Esenler'de kentsel dönüşüm kredisi protokolü

Esenler Belediyesi, Türkiye İş Bankası ile kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlara finansman desteği sağlamak üzere kredi protokolü imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - Kentsel dönüşüm projesinin başlatıldığı Esenler Belediyesi, Türkiye İş Bankası ile riskli binaların yıkılıp yenilerinin inşa edilmesi amacıyla vatandaşlara finansman desteği sağlamak üzere kredi protokolü imzaladı.
 
Esenler Kültür Merkezi'nde düzenlenen imza töreninde konuşan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Ekim tarihindeki toplantısından sonra yerel anlamda ikinci büyük dönüşüm startının bugün yapılan imza töreniyle verildiğini söyledi.
 
Protokolün Esenler gibi yüzde 85'inin dönüşüme muhtaç olduğu bir ilçede en önemli motivasyon aracı olacağını ifade eden Göksu, "Ülkemiz bir fay hattı üzerinde. Her bir noktasında yaşanacak bir deprem, ülkemizi hem yaralar hem üzer. Ama bu deprem eğer İstanbul'da olursa Türkiye 20 ya da 50 yıl geri giden bir sürecin içerisine girer. Bağırarak, ağlayarak ne fayı kaldırabiliriz, ne de depremi önleyebiliriz" dedi.
 
Göksu, İş Bankası'yla uzun zamandan beri bir çalışma yürütüldüğünü anlatarak, şöyle devam etti:
"Esenler'de başlayacak olan bu model sürdürülebilir bir model olacak. 2 yıldır yoğun bir dönüşüm çalışmasıyla uğraşıyoruz. Toplam dönüştüreceğimiz bağımsız bölüm, yani konut sayısı 6 bin. Oysa Esenler'de 146 bin bağımsız bölüm var. Bunun 126 bini hane, diğerleri iş yeri. Kentsel dönüşüm dediğimizde hepsini kamu yapamaz ama bireyin önünü açabilir ve ekonomik anlamda katkı sunabilirsek çok hızlı bir şekilde bu dönüşüm sağlanacak."
 
Protokolün bankacılık açısından da çok önemli bir başlangıç olduğunu ifade eden Göksu, şunları söyledi:
"Bir vatandaş bankaya kredi için gitse 'Evimi yıkıp yeniden yapacağım, bana kredi ver' dese, bankanın yapacağı şey, kefil, teminat gibi birçok istekte bulunmak olacak. Esenler gibi iskan ve kat mülkiyeti olmayan binaları zaten ipotek olarak verme şansınız da yok, o anlamda teminat sorunu var. İşte bunların hepsini bir kenara bırakacak bir modelin imzasını atıyoruz. Yaklaşık 10 yıl vadeyle bir bölümünü devletin sübvanse edeceği ki, yüzde 4 devlet sübvanse edecek, belediyemizin ESKON şirketiyle özel bir katma indirimin olacağı, bir süreç içerisine giriyoruz. Bu projede baktığınızda bir kişi 60 bin ya da 50 bin liraya bir daireyi mal ettiğinde, onun 10 yılda ödeyeceği rakam yaklaşık 80 bin civarında olacak. Yani 600-700 lira taksitle dairesinin sahibi olacak vatandaş. O daire için vatandaş 60 bin kredi kullanacak, 6 ay sonra ancak 300 bine satabilecek. Kredi ödemeleri de 6 ay sonra binanın içine girdikten sonra başlayacak vade farkının yaklaşık yüzde 4'ünü devlet ödeyecek. ESKON garantör olacak."
 
Göksu, söz konusu sistemle binaları hızlı bir şekilde dönüştüreceklerini vurgulayarak, "İnsanın hem binasının hem de dairesinin dönüşümünü yapacağız. Çocuklarımıza tabut yerine konut bırakmak istiyoruz" ifadeleri kullandı.
 
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise kentsel dönüşüm projesi kapsamında ilçedeki vatandaşların ihtiyaç duyacakları finansmanı sağlamaktan ve vatandaşların güvenli yapılara kavuşması için gereken desteği vermekten memnuniyet duyduklarını belirtti.
 
Kentsel dönüşüm projesi kapsamında vatandaşların güvenli yapılarda hayatlarını sürdürmelerinin esas alındığını kaydeden Bali, "Türk insanının hayatında ev sahipliğinin ne anlama geldiğini, çok iyi biliyoruz. Ev sahipliği, yuva sahipliğidir. Aile fertlerinin sağlıklı, kaliteli, güvenli ve çağdaş konutlarda yaşamasına vesile olacak bu hizmet bizi heyecanlandırıyor" dedi.
 
Kentsel dönüşümde ilk çalışmanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın katılımıyla Esenler'de başladığını anımsatan Bali, şöyle konuştu:
"Meşakkatli bir süreç sonucunda bu aşamaya getirilmiş çalışmalara gerekli desteği sağlayabilmek adına bankamız, gerek Bakanlık, gerek belediye, gerekse dönüşümü gerçekleştirecek müteahhit firmalarla çok önceden temas kurarak, riskli yapı sahiplerinin ihtiyacı olan finansmanı en uygun koşullarda sunacak ve gerekli yapım garantisini sağlayacak bir kredilendirme modeli oluşturdu. Bu modeli oluştururken uzun yıllar boyunca edindiğimiz bankacılık bilgi birikimimiz de kullanıldı."
Riskli alanlarda yer alan veya riskli yapı olduğu raporla tespit edilen binaların yıkılarak veya güçlendirilerek yenilenmesini için vatandaşların ihtiyaç duyacağı finansman desteğinin sağlanmasını öngören protokol, belediye iştiraki ESKON AŞ adına Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ile İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali tarafından imzalandı.
Göksu, törenin sonunda Bali ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş'a katkılarından dolayı çini tabak hediye etti.
 
Bu konularda ilginizi çekebilir