Enerjide otomatik fiyatlandırma dönemi başladı

Enerji KıT'leri 'Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması'na geçiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Aralarında Elektrik Üretim A.ş. (EÜAş), Türkiye Kömür ışletmeleri (TKı), Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.ş. (TETAş), elektrik dağıtım şirketleri ve BOTAş'ın da yer aldığı enerji KıT'leri, bugünden itibaren 'Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması'na resmen geçti.

Uygulamayla enerji KıT'leriyle, sermayesinin yüzde 50'den fazlasının kamuya ait olan elektrik dağıtım şirketlerinin (EDAş) mali açıdan sağlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması amaçlanıyor. Buna göre, söz konusu kuruluşlar, bugünden itibaren yeni tarifelerini, belirlenen formulasyonları kullanarak, 1 Temmuz, 1 Ekim ve 1 Nisan 2009 tarihlerinden geçerli olmak üzere belirleyecek. Uygulamayla enerji piyasasının serbestleşmesi sürecinde "sağlıklı bir fiyatlandırma mekanizmasının" tesis edilmesi, mali yapıları güçlenen EDAş'ların ve EÜAş bünyesinde yer alan portföy üretim gruplarının özelleştirilmesi sürecinden olumlu etkilenmesi, mali hedeflere ulaşılması öngörülüyor.

Enerji KıT'leri, yılın geri kalan dönemi için uygulayacakları yeni tarifelerini tespit ederken, tespit edilen veya ilgili mevzuatta yer alan formülasyonlara göre belirlenen maliyetlerdeki değişimler ile yıl sonuna yönelik revize makro ekonomik gösterge varsayımlarını (döviz kuru, petrol fiyatı, TEFE, TÜFE...vs) kullanacak. Bu varsayımlar, aylık olarak Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığı tarafından ilgili enerji KıT'lerine bildirecek.

Türkiye Kömür ışletmeleri Kurumu (TKı), Termik Santrallere Kömür Verilmesi ile ılgili Protokol'ün ilgili maddesindeki mevcut "Baz Kalori Değer Fiyatını", belirleyen yer alan formülasyonun kullanılması suretiyle, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere yeniden tespit edecek. TKı, portföy üretim grupları bünyesinde yer alan termik santraller dışındaki müşterilerine yapacağı kömür satış fiyatları revizelerinde, yılın geri kalan dönemi için uygulayacağı satış fiyatlarını belirlerken, güncel Genel Yatırım ve Finansman Programında belirlenen mali hedeflerin tutturulmasını sağlayacak.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.ş. (BOTAş), YTL ile doğal gaz satışı yaptığı abonelerine uygulayacağı aylık tarifelerini, belirlenen formulasyonu kullanarak belirleyecek. BOTAş'ın kendisinden doğrudan gaz alan, Yap-ışlet-Devret ve Yap-ışlet Santralleri, Hamitabat Elektrik Üretim Anonim şirketi ile Elektrik Üretim Anonim şirketine ait santrallere uygulayacağı fiyatlar, mevcut sözleşmelerdeki hükümler çerçevesinde tespit edilecek. BOTAş, yılın geri kalan dönemi için uygulayacağı satış fiyatlarını belirlerken, güncel Genel Yatırım ve Finansman Programı'nda belirlenen mali hedeflerin tutturulmasını sağlayacak.

EÜAş, portföy üretim gruplarının EDAş'lara uygulayacağı tarifelerini saptanan ve her bir potföy üretim grubu için belirlenen formülasyonları kullanarak, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere yeniden tespit edecek. şirket, TETAş'a yapacağı enerji satışlarında, güncel genel yatırım ve finansman programında belirlenen fiyatları uygulayacak.

Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.ş. (TETAş), özel sektör dağıtım şirketleri dahil olmak üzere dağıtım şirketlerine 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere uygulayacağı yeni tarifelerini ilgili mevzuat çerçevesinde tespit ederek EPDK'ya sunacak. EPDK revize tarifeleri, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde onaylayacak. Kurum, iletim sistemine doğrudan bağlı müşterilerine yapacağı enerji satışına ilişkin tarifeleri revize ederken, dağıtım şirketleri için belirleyeceği fiyat değişim oranını kullanacak.

EDAş'lar ise TETAş ve portföy üretim gruplarının 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim itibarıyla uygulayacağı revize tarifeleri dikkate alarak belirleyecekleri yeni tarifelerini, mevzuatta öngörülen süreleri de göz önünde bulundurarak EPDK'ya sunacaklar. EPDK, yeni tarifeleri, 1 Nisan, 1 Temmuz ve 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girecek şekilde onaylayacak. Dengesizlikten kaynaklanan Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi (PMUM) maliyetleri, yani serbest piyasada oluşan fiyatlar elektrik satış fiyatlarına dahil edilecek.