Eximbank'tan uygun maliyetli teminat mektubu!

Dünya Gazetesi - Mehmet Kaya

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada müteahhitlik sektörünün uygun maliyetli teminat mektubu sorununun çözümü için yaptıkları çalışmanın son aşamaya geldiğini duyurdu. Yıldırım, yurtdışındaki işler için Eximbank'ın uygun maliyetli teminat mektubu vermeye başlayacağını, hatta gerektiğinde başka ülke Eximbank'ları ile ortak çalışmak yoluna dahi gideceklerini açıkladı. Yıldırım, yurtiçinde vergi iade vb. kamu kurum ve kuruluşların istediği teminat mektuplarına yönelik olarak da çalışma yaptıklarını ve bunlar için de uygun maliyetli mektup kullandıracaklarını açıkladı.

Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, yurtdışında iş yapan müteahhitlik sektörü ve yurtiçindeki kamu kuruluşlarının istediği teminat mektuplarına yönelik çalışma yaptıklarını söyledi. Yıldırım, 2019 finansman programını Kasım ayında yapacaklarını vurgularken, destek miktarındaki artışın daima ihracattaki artıştan daha yüksek olduğunu vurgulayarak, 2018'in bu şekilde sonuçlanacağını, 2019'da da aynı prensiple hareket ederek program yapacaklarını kaydetti.

DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Yıldırım, uzun süredir talep edilen yurt dışında iş üstlenimlerinde gerekli teminat mektubu vermeye başlayacaklarını açıkladı. Bu konuda 2018 yılı içinde hazırlıkların tamamlanması konusunda daha önce açıklama yapmıştı. Yıldırım, 2019'a yönelik yeni araçların devreye alınıp alınmayacağı sorusuna, "Garanti ve teminat mektubu araçları olacak. Özellikle teminat mektupları ve komisyonlarının finansmanının çok pahalı olduğu bugünlerde, ihracatçılarımızın ilave teminat mektubu ihtiyaçlarını karşılayacağız. Diğer bankalardan sağladıkları, örneğin vergi dairelerine, gümrük idarelerine, diğer kuruluşlara verdikleri teminat mektuplarını biz vereceğiz. Müteahhitlerimizin yurt dışında proje almak, iş almak için verdikleri teminat mektuplarını biz vereceğiz ve daha düşük komisyon oranlarıyla vereceğiz" yanıtını verdi.

Hem ihracatçılar, hem de müteahhitler ihracat iadelerini önceden almak istediklerinde teminat mektubu veriyor.

Gerekirse başka Eximlerle işbirliği yaparız

Adnan Yıldırım, geçmiş dönemde yurt dışında işverenlerin Türk bankalarının teminatlarına yönelik sorun çıkarıldığının hatırlatılması üzerine, "Eğer öyle bir problem olursa bizim anlaşmalı olduğumuz kuruluşlarla destekleyebiliriz. Diğer Eximbanklarla ya da bankalarla destekleyebiliriz" yanıtını verdi.

Bankanın geçen hafta yaptığı sendikasyonda yüzde 108 oranında çevirme (roll-over) sağladıklarını hatırlatan Adnan Yıldırım, "Kredinin yüzde 100'ünün üzerinde yenilenmesi önemli bir başarı. Sendikasyona 7 ülkeden 19 kurumsal yatırımcı ve banka katıldı. Avrupa, Amerika, Uzakdoğu ve kendi coğrafyamızdan katılım oldu. Bu katılım geleceğe yönelik güveni de gösteriyor. Kısa vadeli problem yaşadığımız dönemler oluyor ama uzun vadeli olarak tekrar iyileşeceğimize olan inanç göstergesi. Geçmişte de böyle oldu, kısa vadeli sorunlar yaşadık ama Türk ekonomisi uzun vadede iyiye gitti. Bunu önemli ölçüde KOBİ'lere, güçlü bankacılık sistemimize borçluyuz. Yeni Ekonomik Programın da bunda önemli payı var" dedi.

2019 programı kasım ayında açıklanacak

2019 programları üzerinde çalışmanın sürdüğünü Kasım ayı içinde açıklamayı planladıklarını hatırlatan Adnan Yıldırım, buna karşılık ihracat artışından daha fazla toplam destek tutarında artış sağlama prensiplerini koruyacaklarını belirterek, "Türkiye ekonomisi 2017'de 7.4 büyüdü, ihracat 10,2 büyüdü. Biz yüzde 19 büyüdük. Bizim hedefimiz her zaman dolar bazında ihracat artışının üzerinde bir artış sağlamaktır. İhracatçımızın önünde gitmek istiyoruz. Onların ihracatına hep büyük finansman sağlamak bir de tabii ki düşük maliyetli finansman sağlamak. Bu yıl da (2018) yüzde 17 büyüme hedefimiz var. İhracat yüzde 17 artmayacak, yüzde 10 artsa, ekonomi 4'ün altında büyüyecek ama desteğimizi yüzde 17 dolayında artırmış olacağız" dedi.

Riske karşı yeterli ölçüde korunmadılar

Eximbank'ın opsiyon, forward ve faiz swapı ürünleri ile ihracatçıları kur ve faiz risklerine karşı koruma araçlarını sunduğunu ancak bunun arzulanan ölçüde kullanılmadığını belirten Adnan Yıldırım, "İhracatçılarımız riske karşı korunma araçlarında hangi beklenti içindeyse onu kendimiz de geçmiş çalışma hayatımızdan bildiğimiz için devreye alıyoruz ama ne yazık ki beklediğimiz ölçüde ihracatçılarımız bu ürünleri kullanmıyorlar. Geçtiğimiz aralık ayında forward ürününü kullanan az sayıda ihracatçı yerine çok sayıda ihracatçımız olsaydı, hem kur bu derece dalgalanmaz ülke bu kadar zarar görmezdi, hem de kendileri zarar görmezdi. Bu hizmetleri maliyetine, kar amacı gütmeden veriyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir