Enerji verimliliğinde seferberlik ve olimpiyat çağrısı

Çorlu'da yapılan enerji verimliliği toplantısında Türkiye çapında "seferberlik" çağrısı yapıldı. Enerji verimliliğinde başarılı örneklerin yarıştığı bir "enerji olimpiyatı" düzenlenmesi önerildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası salonunda, Çorlu İş İnsanları ve Sanayiciler Derneği'nin (ÇİSAD) ev sahipliğinde düzenlenen'Enerji Verimliliğinde Yeni Yaklaşımlar' toplantısında önemli mesajlar verildi ve bu çerçevede düzenlenen panelde yol gösterici bilgiler paylaşıldı.

Açılış konuşmasında, Türkiye'de enerji konusunun bugün olduğu gibi geleceğin de en belirleyici unsurlarından biri olduğunu vurgulayan ÇİSAD Başkanı Müjdat Ayan, işverenlerden çalışanlara tüm kesimlere büyük sorumluluk düştüğünü kaydetti.

Tekirdağ 5'inci sırada...

Türkiye'de enerji tüketiminde sanayinin payının yüzde 40 olduğunu hatırlatan ÇİSAD Başkanı Ayan, "Çorlu'nun da önemli bir payla içerisinde bulunduğu Tekirdağ ilimiz ise sanayi elektriği tüketiminde Türkiye'de 5'inci sırada" bilgisini paylaştı.

Trakya Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (TRAKYASİFED) Başkanı İsmet Açıkgöz de Türkiye'de 2004'ten bu yana enerji verimliliği üzerine yönetmelikler çıkarılarak gündem oluşturulduğunu fakat tartışmalar ve koordinasyon eksikliği nedeniyle çok zaman kaybedildiğini söyledi. Verimli motor seçimi, LED lambaların teşviki gibi konuların herkes tarafından dillendirildiğini anımsatan Açıkgöz, "Devlet acilen sektör temsilcileri ile el ele vererek enerji verimliliği danışmanlık şirketleri marifetiyle işletmelerin bilgilerini artırmak için platformlar kurulmasını teşvik etmeli. Bu platformlarda kalkınma ajanslarının etkin yer alması sağlanmalıdır." dedi.

Açıkgöz, ayrıca başarılı örneklerin paylaşıldığı bir yarışma ortamının yaratılması için bölgesel olarak Enerji Olimpiyatı düzenlenmesini de önerdi.

Enerji verimliliği "6. yakıt..."

Toplantıda önemli mesajlar veren Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İzzet Volkan, enerji verimliliğinin kömür, petrol, doğal gaz, nükleer ve yenilenebilir enerjiden sonra '6. yakıt' olarak değerlendirildiğinin altını çizdi. Hükümetin ortaya koyduğu planlarda, sanayicilerin enerji faturasını en az yüzde 30 azaltarak 10 yılda 65 milyar TL tasarruf hedefi bulunduğunu ifade eden Volkan, "Bu tasarruf ile ülkemize 16 bin okul, 3 bin 200 tam teşekküllü hastane yapılabiliyor. Biz de bölgemizdeki sanayi firmaları ve KOBİ'lerimizin enerji verimliliğini en üst düzeye çıkarmak ve hükümetimizin bu tasarruf politikalarına destek vermeyi planladık" açıklamasını yaptı.

TÜRKONFED'den çağrı...

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan, konuşmasına "dünyada 51 yıllık petrol, 53 yıllık doğalgaz ve 114 yıllık kömür kapasitesi kaldığını" hatırlatarak başladı. "Enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz. Kaynağımız sınırlı ve yeni kaynaklar yaratmak, arz güvenliğini sağlamak ve sanayimiz üzerindeki enerji maliyeti baskısını hafifletmek gerekiyor" diyen Turan, yapılması gerekenleri; "Enerji kaynaklarının verimli kullanılması, yatırımcı ve tüketiciyi koruyacak arz güvenliğinin sağlanması, finansal sürdürülebilirlik için emtia ve teknoloji maliyetlerinin doğru yansıtılması, rekabetçilik odağında verimliliğin öne çıkartılması, sanayimizin rekabet gücü için enerji verimliliğine yönelik eko-sistemin kurulması ve Ar-Ge, inovasyon çalışmaları ile ürün ve proseslerde verimlilik esaslı destek mekanizmalarının kurulması" olarak sıraladı.

Daha temiz, akıllı ve verimli enerji teknolojilerine yatırım yapılmasının bir gereklilik olduğunu vurgulayan TURKONFED Başkanı, "Türkiye olarak enerji verimliliği seferberliği başlatmalıyız. Enerji verimliliğinde bir ortak akla ve ortak vizyona ihtiyacımız var. Bu ortak akıl, ülkemizi her alanda sürdürülebilir kalkınmaya taşıyacaktır" diye konuştu.