Faizler daha da düşecek
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan "iki yıldır söylememe rağmen direnen Merkez Bankası da hidayete erdi" dedi.
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Faizler, daha da düşecek. İki yıldır söylememe rağmen direnen Merkez Bankası da hidayete erdi" dedi.
Çağlayan, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından düzenlenen Sodex Ankara 2013 İklimlendirme Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Birliğin 1,5 yıl önce kurulmasına rağmen yaptığı ihracat ve sağladığı istihdam ile kendine önemli bir yer edindiğini söyledi.
Türkiye'nin dünyada kasırgaların yaşandığı bir dönemde önemli başarılar elde ettiğini dile getiren Çağlayan, geçen yıl dünyada ihracatını en fazla artıran ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı.
Ülkenin gelmiş olduğu noktayı yeterli görmediklerini belirten Çağlayan, "Bizim için yeni bir ideal var. 2023 hedefine kilitlenmiş durumdayız" diye konuştu.
"İklimin kalitesi arttı"
Çağlayan, 2001 yılında Türkiye'nin dönemin en büyük ekonomik krizini yaşadığını ifade ederek, hiç kimsenin hesap etmediği çok büyük bir depremle karşı karşıya kalındığını söyledi.
Bugün benzer krizlerin tüm dünyada görüldüğüne işaret eden Çağlayan, "İklimlendirme kelimesi ben de başka çağrışımlar yaratıyor. Dünya iklimine baktığımız zaman Avrupa'da esen rüzgarlar, ABD'de kopan kasırgalar, Ortadoğu'daki sıcaklara rağmen Türkiye'nin ikliminin kalitesi her geçen gün arttı" diye konuştu.
Ülkenin bugün kriz ortamında bile Uluslararası Para Fonunu (IMF) elinin tersiyle ittiğini, Fonun çıpası yerine kendi müteşebbisinin çıpasına tutunduğunu kaydeden Çağlayan,toplam kamu borcunun, milli gelirin 3'te 1'ine kadar düştüğünü dile getirdi.
Maastricht kriterlerinin en önemlilerinden olan iç ve dış borcun milli gelire oranı açısından Türkiye'nin 24 AB ülkesinden daha iyi durumda olduğunu anlatan Çağlayan, "Bu kadar yatırım harcamalarına rağmen Türkiye, toplam borcu, milli gelirin sadece 3'te 1'i olan bir ülke" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar mal ihracatı, 2 trilyon dolar milli gelir hedefini toplumun her kesiminin benimsediğini belirten Çağlayan, şöyle devam etti:
"Elimizdeki imkanlar, mevcut teknoloji, pazarlama imkanlarımız bizi 2012'ye kadar getirdi. Ancak bundan sonra rotamızı değiştirmemiz gerekiyor. Geçmişteki alışkanlıklarla hayatımızı devam ettirmemiz mümkün değil. Bunun için de hükümet olarak politikalarımızı yüksek teknoloji, yüksek katma değerli ürün imalatı ve ihracatına yönelik olarak ortaya koyduk."
"Kilogram başına ihracatı artırmalıyız"
Türkiye'nin kilogram başına ihracatının Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinin gerisinde olduğuna dikkati çeken Çağlayan, ihracat fiyatının kilogram başına en az 3 dolar seviyelerine çıkması gerektiğini söyledi.
İklimlendirme sektörünün kilogram başına ihracatının Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına karşın geçen yıl, bir önceki yıla göre düşüş yaşandığını vurgulayan Çağlayan, sektörün, bir kilogram ihracatını 4,15 dolara gerçekleştirirken, aynı oranın Almanya için 25 dolar, Fransa için 14,5 dolar, İtalya için de 8 dolar civarında olduğunu kaydetti.
"Faizler daha da düşecek"
Küresel krizin, Türk girişimcisinin özgüvenini artırdığını belirten Çağlayan, Türkiye'nin kendi gündemini kendisi belirleyen bir ülke konumuna geldiğine işaret etti.
Son 10 yılda Türkiye'ye ciddi miktarda uluslararası doğrudan yatırım geldiğini anlatan Çağlayan, "Daha da gelecek. Yeter ki Türkiye siyasi, ekonomik istikrarına devam etsin. Bakın bu faizler, daha da düşecek. İki yıldır söylememe rağmen direnen Merkez Bankası da hidayete erdi" dedi.
Türkiye'ye gelecek yıllarda çok daha ciddi sermaye girişi olacağını ifade eden Çağlayan, küresel sermayenin kendisine güvenli alanlar aradığına vurgu yaptı.
Çözüm süreci ve teşvikler
Çözüm sürecine de değinen Çağlayan, terör nedeniyle binlerce gencin hayatını kaybettiğini ve 400 milyar dolara yakın bir maddi bedel ödendiğini dile getirdi.
"Kürt de, Türk de, Alevisi, Sünnisi, Arabı da bu ülkenin asli unsurudur" diyen Çağlayan, teşvik kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki 15 ile pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyledi.
Yeni teşvik paketinin açıklanmasının ardından bölgeye yönelik bir yatırım patlaması yaşandığını anlatan Çağlayan, öngörülen sabit yatırım tutarı, istihdam konularında nisan ayı sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre ciddi artışlar görüldüğünü kaydetti.
Ankara'da uluslararası bir fuar alanı oluşturulması hakkında da konuşan Çağlayan, bu konuda gerekli desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.
İSİB Başkanı Poyraz
İSİB Başkanı Zeki Poyraz, Birliği 135 üyeyle kurduklarını ifade ederek, üye sayısının gelecekte 2000'lere çıkmasını beklediklerini bildirdi.
Sektörün 2023 hedefini 25 milyar dolar olarak belirlediklerini anlatan Poyraz, buna ulaşmak için çalıştaylar düzenlediklerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından 2012 yılında sektörde başarılı olan iklimlendirme ihracatçılarına ödül verildi ve fuarın açılışı Bakan Çağlayan tarafından gerçekleştirildi.
Açılışa Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci de katıldı.
Stantları gezen Çağlayan, firma temsilcileri ve iklimlendirme bölümlerinde okuyan öğrencilerle sohbet etti.
Çağlayan, kendisine hediye edilmek istenen bir su tasarrufu cihazını ücretsiz kabul etmeyeceğini belirtti. Bunun üzerine Zeki Poyraz cihazın parasını ödedi.