Ertem: Merkez, 'Ben TL'ye güveniyorum' dedi

Merkez'in faiz hamlesini değerlendiren Ertem, Merkez'in bu adımıyla yakın gelecekte finansal bir kriz görmediğini ifade ettiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, NTV canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

TCMB'nin politika faizinin artırmamasının temel anlamının 'Ben TL'ye güveniyorum demek olduğunu belirten Ertem, Merkez'in bu hamlesiyle yakın gelecekte finansal bir kriz görmediğini açıklamış olduğunu söyledi. Ertem, "Faiz artırmak kolay ama geri dönmek zordur" yorumunu yaptı.

"Kurdaki durumun sürmesi durumunda Merkez Bankası bu araçları kullanmaya devam edecektir" diyen Ertem, normalleşmenin haline dönülmesinin aynı zamanda global gelişmelere bağlı olduğunu bildirdi.

Not indirimi gelse bile etkili olmaz

Fitch Ratings'in yarın yapacağı not değerlendirmesi hakkında konuşan Ertem, Fitch'ten gelecek notun olumsuz olacağı beklentisi satın alınıyor, bir not indiriminin fiyatlandığını söyleyebiliriz. Not indirimi sermaye yeterlilik rasyosuna 100-150 baz puan etki eder. Bankacılık sistemi açısından hiçbir sorun yok. Not indirimi gelse bile çok etkili olacağını düşünmüyorum" değerlendirmesini yaptı.

Cemil Ertem, "Türkiye'ye doğrudan yabancı sermayeye giriş anlamında çok azalma olacağını sanmıyorum. 2017'in ikinci çeyreği itibariyle küresel alanda dolar baskısı azalabilir" diye konuştu