EPDK, Osmangazi EDAŞ'a el koydu
EPDK, "şirket yönetimi faaliyetini yerine getiremediği için yönetimden el çektirildi” açıklamasını yaptı. Tüketicinin zarar görmemesi için şirkete yeni yönetim kurulu atandığı bildirildi.
İSTANBUL - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2010'da özelleştirilen Osmangazi Elektrik Dağıtım (EDAŞ) ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış şirketlerinin yönetimine, yükümlülüklerini yerine getirmemesi ve TETAŞ'a olan 180 milyon liralık borcunu ödememesinin ardından el koydu.
İhalesi ÖİB tarafından 6 Kasım 2009'da gerçekleştirilen Osmangazi EDAŞ'a 485 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Yıldızlar Holding bünyesindeki Eti Gümüş AŞ tarafından kurulan Dedeli Elektrik Dağıtım'la 31 Mayıs 2010'da devir sözleşmesi imzalanmış; şirket, peşin ödediği toplam bedelin 375 milyon dolarlık kısmı için Akbank'tan kredi sağladığını, kalanı için özkaynaklarını kullandığını açıklamıştı.
Toplam 1.4 milyon aboneye sahip Osmangazi Elektrik Dağıtım; Afyon, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerine hizmet veriyor.
EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, "EPDK'nın dün yapılan toplantısında alınan kararla, Osmangazi EDAŞ ve Osmangazi Elektrik Perakende Satış şirketlerinin Elektrik Piyasası Kanunu'nun 16'ncı Maddesi'nin 4'ncü fıkrası gereğince faaliyetlerini yerine getiremediği belirlenerek, yatırımların devamlılığını sağlamak, tüketicilere nitelikli ve kesintisiz hizmet verilmesini sürekli kılmak gibi amaçlarla, tedbiren şirketlerin mevcut yönetim kurulu başkan ve üyeleri görevden el çektirilmiş ve yerlerine yeni atamalar yapılmıştır" denildi.
Reuters'a bilgi veren yetkililer, şirketin TETAŞ'a 180 milyon lira borcu bulunduğunu ve bu borcunu kamuya aktarmadığını belirttiler.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Osmangazi EDAŞ'ta Yıldızlar SSS'i temsil eden Sabahattin Yıldız, Vahit Yıldız ve Sinan Yıldız yönetimden alınırken, başkanlığa TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni getirildi. Osmangazi Elektrik Perakende'nin yönetim kurulu başkanlığına da Hasan Hüseyin Savaş atandı.
Osmangazi EDAŞ, özel sektöre devri gerçekleşen dağıtım şirketleri içinde kamunun yönetimine el koyduğu ilk şirket oldu. Şirketin, yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucu lisansının iptal edilmesi durumunda; şirketin tekrar kamuya geçmesi gündeme gelebilecek.
Basında 'batık kredi' haberleri yer almıştı
Geçen ay basında, Osmangazi EDAŞ'ın çatı şirketi Yıldızlar Holding'in, Halkbank'tan kullandığı 450 milyon dolarlık krediyi ödemekte zorlandığı, konunun Sayıştay
raporlarında yer aldığı ve kredinin bankanın üçüncü büyük riski konumunda olduğu bilgisinin TBMM'ye iletildiği iddiaları yer aldı.
Halkbank'tan 19 Temmuz'da KAP'a yapılan açıklamada, habere konu edilen firmanın faaliyetlerine devam ettiği belirtilerek, "Kredi alacaklarımız vadelerinde tahsil edilmektedir. Kredinin takip hesaplarına aktarılması da söz konusu değildir. Bahse konu kredi bankacılık usul, esas ve teamülleri doğrultusunda kullandırılmış olup, kredinin teminatları kredi bakiyesinin oldukça üzerinde bulunmaktadır" denildi.
Osmangazi EDAŞ için şirketin kredi kullandığı Akbank hisseleri bugün ilk seansı yüzde 2.43 kayıpla 7.22 liradan, Halkbank hisseleri ise yüzde 2.05 kayıpla 14.30 liradan tamamladı.
ÖİB'nin 2008'de başlayarak yıllar içinde gerçekleştirdiği 21 elektrik dağıtım bölgesi ihalesinde; ihalesi gerçekleştirilip henüz devir işlemleri tamamlanmamış Toroslar EDAŞ ve Vangölü EDAŞ dışındaki bütün bölgelerin özel sektöre devri tamamlandı. Elektrik dağıtım bölgelerinin özel sektöre devrinin belli bir seviyeye gelmesinin ardından, Enerji Bakanlığı enerji sektöründe liberalleşme hedefi çerçevesinde elektrik üretim tesislerinin de özelleştirmesine hız verdi. Elektrik dağıtım özelleştirmesindeki başarı, üretim özelleştirmeleri açısından da kritik öneme sahip durumda. Bakanlığın ve ÖİB'nin programında, özellikle linyit kaynaklı termik santraller başta olmak üzere çeşitli elektrik üretim tesisleri bulunuyor.