Ereğli'de ÇED süreci sonlandırıldı

Ereğli'de yapılması planlanan 2 termik santralle ilgili ÇED süreci sonlandırıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZONGULDAK - Ereğli'nin Bayat ve Ballıca köyleri arasındaki Kireçlik koyuna yapılması planlanan 2 ayrı termik santralle ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci, firmanın ÇED raporunu tanınan sürede bakanlığa sunmadığı için sonlandırıldı. 

Ereğli Çevre Platformu Sözcüsü Murat Akbaş, platform üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Kireçlik'e yapılması planlanan 2 termik santrale ilişkin ÇED durumunu sorduklarını söyledi. 

Bu termik santraller için HEMA Enerji'ye tahsis yapılmasının ardından ÇED sürecinin de başladığını anlatan Akbaş, şöyle konuştu: 

"Ereğli Çevre Platformu olarak söz konusu termik santraller, yöredeki köyler başta olmak üzere Ereğli ve civarını ciddi boyutlardaki gaz ve toz emisyonlarının yanı sıra atıklar nedeniyle canlı yaşamını olumsuz etkileyecek. Yörenin yaşam kaynaklarından biri olan tarım arazileri de son derece olumsuz etkilenecek. Tüm halkımızın besin zincirine de etki edeceğini dile getirerek bugüne kadar çeşitli etkinliklerle konunun hassasiyetini gündeme taşıma gayreti içinde olduk." 

ÇED raporu, verilen süre olan 9 Mayıs'a kadar bakanlığa sunulmadı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan yazışmayı açıklayan Murat Akbaş, "Yazışma sonrası bakanlığa söz konusu projelere dair ÇED sürecinin hangi aşamada olduğu soruldu. Firma, ÇED raporunu, verilen süre olan 9 Mayıs'a kadar bakanlığa sunmadı. ÇED sürecinin sonlandırıldığı bildirildi. Sürecin bundan sonraki aşamalarında da takipçi olacağız. ÇED'in sonlandırılmasının proje açısından bir son olmayabileceğini bilerek konuyu takip ediyoruz" diye konuştu. 

Ereğli'ye bağlı Bayat ve Ballıca köyleri arasındaki sahil güzergahına yapılması planlanan termik santrale tepki amacıyla "Karadeniz Ereğli Çevre Platformu ve Karadeniz İsyandadır Platformu" üyeleri, Kireçlik koyunda 30 Ağustos'ta kamp düzenlemişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir