Erken seçim tanıtım sektörünü canlandıracak

Yeniden seçimin, tanıtım ve promosyon sektörünü canlandırması ve firmaların 1 milyar lira civarında ciro elde etmeleri beklenirken, adayların da 100 bin ile 1 milyon lira arasında harcama yapacağı tahmin ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Erken seçimin, tanıtım ve promosyon sektörünü canlandırması ve firmaların 1 milyar lira civarında ciro elde etmeleri bekleniyor.  

Ness İletişim Ajans Başkanı Nesrin Sevimli, seçim dönemlerinde aday adaylığı sürecinin kritik öneme sahip olduğunu belirterek, adayların kendilerini tanıtmak ve partisiyle bütünleşmesi adına en fazla bu süreçte harcama yaptıklarını söyledi. 

Aday adaylığı sürecinde kişi başına ortalama 100 bin lira harcama yapıldığını ifade eden Sevimli, rekabetin yoğun olduğu bölgelerde ise bu tutarın 350 bin ile 1 milyon lira arasında değiştiğini dile getirdi. Sevimli, "Milletvekili adaylığından itibaren görünür bir kampanya için 100 bin liradan başlayan 3-4 milyon liraya kadar ulaşan geniş bir bantta harcama yapıldığını söyleyebiliriz" dedi. 

Adayların, mensubu oldukları siyasi partilerin kendi kampanyaları devreye girdiğinde daha az harcama yaptıklarının altını çizen Sevimli, "Ancak yine de adaylar kampanya için 100 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda" diye konuştu. 

İletişim kampanyası için adayların, televizyon, radyo gazete, dergi, internet, açık hava reklamları, araç giydirmeleri, afiş, broşür el ilanı, tanıtım filmi, web sayfası, sosyal medyayı da içeren dijital kampanyalar gibi birçok olanaktan yararlandıklarını kaydeden Sevimli, bunların yanı sıra tanıtım araçları, seçim ofisi, seçim otobüsü ve diğer araçların masrafları, gönüllülerin harcamaları, miting, toplantı, ulaşım, konaklama, yemek gibi masrafların önemli maliyetler oluşturduğunu ifade etti.  

Seçim bölgesinin coğrafi durumu, büyükşehir veya taşra oluşuna göre de harcamaların farklılık gösterdiğine dikkati çeken Sevimli, "Son seçimde garanti sayılabilecek sıradan aday olanların yaklaşık 500 bin lira ila 1 milyon lira harcadıklarına tanıklık ettik" dedi. 

Sevimli, adayların artık sosyal medyayı daha fazla kullandıklarını da vurgulayarak, buna karşın doğru mesajların yer almadığı sosyal medya paylaşımlarının adaylara hiçbir yarar sağlamadığına işaret etti.  

'Kampanyalar bütünlük arz etmeli'

Milletvekilli için adaylık başvurusunda bulunacaklara önerilerde de bulunan Sevimli, kampanya çalışmalarının meslek profesyonellerine emanet edilmesi gerektiğini söyledi.  

Kampanyanın tüm aşamalarının bütünlük arz etmesinin önemine dikkati çeken Sevimli, "Bu kampanyalar aynı zamanda kişisel itibar kampanyalarıdır. Seçmenleri etkilemek, ikna etmek, adayın diğer adaylardan farkını ortaya koymak başarılı bir kampanya ile mümkündür" değerlendirmesinde bulundu.  

'Promosyon sektöründe 1 milyar liralık ciro bekleniyor'

Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği (Promotürk) Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Güler de erken seçimin, sezonu durgun geçiren sektör için bir umut oluşturduğunu belirterek, seçim sürecinde 1 milyar liralık ciro beklediklerini ifade etti. 

Farklı ürünler ve etkili pazarlama yöntemleriyle sektörün canlanacağı öngörüsünde bulunan Güler, son günlerde siyasilerden gelen açıklamaların ardından dernek telefonlarının kilitlendiğini bildirdi.  

Partilerin adaylık ücretleri 

Siyasi partilerin aday adaylarından alacağı ücretler de bir başka konu olarak ön plana çıkıyor. 

AK Parti'de, 7 Haziran seçimleri öncesinde erkek milletvekili aday adayları özel aidat olarak 5 bin lira, kadın adaylar ise 2 bin 500 lira ödemişti. 

CHP'de, kontenjan adaylığı için başvuranlardan 7 bin 500 lira, ön seçime giren adaylardan 5 bin lira, kadınlar, engelliler ve gençlerden ise 2 bin 500 lira ücret alınmıştı.  

MHP'de aday adaylarından 2 bin lira başvuru aidatı alınırken, HDP'ye aday adaylığı için başvuruda bulunan erkekler 2 bin lira, kadın ve 27 yaş altındaki gençler ise bin lira ödeme yapmıştı. 

Bu arada, AK Parti ve HDP, 7 Haziran seçimleri öncesi engelli aday adaylarından ücret talep etmemişti.  

Bağımsız milletvekili adayı olmak isteyenler ise en yüksek derecedeki devlet memuruna mali haklar kapsamında yapılan her türlü ödemelerin bir aylık brüt tutarı kadar parayı ilgili mal sandığına yatırmışlardı. Emanete yatırılacak para miktarı 10 bin 167 olarak belirlenmişti.