Engelliler yeni projelerle desteklenecek

Engelli istihdamını artırmak için çok sayıda proje yürüten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 2018'de Engelsiz Yaşam Merkezleri açacak, korumalı iş yerlerini yaygınlaştıracak ve Umutevi sayısını artıracak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, engellilerin hayatın her alanında yer alması ve sosyal yaşama daha fazla katılması için yapılan çalışmalara gelecek yıl yenileri eklenecek.

Engelli vatandaşların istihdamına yönelik Şubat 2014'te yapılan yasal düzenlemeyle "korumalı iş yeri" uygulaması başlatıldı. Bu uygulamayla, iş yerlerinde engellilerin istihdamını cazip hale getiren indirim, istisna ve destekler sağlandı.

Korumalı iş yerleri projesiyle, iş gücü piyasasında normal şartlar altında çalışma imkanı kısıtlı olan engellilere istihdam ortamları oluşturuluyor. Kurulacak korumalı iş yerlerinin desteklenmesi için karşılıksız olarak hibe desteği yapılıyor.

Uygulama kapsamda, korumalı iş yerlerinin açılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik vergi kolaylıkları sağlandı. Bu iş yerlerinde çalıştırılan engellilerin işsizlik sigortası işveren payı hazine tarafından karşılanıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 2017'de ikinci altı aylık dönemde her ay, her bir engelli için 566 lira işverene ödeniyor.

2017 yılı Ağustos itibarıyla 6 iş yeri, korumalı iş yeri statü belgesi aldı. Bu korumalı iş yerlerine 76 bin 766 lira ödenek aktarıldı. Bakanlık, 2018'de korumalı iş yerleri modelini 81 ile yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Engellilerin toplumsal hayata katılımı önündeki engelleri kaldırmak üzere kamuya açık alan ve binaların engelliler için erişilebilir hale getirilmesi zorunluluğu uygulamaya konuldu. Gelecek yıl, erişilebilirliğin izlenmesi ve denetlenmesinde elektronik denetime geçilmesi için çalışmalar tamamlanacak.

10 Engelsiz Yaşam Merkezi projesine başlanacak

Engelli bireylerin, sosyal hayata aktif katılımlarına imkan sağlayacak ve gündüzlü hizmet verecek Engelsiz Yaşam Merkezi (EYM) projesi gerçekleştirilecek. Engelli ve ailesinin sosyal hayat standardını yükseltmek amacıyla gelecek yıl 10 Engelsiz Yaşam Merkezi projesine başlanacak. Öte yandan, engelli ve yaşlılara yönelik gündüzlü hizmetler yaygınlaştırılacak.

İki yıl olan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı geçerlilik süresi 4 yıla çıkarılacak. 2002 itibariyle engelli kontenjanında memur olarak çalışan engelli sayısı 5 bin 777 iken; 2017 yılı Eylül ayında 49 bin 8737 oldu. 2017 yılı Ağustos ayına kadar istihdam edilen engelli işçi sayısı kamuda 9 bin 787, özel sektörde ise 91 bin 783 oldu. Engelli istihdamının artırılması hedefi doğrultusunda, gelecek yıl 5 bin engellinin daha kamuda istihdamı sağlanacak.

Ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinde İzmir'de otistik çocuklara yönelik pilot uygulama okulu açılacak. İstanbul'da mevcut merkeze ilave olarak, ikinci Yatılı ve Gündüzlü Otistik Çocuklar Merkezi hizmete girecek.

Kuruluşlarda halihazırda toplam 21 bin 549 engelli bulunuyor

Engellilerin ailelerinin yanında bakımının sağlanması için başlatılan Evde Bakım Aylığı uygulaması kapsamında, Eylül 2017 itibariyle yaklaşık 500 bin engelli ve yaşlı vatandaş yakınına nakdi destek sağlandı.

Ailesi yanında bakımı mümkün olmayan engelli ve yaşlılar için bakım hizmetleri Bakanlığa bağlı veya denetimleri altındaki kuruluşlarca veriliyor. Engellilere yönelik hizmetler, ülke genelindeki 98 Yatılı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, 184 Özel Bakım Merkezi, 6 Gündüzlü Aile Danışma ve Rehabilitasyon Merkezi, 136 Umut Evi aracılığıyla yürütülüyor. Bu kuruluşlarda halihazırda toplam 21 bin 549 engelli bulunuyor.

2012'de uygulamaya konulan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ile engel durumuna uygun materyal ve okuyucu-işaretleyici desteği sağlandı. Bakanlık tarafından 74 bin 440 adayın sınav ücretinin yüzde 75'i karşılandı, 5 milyon 995 bin 200 lira ödeme yapıldı.

Engellilerin özel sektörde istihdamını desteklemek amacıyla Ankara, İstanbul, Gaziantep, Sakarya, Samsun'u kapsayan "İşe Atıl Hayata Katıl Projesi" başlatıldı.

"Her birey çalışma hayatında yer alabilir" anlayışıyla hayata geçirilen proje ile destekli istihdam yönetiminin uygulama modeli olan iş koçluğu sistemi başlatıldı. Proje kapsamında 64 iş koçu istihdam edildi, 300 bireyin sürdürülebilir istihdamının sağlanması hedeflendi. Ayrıca, 554 engelli işe yerleştirildi ve 447 kişinin sürdürülebilir istihdamı sağlandı.