Eximbank, alıcı kredisini yeni bankalar ile büyütecek

Başka bankalar aracılığıyla, yabancı ülke şirketlerinin Türk malı ithaline finansman sağlayacak olan Eximbank alıcı kredisini yurtdışında şube ve muhabir bankalar aracılığıyla kullandıracak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Eximbank, Türkiye’den yerli ürünleri ithal etmek isteyen yabancı ithalatçılara “alıcı kredisi” uygulamasında erişim kolaylığı sağladı.  Eximbank ile anlaşanTürkiye’de kurulu bankalar, şube ve muhabir bankaları aracılığıyla faaliyet gösterdiği ülkelerde Eximbank’ın alıcı kredisini kullandırabilecek.

Bu arada Ziraat Bankası ile 100 milyon dolarlık bir uygulamayla ilk adım atıldı. Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, çok sayıda banka ile görüşmelerin sürdüğünü, yakın dönemde yeni bankaların sisteme dahil olmasını beklediklerini kaydetti.
Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, banka olarak 2013 yılında ihracatın yüzde 18.5’inin finansmanını sağladıklarını kaydederek, geçen 3 yıllık dönemde ihracat desteklerini 8.9 milyar dolardan 28.1 milyar dolara yükselttiklerini hatırlattı.

Hayrettin Kaplan, Türk Eximbank’ın kuruluşundan bu yana 106 milyar doları kredi ve 86 milyar doları sigorta desteği olmak üzere ihracat sektörüne toplam 196 milyar dolarlık destek sağladığını belirterek, yeni yaklaşımın bir örneği olarak bankaların yurtdışındaki şube ve muhabir bankaları aracılığıyla alıcı kredisi kullandırma programının ilgi görmesini beklediklerini anlattı.

İhracatçı için yeni programlar geliştirecek

Eximbank’ın faaliyetlerinin ağırlıklı olarak kısa vadeli kredi ve sigorta programlarında yoğunlaştığını ancak bunu orta-uzun vadeli programlara kaydırma görüşünde olduklarını belirten Kaplan, ihracatçıların ihtiyaçlarına daha iyi yanıt veren programlar geliştirmeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Ziraat Bankası ile pazar payını artıracağız

Kaplan, “Ziraat Bankası ile imzalamış olduğumuz işbirliği anlaşması ile Ziraat Bankası’nın geniş şube, iştirak banka ve muhabir banka ağını kullanarak ihracatçılarımızı yeni pazarlara sokmayı ve mevcut pazar paylarını arttırmayı hedefliyoruz. Söz konusu işbirliği bir başlangıç olacak ve yurtdışı şube, iştirak banka ve muhabir banka ağı yoğun olan diğer yurtiçi bankalarımızla da benzer işbirliklerine girilerek söz konusu desteği daha da yaygınlaştıracağız” dedi. 

Ziraat Bankası ile anlaşmanın 8 Ocak  2014 günü itibariyle tamamlandığını ve uygulamaya yönelik son ayarlamaların tamamlanma aşamasında olduğunu belirten Hayrettin Kaplan, fiilen kredi verilmeye başlamanın an meselesi olduğunu kaydetti.

Yakın coğrafyadaki ülke şirketleri hedefleniyor

Kaplan, “Bu ilk uygulama ile  yurtiçi bankaların şube, iştirak banka ve muhabir bankaları aracılığı ile Ortadoğu, Orta Asya, Balkanlar, Afrika ve eski Doğu Bloğu ülkelerinde Türk mal ve hizmet alıcılarına uygun maliyetli Türk Eximbank kaynaklı kredi imkanı sağlanacağını düşünüyoruz” dedi.

Eximbank’ın Ziraat Bankası ile başlayan yeni programı yaygınlaştırmayı istediği, mevcut limitlerin ilk uygulamanın sonuçlarını görmek amacını taşıdığı, Bankanın programın ilgi görmesi halinde programa aktarabileceği kaynağın artırılacağı kaydedildi.

Alıcı kredisinde sektör ya da bölge-ülke önceliği yok

Yeni programla, Eximbank ile anlaşan bankalar, yurtdışındaki kendi şubeleri ya da muhabir bankaları aracılığıyla, bulundukları ülkede Türkiye’de üretilmiş ürünlerden ithal etmek isteyen firmalara alıcı kredisi kullandırabilecekler. İhracatçılara da potansiyel alıcılarına bu finansman yöntemini önerme fırsatı bulacaklar. Alıcı kredisi tüketim ve yatırım mallarında kullandırıyor. Bu kapsamda herhangi bir sektör ya da bölge-ülke önceliği gibi bir sınıflandırma yapılmadı.

Hayrettin Kaplan alıcı kredisi programının nasıl işleyeceğini anlattı
 
Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan’ın paylaştığı bilgilere göre yeni alıcı kredisi programında, Eximbank’ın ana borçlusu limit tanınan banka olacak. Aracı banka, euro veya dolar cinsinden krediyi, yurt dışında yerleşik firmaya kullandıracak. Krediler en az 6 ay vadeli verilecek. Tüketim malları ithalatçılarına en fazla 2 yıl, yatırım malı ithalatçılarına en fazla 7 yıl vadeli kredi verilebilecek. Kredinin ihracat bedelinin yüzde 100’üne kadar olabileceğini belirten Kaplan, kredilerin faiz oranı benzer vadeli yurt içi banka riskli krediler ile uyumlu olacağını böyledi. Sözlerine devam eden Kaplan, "Aracı bankalar Eximbank’a tahsisin yüzde 10’u kadar fazla teminat verecek. İhracatın  fiilen gerçekleşmediği durumlarda ise aracı banka Eximbank’a cezai faizle birlikte ihracat bedelini ödeyecek" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir