Enflasyonda çift hane beklentisi

Bazı ekonomi yetkilileri, kur geçişkenliği ile enflasyonun ilk çeyrekte çift haneye çıkabileceğini, yıl sonunda maksimum yüzde 8 olacağını düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi yetkilileri, kurdaki geçişkenliğin etkisiyle enflasyonun ilk çeyrekte çift haneyi görebileceğini ama özellikle referandumun ardından kur ve enerji başta olmak üzere ithal fiyatlarda oluşması beklenen düşüşle yılı en fazla yüzde 8 ile tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Piyasalar bir erken seçime bile gitme ihtimali olan referandum sürecini siyasi bir endişe olarak görüyor. Ancak sürecinin tamamlanmış olmasının ise yeniden ekonomi reformlarına dönüş için önemli bir fırsat olarak görüyorlar.

Reuters'a bilgi veren kaynaklar, kurdaki hızlı artışın etkisiyle enflasyonun bu yılın ilk çeyreğinde çift haneye çıkabileceğini özellikle kur artışının ulaştırma, inşaat ve enerji gibi sektörlere yansımasının Ocak ile birlikte belirginleşmesini beklendiğini belirtti. "Enflasyonda çift hane ilk çeyrekte görülecektir ancak referandum ile birlikte kur da gerilemeye başlayacaktır. 2016 seviyelerine dönüş mümkün olmayabilir ama ekonomiye odaklanma sırası gelecek" diyen aynı kaynak, "Enflasyon yıl sonunda maksimum yüzde 8 seviyesinde olacaktır, artık yüzde 6.5'lik seviye çok mümkün değil" dedi.

Erdoğan, kurmaylarıyla ekonomiyi değerlendirecekErdoğan, kurmaylarıyla ekonomiyi değerlendirecek

İkinci yarıda büyüme hız kazanacak

Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi bu yıl için yüzde 5 enflasyon tahmini ise yüzde 6.5 seviyesinde bulunuyor. Dolar/TL dolardaki küresel değer kazancı trendinin yanısıra jeopolitik, siyasi endişeler ve TCMB'nin siyasi nedenlerle enflasyondaki yükselişte faiz aracını yeterince kullanamayabileceği endişeleriyle yükseliyor.

Büyümenin 2016'da yüzde 2.5 seviyesinde beklendiğini kaydeden aynı kaynak, "Nisan'daki referandum sonrası özellikle özel sektörün bekleyen yatırımları planlandığı gibi gelirse, ki böyle bir beklenti kesinlikle var, bu yıl ikinci yarıda büyüme hız kazanacaktır" dedi.

Belirsizlik nedeniyle yatırımlar geçen yılın ikinci yarısından itibaren beklemede. Ekonomi yetkilileri de yatırımcıların önemli bir bölümünün planlanan yatırımlarını referandum sonrasına ertelediklerini belirtiyorlar.

Aynı kaynak, Orta Vadeli Program'da yüzde 4.4 olan büyüme tahminine ulaşılmasının kolay olmayacağını kaydederek, "Yüzde 3.5-4 büyümeyi yakalamak mümkün olabilir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir