’ anlattı. DÜNYA Gazetesi yazarı ve PwC Türkiye Vergi ve Mali Hukuk Hizmetleri Lideri Zeki Gündüz ise vergi oturumun açılışını yaparak genel değerlendirmelerde bulundu. Ana oturumların dışında toplantı kapsamında toplam 6 salonda 18 sunum gerçekleştirildi. Toplantıda ayrıca Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik AŞ şirketinin ticari unvanının PwC Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik AŞ olarak, Başaran Nas Yeminli Mali Müşavirlik AŞ olan şirketin ticari unvanının ise PwC Yeminli Mali Müşavirlik AŞ olarak değiştirildiği açıklandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir