EPDK yönetmeliğinde değişikliğe gidildi

Değişikliğe göre, denetimi yapacak bağımsız denetim kuruluşu, denetlenenin yetkili karar organlarınca seçilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Enerji piyasasında faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerin bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenmesi hakkında yönetmelikte değişikliğe gidildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun konuya ilişkin yönetmeliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, denetimi yapacak bağımsız denetim kuruluşu, denetlenenin yetkili karar organlarınca seçilecek.

Denetlenen, aynı bağımsız denetim kuruluşunu birbirini izleyen azami 7 hesap dönemi için seçebilecek. Denetlenenin, aynı bağımsız denetim kuruluşu ile tekrar bağımsız denetim sözleşmesi imzalayabilmesi için en az 2 hesap döneminin geçmesi zorunlu olacak. Azami sürenin sonunda farklı ortaklık ve bağımsız denetçi kadrosuna sahip olsa bile yurt içi veya yurt dışında aynı bağımsız denetim kuruluşu ile hukuki bağlantısı bulunan bir başka bağımsız denetim kuruluşu ile imzalanan bağımsız denetim sözleşmesi, aynı bağımsız denetim kuruluşu ile yapılmış kabul edilecek.

Öte yandan, bağımsız denetim kuruluşu, denetlenen tarafından çalışma alanının önemli ölçüde sınırlandırılması nedeniyle mali tablolara ilişkin bilgi ve belgeleri elde edememesi halinde, yazılı gerekçe göstermek koşuluyla bağımsız denetim sözleşmesini Kurumdan onay almak kaydıyla sona erdirebilecek. Bu durumda, bağımsız denetim kuruluşunun çalışma kağıtları ve gerekli tüm bilgileri, yerine geçecek olan bağımsız denetim kuruluşuna devredilmek üzere Kuruma vermesi zorunlu olacak. Çekilen bağımsız denetim kuruluşunun yerine geçecek olan bağımsız denetim kuruluşu, Kurul tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kuruluşlarından olmak zorunda olacak.

Bağımsız denetim kuruluşu ile söz konusu yönetmelik kapsamında denetim yaptırmak zorunda olan denetlenen, ayrı ayrı veya anlaşarak bağımsız denetim sözleşmesini feshedemeyecek. Ancak, Kurum tarafından onaylanacak haklı gerekçelerin bulunması halinde, bu kişiler tek taraflı olarak sözleşmeyi feshedebilecek.