Enerjide yüzde 20 tasarruf hedefi
4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nda konuşan Yıldız 2023'de yüzde 20 enerji tasarrufu hedeflendiğini belirtti.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Van ve Dicle bölgeleri hariç tutulduğunda elektrikte Türkiye'deki kayıp kaçak oranının yüzde 9,4'ler civarında olduğunu belirterek, "Bu oran AB ülkeleri ortalamasından daha düşük. Ama o iki bölgede mutlaka daha doğru şeyler yapmamız, bu konuda gayretlerimizi artırmamız lazım" dedi.
UEVF 2013 - 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu'nda konuşan Yıldız, enerji verimliliği konusunda tolumun her kesimi açısından kat edilecek çok mesafe olduğunu söyledi. Yıldız, ana okullarından yaşlılara kadar enerji verimliğini anlatmak adına ulaşılacak daha çok kişi olduğunu vurguladı.
Ekonomik güvenlik ile enerji güvenliğinin artık üst üste örtüştüğü ve beraber anıldığı bir ortamda bulunulduğunu ifade eden Yıldız, "Dünyadaki teknolojik gelişme arttıkça enerji verimliliği ile ilgili konular daha öne çıkıyor. Enerji verimliliği ve tasarrufu Türkiye'nin en büyük 6. yakıtı. Hatta bir müddet sonra birinci yakıtı haline gelecek. Gelirlerimizi artırmak ve arz güvenliğini daha yüksek seviyelere getirmek ile ilgili çalışmalarımız devam ederken, giderlerimizi azaltmaya dönük çalışmalarımız da sürüyor" diye konuştu.
"Yarın 1,5 milyar dolarlık anlaşma yapacağız"
Yıldız, enerji kaynaklarını çok daha verimli hale getirmek gerektiğini vurgulayarak, "Politika ve stratejilerimizin başında yenilenebilir enerji kaynakları ve yerli kaynakların arttırılması ile enerji tasarrufunun da yüksek seviyelere çıkartılması temel hedeflerimiz arasında" dedi.
Geçen hafta Afşin-Elbistan bölgesindeki yerli kömürle alakalı 12 milyar dolarlık bir anlaşma yaptıklarını hatırlatan Yıldız, "Yarın 1,5 milyar dolarlık yine kaynaklarımızın değerlendirilmesine dönük bir finansman anlaşması yapacağız. Her geçen gün bu sektöre yatırılacak paranın daha da arttığını görüyoruz. Dağıtım şirketlerinin özelleşmesiyle beraber özel sektör dinamizmini buraya yerleştireceğiz. 2015 sonuna kadar Türkiye, artık kayıp kaçak oranlarıyla AB üyesi ülkelerin ortalamasından daha düşük bir seviyeye gelecek" şeklinde konuştu.
"Türkiye'nin her yıl 15 milyar liralık yapabileceği bir tasarruf var"
Yıldız, Van ve Dicle bölgeleri hariç tutulduğunda Türkiye'deki kayıp kaçak oranının yüzde 9,4'ler civarında olduğunu belirterek, "Yani bu şu anlama geliyor. Şu anda AB ülkeleri ortalamasından daha düşük bir oran. Ama o iki bölgede mutlaka daha doğru şeyler yapmamız lazım. Bu konuda gayretlerimizi artırmamız lazım" değerlendirmesini yaptı.
Uluslararası Enerji Ajansının verilerine göre, enerji tasarrufuna harcanan her 1 doların enerji üretimiyle ilgili harcanan 2 dolardan daha değerli olduğunu söyleyen Yıldız, Türkiye'nin ölçülebilir bütün sektörleri itibariyle her yıl 15 milyar liralık yapabileceği bir tasarruf olduğuna dikkati çekti.
Yıldız, "Türkiye'deki elektrik faturalarının toplamının 60 milyar lira olduğu dikkate alınırsa, bu çok önemli bir tasarruf. Yalnızca elektrikte değil, enerjinin bütün dallarında yapılacak tasarruflar 2023'e kadar Türkiye'nin yüzde 20'ler civarında bir tasarruf yapacağını gösteriyor. Ve iki tane Keban Barajını her yıl yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.
"Elektrik santrallerindeki rehabilitasyonlarla 43 milyar kilovat saatlik tasarruf"
Yıldız, toplumda bir duyarlılık oluşturmak istediklerini ifade ederek, bunun bir kültür olarak yerleşmesinin sağlanması gerektiğini vurguladı.
Bu alanda kamu binalarının 150 tanesine 50 milyon dolar civarında para harcandığında kendisini 3,5 yılda amorti ettiğine işaret eden Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:
"Rafinerilerimizde yeni yatırım yapmadan sadece kazan suyu sıcaklığı düşürülerek 1 yılda 21,5 milyon liralık bir tasarruf sağlanıyor. Her bir yaptığımız tasarrufu damla damla göl olacak şekilde büyük bir noktaya doğru gidiyoruz. Şu ana kadar bu konuyla ilgili çalışmaların çoğu tamamlandı. Ama bunlar yeterli değil. Şu ana kadar yapılanları küçümsemeden yeni adımları atamız lazım.
Kamudaki elektrik santrallerinde son 7 yılda yapılan rehabilitasyonlarda 43 milyar kilovat saatlik bir enerji tasarrufu elde ettik. 2012'de 241 milyar kilovat saat ile kapattığımızı düşünürsek 200 milyar kilovat saat üzerindeki rakam bizim tasarruftan elde ettiğimiz rakamla finanse edilen konulardır. Önümüzdeki dönemde planladığımız rehabilitasyonlarla yaklaşık 400 milyon lira civarında harcayacağımız para ile kendisini 3 yılda amorti eden sistemleri Türkiye'ye kazandırmış olacağız.
Atılan her küçük adım Türkiye için büyük anlam taşıyor. Her birimiz evimizde bile yaptığımız tasarrufları küçümsemeyelim. Bunun bir kültür olarak yerleşmesini hep beraber sağlamız lazım. Çevreye rağmen değil, çevreyle yapacak çok projemiz var. Bir kişinin parasının çok olması bunları israf edeceği anlamına gelmiyor. Nimetle külfetin bir bedeli var. Karşılıklı bu bedeli çok iyi paylaşmamız lazım."
Daha sonra, 2012'de düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışmasında birinci olan işletmelere ödüllerini takdim eden Bakan Yıldız, kurdeleyi keserek fuarın açılışını da yaptı.