Et ve Süt Kurumu resmi açıklamayı yaptı!

Et ve Süt Kurumu, besicilere çağrı yaparak karkas etin kilosuna 15.6 lira vereceğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - DÜNYA’nın duyurduğu, ESK’nın et piyasasına müdahale haberinin yankıları sürüyor.

ESK tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ramazan ayında artan talebin de etkisiyle piyasada yeterli hayvan olmadığı dolayısıyla ithalatın açılması gerektiği yönünde spekülasyonlar yapıldığı hatırlatıldı.

Gelinen noktada talebin iç üretimde karşılanması açısından olumlu bir sürecin yaşandığının görüldüğünün belirtildiği açıklamada, 2013 yılında hiç kırmızı et ithalatı yapılmadığının altı çizildi. Yeterli miktarda hayvan varlığı olduğu gibi, kesime gelen hayvan sayısında da artış sözkonusu olduğu dile getirilen açıklamada, duyulan TÜİK verilerine atıfta bulunularak yılın ilk yarısında üretim artış rakamları verildi.

“Birinci önceliğimiz fiyat istikrarı”

Kurumun birinci önceliğinin fiyat istikrarı olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, “Kurumumuz açısından, karkas et fiyatının belirli bir eşikte seyri önem taşımaktadır. Yani; bir taraftan besiciliğin sürdürülebilmesi, maliyetler göz önüne alınarak belirli bir refah payı eşiğinde fiyatların seyri arzu edilirken, diğer taraftan et ürünlerinin tüketicimize makul fiyatlarla ulaşabileceği üst eşiğin korunması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“Kurban Bayramı’na kadar üreticilerin eline asgari 15.6 lira geçecek”

Açıklamada, halen piyasada karkas etin maliyetleri kurtaracak seviyede satıldığı vurgulanırken, Kurban Bayramı’nın başlangıç tarihi olan 15 Ekim’e kadar sözleşmeli besicilerin eline asgari 15.60 lira fiyat geçmesinin sağlanacağı, ürün bedelinin yarısının peşi ödeneceği bildirildi.

İhtiyaç duyulması halinde piyasaya taze karkas et ve donmuş et ürünlerinin verileceğinin ifade edildiği açıklamada, yerli üreticinin korunmaya çalışıldığı dönemde paydaşların sağduyu ile hareket etmesi gerektiği söylendi.