Enflasyona karşı Bursalı sanayici, işçilere zam yaptı

Dünya Gazetesi - Zehra ORUÇ

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Zehra ORUÇ

Türkiye’de alım gücünü korumak için Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, öncülüğünde başlatılan enflasyonla topyekün mücadele seferberliğine Bursalı sanayiciden farklı bir destek geldi.

Alım gücündeki düşüşün çalışan nüfusa yansımalarını en aza indirmek isteyen Bursalı sanayici taşın altına elini koyarak, 2019 yılındaki maaş zamlarını şimdiden personeline yansıtma yoluna gitti. Bu sayede mağduriyetleri ortadan kaldırmayı hedefleyen Bursa’da birçok firma, yılın son çeyreği itibarıyla maaşlara zam yapıyor.

Bursa’nın çalışan ücretlerinde artışa gitmesinin önemli göstergelerinden birini de kentin köklü ihracat kültürü meydana getiriyor. İhracata dayalı ekonomisiyle iç piyasadaki olumsuzluklardan mümkün olan en az seviyede etkilenen Bursalı sanayici, iş gücünün gelişmelerden negatif yönde etkilenmemesi adına da bir dizi tedbirle aslında Türkiye sanayisine de örnek olacak bir harekete öncülük ediyor.

Kırpart, eylül maaşlarına yüzde 8 zam yansıttı

Bursa’da işçisini koruma yoluna giden sektörlerin başında ise otomotiv sanayi geliyor. Otomotiv ana sanayinin ihtiyaç duyduğu motor komponentleri alanında global bir marka olan Kırpart, işçisini zamlarla desteklemeye odaklandı. Kırpart Genel Müdürü Şahin Saylık imzasıyla yapılan açıklamada, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan çıkabilmesi için üretimin önemli olduğu vurgulanıyor. Üretmenin yolunun ise güçlü insan kaynağından geçtiğinin altını çizen Saylık, burada motivasyonun önemli bir araç olduğunu ve çalışanlarını motive etmek için enflasyon canavarına karşı bir hareket başlattıklarını vurguluyor. Firma 2019 yılı için öngördüğü ücret artışının yüzde 8’ini 2018 yılı Eylül ayı itibarıyla personel maaşlarına uygulamaya başladı. Saylık, “Toplu iş sözleşmesi kapsamında olan saat ücretli arkadaşlarımızın 2018 yılı ücret artışları, anlaşma şartlarına bağlı olarak Mart 2018-Eylül 2018 aylarında gerçekleşmiştir” ifadesiyle de Kırpart’ın çalışan karşısındaki hassasiyetine odaklanıyor.

Oyak Renault’tan alım gücüne destek için ücret artışı geldi

Türkiye otomotiv sanayiinin ihracattaki lokomotiflerinden Oyak Renault da alım gücünü düşen çalışanına destek veren Bursalı firmalar arasında yer alıyor. Oyak Renault’u pazarda güçlü kılan en önemli unsurun ekip ruhu olduğunun vurgulandığı açıklamada bu ruhu korumak için piyasa karşısında alım gücü düşen aylıklı çalışanların ücret artışı ile desteklendiği belirtiliyor. Firma aylık ücretli çalışanlarını Ekim ayından itibaren yüzde 6.6’lık ücret artışıyla destekleme yoluna gitti. Bu kapsamda her yıl nisan ayında gerçekleştirilen ücret artışını firma, bu yıl ekim ayında da yaparak iki sefer ücret artışına gitmiş oldu.

Uludağ İçecek'ten yüzde 10’luk zam

Bursa’da işçi zamlarını en erken başlatan şirketlerin başında Uludağ İçecek geliyor. İcra Kurulu Başkanı Mete Öz imzasıyla kurum içinde yayımlanan açıklamada, 2019 yılının Ocak ayı itibarıyla geçerli olacak zamların ekim ayına çekildiği vurgulanıyor. Ayrıca 2019 Ocak ayı itibarıyla da 2018 sonunda açıklanacak enflasyon oranıyla ücret artışının tamamlanacağına işaret eden açıklamanın çıkış noktasını ise piyasalardaki gelişmeler karşısında alım gücünün düşmesi meydana getiriyor. Uludağ İçecek çalışanlarının şirketin en değerli kaynağı olan insan kaynağının en önemli unsuru olduğu vurgulanırken alım gücü yüksek mutlu çalışanlar için bu önlemin alındığı markanın piyasa koşullarına rağmen güçlü konumunun vurgulandığı belirtiliyor. Zam yüzde 10'u buldu.

İş akışını korumak için harekete geçtiler

● Çalışan mutluluğunu iş akışını korumak için önemli bir parça olarak gören Bursa’nın köklü firmaları da ücret artışı kararına destek veriyor. Berteks Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Berk Noyan, “Departmana göre değişiklik göstermekle birlikte tüm çalışanlarımıza belli oranlarda iyileştirmeler yaptık” açıklamasında bulundu.

● İnoksan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emre Varlık da, “2019 yılındaki zam oranımızın yüzde 50’sini ekim ayı itibarıyla personelimizin maaşlarına yansıtarak, onların yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz” dedi.

● Kafkas Genel Müdür Yardımcısı İncifer Polat da, yıl sonunda yapacakları zammın bir kısmını eylül ayı maaşlarına yansıttıklarını aktardı.

Seferberliğe yeni firmalar eklendi

● CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, ‘Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’na destek vermek amacıyla fuar katılım ücretlerinde yüzde 10 ile yüzde 20 indirime gittiklerini söyledi.

● İstanbul Bilişim, tüm ürünlerinde en az yüzde 10 ekstra indirim yaparak seferberliğe destek oldu.

● Saray Holding bünyesinde bulunan Saray Bisküvi çatısı altındaki belirli markalarda yıl sonuna kadar yüzde 10 indirim uygulayacağını açıkladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir