Faktoringde 16.5 milyar YTL ciro

İlk 6 aylık cironun, 14,1 milyar doları yurt içinden, 2,1 milyar doları ise ihracat faktoringinden elde edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Faktoring Derneği üyeleri, yılın ilk yarısında 16 milyar 484 milyon YTL ciro elde etti.

Faktoring Derneği'nin 44 üyesine ilişkin 2008 yılı ilk 6 aylık sonuçları açıklandı. Verilere göre, üyeler, yılın ilk 6 ayını 16 milyar 484 milyon YTL ciro ile kapattı. Ciro bazında gerçekleşen büyüme, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 oldu. İlk 6 aylık cironun, 14,1 milyar doları yurt içinden, 2,1 milyar doları ise ihracat faktoringinden elde edildi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre büyüme ise yurt içi faktoringinde yüzde 29,92, ihracat faktoringinde ise yüzde 11,56 oldu. Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman, yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de bankacılıktan sonra "en yaygın finansman yönteminin" faktoring olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Sektör olarak, 2008'in ilk 6 ayında ticaretin büyümesine önemli bir katkı sağladık. Gerçek ticareti fonlayan bir sektör olarak, acz içindeki KOBİ'nin değil, işini büyütmek isteyen KOBİ'lerin tercih ettiği bir yapıya sahibiz. Bir yandan ekonominin kayıt altına alınmasına destek verirken, diğer yandan ticareti fonlayarak büyümeye destek oluyoruz. 2008 hedefimiz ise, bir önceki yıla göre yüzde 30 büyüyerek 36 milyar dolar ciro yapmak. Anadolu şehirlerindeki firmalar, faktoringi daha yakından tanıdıkça sektör çok daha sağlıklı bir yapıya kavuşacak, büyüyecek. Şubeleşme sürecimizin hızlanması ise çok yakın bir tarihte gerçekleşecek."

"Firmalar risklerini minimum seviyeye indirdi"

Ataman, faktoringin firmalara yurt içinde veya yurt dışında "güvenli ticaret" fırsatı yarattığını, yurt dışında alıcılar hakkında istihbarat yaparak, firmaların risklerini minimum seviyeye indirdiklerini, güvenilir firmalara, mali yapıları çok güçlü olmasa da alacakları üzerinden uygun maliyetle fon olanağı yarattıklarını belirtti. Ataman, "Onlar yaptıkları ticaretin karşılığını beklemeden alıyor. Böylelikle garantili iş modelimizden yararlanarak, dış piyasalarda pazar paylarını risksiz şekilde artırma imkanı bulabiliyorlar. Düzensiz ödeme akışı karşısında likidite sağlıyorlar. Başka bir kaynağa ya da finansman modeline gerek duymadan kendi kaynakları ile nakit akışını düzenlemiş oluyorlar" dedi.

Faktoringi, en sade anlatımıyla "alacakların temlik altına alınarak, garanti, finansman, iş görme hizmetlerinden en az birinin verildiği bir finansman yöntemi" olarak tanımlayan Ataman, firmaların sektörle daha fazla temas kurmaya başladığını kaydetti. Zafer Ataman, 2012'de ciro hedeflerinin 100 milyar dolar olduğunu da belirtti.