”Evrensel Hizmet Fonu, ihale usulü ile kullandırılmalı”

TELKODER, fondaki kaynak kullanımının şeffaf olmasının büyük önem taşıdığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

  

İSTANBUL – Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Evrensel Hizmet Fonu'nda toplanan paraların, yine bu fona ödeme yapan ilgili firmalar arasında yapılacak ihale ile kullanılması gerektiğini bildirdi.

TELKODER, 18 Mart'ta gerçekleştirdiği basın toplantısı ve sonrasında yapılan haberlerle ilgili değerlendirmede bulundu. Söz konusu toplantıda, Evrensel Hizmet Fonu ile ilgili olarak sorulan ve Doğu’ya hizmet götüren firmalara ayrıcalık uygulanmasının haklı olacağı anlamını içeren bir soruya cevap verildiği anımsatıldı. 18 Mart’taki açıklamada Türk Telekom ve Türksat dahil, hiçbir firmaya karşı veya onları kınayan bir yorum yapılmadığı, “geri kalmış yörelere sadece bir iki firmanın fedakarlık yaparak yatırım götürdüğü, diğerlerinin ise fedakarlık ve yatırım yapmadığı” gibi gerçekdışı bir sloganın yanlışlığına işaret edildiği vurgulandı.

TELKODER, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

"Toplantı sırasında sorulan ve belli işletmeciler için “O firma Doğu'ya hizmet götürüyor, yeni işletmeciler ise götürmüyor” gibi, bir iki firmayı öne çıkaran ve diğerlerinin kamu yararını dikkate almadıkları anlamına gelen bir ifade ile sorulan soru yanlış ve haksızdır. Yasal olarak hiçbir firmanın, kazanç sağlamadığı bir bölgeye yatırım yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Evrensel Hizmet Fonu, telekomünikasyon işletmeciliği yapan firmaların cirolarının yüzde 1'inden oluşan ve Ulaştırma Bakanlığı kontrolünde olan bir fondur. Bu fonun amacı, telekom hizmetleri geri kalmış ve telekom firmalarınca kârlı görülmediği için yatırım yapılmayan yörelere hizmet götürülmesini sağlamaktır.

Bu fon, hem her vatandaşın asgari bir haberleşme olanağına kavuşturulmasını, hem de bunun kaynağını sağlamaktadır. Dolayısıyla, TELKODER'in basın toplantısında yaptığı açıklama, Türk Telekom ve Türksat dahil, hiçbir firmaya karşı veya onları kınayan bir açıklama değildir; “geri kalmış yörelere sadece bir iki firmanın fedakarlık yaparak yatırım götürdüğü, diğerlerinin ise fedakarlık ve yatırım yapmadığı” gibi gerçekdışı bir sloganın yanlışlığını belirten bir açıklamadır."

"Fon'daki kaynak kullanımı şeffaf olmalı"

Evrensel Hizmet Fonu'nda toplanan paraların, yine bu fona ödeme yapan ilgili firmalar arasında yapılacak ihale ile kullanılmasının 'esas' olduğunu vurgulayan TELKODER; sektörün tüm firmalarının katkıları ile oluşan Evrensel Hizmet Fonu'ndaki kaynakların, hem temel telekomünikasyon hizmetlerinden tüm ülkenin faydalanmasını sağlayıcı, hem de ülkeye refah getirecek olan rekabetin tesis edilebilmesini kolaylaştırıcı biçimde kullanılması gerektiğini belirtti.

Fondaki kaynakların tahsis uygulamalarının haksız rekabete yol açtığını ve serbestliğe aykırı düştüğünü savunan TELKODER, şu değerlendirmeyi yaptı: "Söz konusu fondan yapılan harcamaların, fona kaynak sağlayan tüm firmalara açık ihalelerle yapılması gerektiğini savunuyoruz. Bu amaçla yapılan kaynak kullanımının şeffaf olmasının büyük önem taşıdığını düşünüyoruz. Söz konusu konulardaki yanlışlıkların düzeltilmesi için Ulaştırma Bakanlığı'na gerekli başvurularda bulunacağımızı ve elde ettiğimiz sonuçları tüm kamuoyuyla paylaşacağımızı, kamuoyumuzun bilgilerine sunarız."