”Faizin bir çekiciliği kalmadı”

TOBB Başkan Yardımcısı Üzülmez; "Merkez Bankası'nın faizleri iki puan birden düşürmesiyle, sıcak para dövize kaydı" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KONYA - Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, Merkez Bankası'nın faizleri iki puan birden düşürmesiyle faizin bir çekiciliğinin kalmadığını ve sıcak paranın dövize kaydığını söyledi.

Üzülmez, Türkiye'de bugüne kadar faiz yükseldikçe dövizin ucuzladığını belirterek, bu durumda faizler inince dövizin pahalanmasının çok normal olduğunu kaydetti.

Son üç gündür dolarda yaşanan yüksek artışın ana nedeninin döviz piyasasının sığ olmasından yani yani piyasadaki döviz miktarının azlığından kaynaklandığını ifade eden Üzülmez, "Merkez Bankası, faizleri iki puan birden düşürünce faizin bir çekiciliği kalmadı ve sıcak para dövize kaydı. Şu andaki ortamda faiz eskisi kadar para getirmemektedir ve yatırım yapılmamaktadır. Bu da dövize olan talebi arttırmaktadır" dedi.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için "istikrarın", döviz kurunun bir çizgiye oturması demek olduğunu belirten Üzülmez, şunları söyledi:

"Döviz fiyatının oynamasını ise istikrarsızlık olarak algılamaktayız. Dövizdeki net artış oranları riski olanlara kötü etki eder ve varlık sahiplerini döviz tutmaya ve daha fazla döviz almaya iter. Böyle bir durumda zaten sığ olan döviz piyasamızda dövizi olanların satmaması, ihtiyacı olmayanların TL'den dövize dönmesi sığlığı daha da artırır. Döviz fiyatının gereksiz yükselmesine yol açar. Şu anda yaşadığımız kriz ortamında tekil çözümlerden sonuç beklememek gerekmektedir. Çünkü küresel ortamda birbirini bağlayan sorunlar var. Küresel mali piyasalardaki daralma, küresel fon akımlarını azaltmaktadır. Bu ortamda özellikle şirketlerimiz ve bir ölçüde de bankalarımız dış kredi bulmakta zorlanıyorlar."

Güven sorunu

Ekonomide yeni bir programın açıklanmamış olmasının güven sorununu tekrar tekrar ortaya çıkardığını ileri süren Üzülmez, "Güven sorunu ise hem bugün hem de ilerleyen zamanlarda başka sorunları ortaya çıkarabilir ya da mevcut olanları daha vahim hale getirebilir" diye konuştu.

Üzülmez, güven azalmasıyla, bankaların şirketlerin bu ortamdan kötü etkileneceğini bildikleri için, hem de tüm ülkedeki varlık değerlerindeki düşüş nedeniyle açtıkları kredilere ek teminat istediklerini bildirdi.